NIEUWSFocal

PRIMEUR! Focal`s mysterieuze revolutie

René van Es | 11 juli 2008 | Focal

Tijdens een recent bezoek aan de fabriek van Focal in St. Etienne, is in Frankrijk voor de pers een tipje van de sluier opgelicht met betrekking tot de derde generatie Utopia luidsprekers.

De Utopia reeks vormt vanaf de eerste serie al de top lijn van Focal. De verwachting is dat in het derde kwartaal, waarschijnlijk op de Top Audio Show in Milaan, de Utopia III voor het eerst getoond gaat worden aan het publiek. De techniek die Focal zal toepassen voor de weergave van de lage tonen is uniek, die gaat zorgen voor een heleboel commotie. Veel technische details willen de ontwerpers nog niet over kwijt over de opzet. Over wat we hoorden en zagen mag nog niet gepubliceerd worden.

Het ontwerp van de behuizing neemt een vorm aan die niet misplaatst in een museum voor moderne kunst. De Grand Utopia die wij mochten zien, maar absoluut niet fotograferen, zal geleverd gaan worden in diverse kleuren. Ten tijde van de introductie is alleen zwart beschikbaar. Ondanks de enorme afmeting van de luidspreker, met een gewicht van 260 kilo per stuk, zal hij soepel integreren in een modern interieur. Wat de integratie in de luisterruimte bevordert: het sublaag zal instelbaar zijn, evenals de bas, het middengebied en de hoge tonen. Tijdens een korte luistersessie bleek al snel welke enorme stap Focal heeft kunnen zetten sinds de introductie van de Utopia II. In audiofiele kringen en in de professionele sector rekent men de Utopia reeks al jaren tot de wereldtop op luidsprekers gebied. Zoals Focal nu zelf durft aan te geven: “Dit 100% Franse resultaat in high tech, design en verfijning zou wel eens de ultieme luidspreker kunnen zijn”.

Meer nieuws, inclusief alle technische details, volgt in september. Tot die tijd blijft het voor bijna iedereen gissen hoe Focal de wereld gaat verrassen.

MERK

EDITORS' CHOICE