NIEUWS

Laserdisc dagen bij Cinedream Antwerpen


Redactie HiFi.nl | 15 juli 2008

(Ingezonden mededeling)

De LaserDisc (of LD) was het eerste commecieel verkrijgbare medium dat gebruik maakt van een 12inch "optical storage disc". In de Jaren `80 & `90 was dit medium hét formaat dat in handen van alle filmliefhebbers de beste beeld- en geluidskwaliteit met zich meebracht, en zich ontwikkelde als de superieure home video drager tov VHS en Betamax.

De laserdisc was echter niet overal zo populair, vanwege vooral de hoge kostprijs van zowel hardware en software.  Een blockbuster film kostte hier in België zo`n 3000 tot 5000 BEF, met box sets die richting de 10.000 BEF gingen... Door deze hoge kostprijs, hadden liefhebbers wel "echt iets in hun handen", een gevoel wat door het grote formaat (+/-30cm van de hoes) versterkt werd.

Er zat ook een kleine kink in de kabel, want eigenlijk waren de meeste laserdisc releases waren in NTSC formaat, en dus afkomstig uit de USA, Canada en Japan. In principe mochten deze films nooit onze Europese markt bereiken. Destijds kwam het dus vaak voor dat klanten een film reeds in het bezit hadden, terwijl deze nog in onze zalen moest uitkomen. Dit was zo het geval bv. bij Jurassic Park 2 - The Lost World. Een echte avant-premiere bij u thuis behoorde toen dus tot de mogelijkheden.

In Japan en de USA kende de laserdisc wel een groot succes. Daarnaast is dit medium de enige echte voorloper van de DVD. Dankzij de laserdisc kennen we bv. de introductie van Dolby Digital en DTS in onze woonkamers, genieten we van extra`s en audiocommentaren én konden we kennismaken met speciale uitgaven van de grootste blockbusters in de vorm van stevige box sets met allerlei extraatjes...

Het laserdisc formaat werd uitgevonden in 1958, en de productie van films liep van eind de jaren `70 tot in 2001. Laserdisc hardware is op dit moment nog vlot verkrijgbaar onder verzamelaars, en de software is ook mits wat zoekwerk aan erg lage prijzen nieuw én tweedehands te vinden. Een erg lange levensduur voor een home video medium, zeker als u dit vergelijkt met bv. de dvd die we nog maar een 11 jaar "onder ons" hebben...

Reden te meer om dit formaat nog `ns naar boven te halen, iedereen die dit formaat nog in huis heeft (of had) zal het er ongetwijfeld over eens zijn, de laserdisc roept nostalgische gevoelens op zoals bij een vinylplaat voor een muziekliefhebber ! Reden te meer om de laserdisc in de bloemetjes te zetten dachten wij bij Cinedream.

Laserdisc Weekend

We hebben er tegen veel klanten en vrienden al over gesproken, en nu hebben we eindelijke een datum geprikt voor... ons allereerste LaserDisc event !
Op Zaterdag 19 en Zondag 20 Juli 2008 zullen alle LaserDisc fans zich kunnen verzamelen in Cinedream Antwerpen. Voor deze twee dagen halen we alle laserdisc snufjes weer naar boven en kan u hier genieten van verschillende LaserDisc demo`s terwijl u lekker kan bijpraten met fans, verzamelaars en mogelijk ook enkele ex-winkelhouders, gecombineerd met een hapje en drankje.

Naast deze demo`s zullen we ook een presentatie geven over wat LaserDisc eigenlijk technisch is, wat we historisch gezien aan de LaserDisc te danken hebben en hoe we nu best vandaag onze LaserDiscs bekijken op een digitaal home cinema systeem.

We nemen uiteraard ook een kijkje naar de zeldzame collector`s editions uit de USA als JAPAN, en natuurlijk komen er ook high-end spelers in demo om je duimen en vingers bij af te likken.

Als extraatje zouden we graag ook een kleine koop / ruilbeurs organiseren hier onze showrooms, zodat iedereen de kans krijgt om hun software collectie uit te breiden of bv. z`n dubbele titels te verkopen. Indien u zelf graag software of hardware meebrengt om op dit weekend te verkopen, gelieve dit dan aan te geven in het onderstaande formulier. U ontvangt dan alle praktische info per e-mail.

Het programma

(onder voorbehourd van wijzigingen)

Zaterdag 19 Juli 2008 (doorlopend laserdisc demo`s van 12:00 tot 19:00)

12:00 - Ontvangst en introductie, receptie
13:30 - 14:15 - Presentatie "The History of Laserdisc"
14:15 - 16:00 - Koop & ruilbeurs, tijd voor hapje + drankje
16:00 - 17:00 - Presentatie "Rare collector`s items" & "The Future of Laserdisc"
17:00 - 19:00 - Koop & ruilbeurs, tijd voor hapje + drankje

Zondag 20 Juli 2008 (doorlopend laserdisc demo`s van 12:00 tot 18:00)

12:00 - Ontvangst en introductie, receptie
13:30 - 14:15 - Presentatie "The History of Laserdisc"
14:15 - 16:00 - Koop & ruilbeurs, tijd voor hapje + drankje
16:00 - 17:00 - Presentatie "Rare collector`s items" & "The Future of Laserdisc"
17:00 - 18:00 - Koop & ruilbeurs, tijd voor hapje + drankje

Op dit moment mag u als laserdisc fan nog alle tips en wensen doormailen die u graag op deze dag zou meemaken. Uiteraard is de toegang gratis en vrijblijvend. BELANGRIJK: U kan zich inschrijven en vragen of tips mailen via het inschrijvingsformulier op www.cinedream.be/laserdisc.shtml

Uiteraard is iedereen welkom, hoe meer zielen, hoe meer nostalgie! Zowel de rasechte verzamelaar als de fan én nieuwkomer die met het medium wenst kennis te maken.

Wist je dat...

- de Laserdisc meer dan 25 jaar op de markt was ?
- een DTS track op LD steeds aan 1500 kb/s opgenomen werd ?
- de dynamiek qua geluid op een LD vaak de DVD overtreft ?
- de beeldweergave volledig analoog is, zonder compressie ?
- tijdens het laserdisc tijdperk Dolby Digital en DTS werd gelanceerd ?
- je vandaag de meeste titels voor slechts enkele euro`s kan kopen ?
- vele topfilms verschenen zijn in luxe box-set uitvoering ?
- er ook verschillende films anamorphisch (16:9) werden opgenomen ?
- bijna elke titel een ondertitelingsspoor bevat (engels) ?
- er nog veel films en concerten zijn die niet op dvd bestaan ?
- er vaak vele extra`s op de laserdisc staan die je niet op dvd vindt ?
- je op dit moment voor een beperkt budget een mooie speler koopt ?
- er in belgië nog heel veel laserdisc verzamelaars zijn ?
- een nieuwe LD film destijds zo`n 4000 BEF kostte in aankoop ?
- je via www.lddb.com je collectie kan beheren, verkopen, .... ?
- dankzij de laserdisc het eerste HD formaat het levenslicht zag ?
- de laatste blockbuster titels verschenen zijn in 2001 in Japan ?
- de meest stevige laserdisc speler (Pioneer X0) zo`n 36kg woog ?

EDITORS' CHOICE