NIEUWSSharp

Sharp presenteert prototype tv met zonnecellen


Redactie HiFi.nl | 07 juli 2008 | Sharp

(gezien op Internet)

Tijdens de G8-bijeenkomst die vanaf maandag in Toyako in Japan zal worden gehouden, zal Sharp een lcd-tv demonstreren die zijn energie via zonnepanelen kan krijgen.

Sharp zal zijn 26 inch-lcd tijdens de klimaattop van de G8 in Japan demonstreren. Als onderdeel van de bijeenkomst zullen in het International Media Center een `Environmental Showcase` en een Zero Emission House worden getoond, waar ook Sharp zal laten zien hoe het zijn steentje bijdraagt om het milieu te sparen. Het Japanse bedrijf claimt dat zijn prototype lcd-tv met een kwart van de energie van een vergelijkbare crt-tv toe kan, en met ongeveer een derde van die van gewone lcd-tv`s.Door zijn geringe energieconsumptie zou de 26inch-tv gevoed kunnen worden door een ander stukje techniek dat Sharp op de klimaatconferentie zal demonstreren: zijn `milieuvriendelijke` zonnecellen. Het bedrijf zegt dat, aangezien de thin film-panelen minder silicium bevatten, de productie ervan minder energie vergt. Keerzijde is dat de zogenoemde triple-junction zonnecellen vergeleken met panelen die van kristallijn silicium worden gemaakt een lagere opbrengst hebben: de zonnecellen hebben een efficiëntie van slechts tien procent. De combinatie van een zuinige tv en goedkope zonnepanelen zou volgens Sharp een markt ontsluiten van 1,6 miljard mensen in gebieden zonder elektriciteitsnet.

Sharp heeft aangekondigd meer nieuwe producten tijdens de klimaatconferentie te demonstreren. Zo zal het zijn nieuwe Aquos-lcd-tv inzetten om welkomstboodschappen in de entree van de Environmental Showcase-hal te tonen. De tv zal een beelddiagonaal van 57 inch hebben. Een nog grotere tv, maar dan een prototype, zal in het Zero Emission House worden gedemonstreerd: deze tv met een beeldschermdiagonaal van 65 inch is twee centimeter dik, heeft een contrastratio van 100000:1 en zou per jaar 200kWh verbruiken.

EDITORS' CHOICE