NIEUWSVanderveen

Menno van der Veen interview

Redactie HiFi.nl | 05 juli 2008 | Vanderveen

(gezien op Internet)

Menno van der Veen, bekend van de Vanderveen buizenversterkers, is kort geleden geïnterviewd door regionale krant De Stentor. Hieronder vindt u het interview:

"Hoor je de ruimte achter de zangers? Die klank is zo zuiver. Beter kan niet."

Als geluidswetenschapper Menno van der Veen zoiets zegt, dan moet het wel fraai klinken. Want Menno heeft vele, vele uren studie gestoken in het produceren van mooi geluid.

Voor het eerst biedt hij in zijn geluidslaboratorium annex galerie aan de Zwolse Sassenstraat apparatuur te koop aan voor het gewone publiek. Het zijn buizenversterkers, die Van der Veen zelf ontworpen heeft. Ze ogen als futuristische machines, maar het zijn gebruiksapparaten voor alledag.

Het geluidslaboratorium in de Sassenstraat in Zwolle bestaat al 17 jaar. Maar nu voor het eerst heeft Van der Veen apparatuur in de etalage staan.Ruim twintig jaar bouwt de Zwollenaar al buizenversterkers. Hij studeerde elektronica en natuurkunde aan de Universiteit van Groningen. Tot z`n veertigste was hij docent natuurkunde, maar sinds 1990 wijdt hij zich helemaal aan onderzoek naar het perfecte geluid.

In de kelder onder het pand aan de Sassenstraat bevindt zich het laboratorium van ir. bureau Vanderveen, zoals er op het visitekaartje staat. Het woord laboratorium doet denken aan een ruimte vol reageerbuizen, maar in werkelijkheid is het lab nauwelijks groter dan een diepe kast. Langs de wand staan laden met tientallen verschillende onderdelen. Geluidmeters en een computer staan terzijde om de nieuw te bouwen buizenversterkers te testen.

De geluidsingenieur: "De ontwikkeling van de buizenversterker heeft jaren stilgestaan, toen de transistorversterker op de markt kwam. Pas de laatste jaren haalt de transistorversterker het niveau van de buizenversterker van eind jaren zestig. Ik ben met de oude buizenversterker verder blijven experimenteren. Met mij werken diverse mensen samen. We liggen dus vele jaren voor op de transistorversterker. We benaderen het optimale geluid. Tja, wat ik doe is voor een klein publiek, ik weet het. Een niche-markt."

Het geheim van de buizenversterker van Van der Veen is een zelf ontworpen ringkerntransformator, waarmee hij geluid schoonveegt. De versterker van Van der Veen kan geluiden maken die uiteenlopen van 0,3 hertz tot honderd kilohertz. Ter vergelijking: een gemiddeld menselijk oor hoort geluiden tussen 20 hertz en 20 kilohertz. Alles wat hoger of lager klinkt, is voor de meeste mensen niet te horen.

Een andere specialiteit van Van der Veen is een recente vinding om microsignaaltjes (hele kleine geluiden) onvervormd door te gegeven. De vraag is: waarom maken de buizenversterkers van Van der Veen deze extreem lage en extreem hoge frequenties en deze extreem kleine geluiden?

De uitvinder: "Op die manier komt het geluid nooit in de verdrukking. Alles heeft de ruimte. Mijn apparatuur blinkt uit in ruimtelijkheid en natuurlijkheid. De kleinste details zal je horen."

De geluidswetenschapper heeft de laatste jaren zijn techniek vooral verkocht aan fabrikanten van geluidsapparatuur. Die hebben het geld om er verder mee te experimenteren. Firma`s als Balanced Audio, Lamm en Bryston mag Van der Veen tot zijn klantenkring rekenen.

Maar de tijd is rijp om de buizenversterker rechtstreeks aan het publiek te verkopen. "Ik heb een grote mate van perfectie weten te vinden, in de afgelopen 17 jaar. Voor een betaalbare prijs kan ik een kwalitatief zeer hoogwaardig product leveren. Dus wil ik dat mensen van mijn onderzoek meegenieten."

De geluidsman zet de cd Miserere op van Arvo Pärt. Zangers van het Hilliard Ensemble doen een devote oproep. De galm van het kerkgebouw waar de muziek is opgenomen, klinkt uit de speakers. Het is net of de luisteraar in de kerk zit. "We zitten heel dichtbij het optimale geluid," fluistert de geluidswetenschapper. Hij wil de betovering van het wonderschone geluid niet verbreken.


EDITORS' CHOICE