NIEUWS

Nieuw is beter? Publicatie week 26


Redactie HiFi.nl | 26 juni 2008

Iedereen die zich serieus met hifi bezig houdt (of dat nu als hobby is of professioneel) zal dit herkennen: eens in de zoveel tijd dient de behoefte zich aan om weer eens iets nieuws te gaan kopen. Niet omdat de oude apparatuur niet meer voldoet – die is immers zorgvuldig en na lang zoeken gekozen – maar omdat er een klein maar fanatiek stemmetje in uw achterhoofd begint te fluisteren dat het allemaal nog veel beter kan.

Daar hebben we hier op de redactie regelmatig discussies over. Welk mechanisme zit daar nou achter? Waarom deugt die set opeens niet meer? Volgens ons komt dat door het sluimerende besef dat het inderdaad altijd beter kan. En dat besef wordt af en toe stevig aangewakkerd door het lezen van allerlei publicaties over beeld- en geluidsapparatuur. Op de keper beschouwd draagt HiFi.nl er dus aan bij dat volstrekt tevreden mensen opeens op zoek gaan naar het nieuwe Nirvana. Moeten we ons daar zorgen over maken? Volgens ons niet. Het blijft immers een vrije keuze, en we gaan er voor het gemak maar even van uit dat u zelf het beste weet wat goed voor u is. Bovendien is het prettig voor de handel. Doordat mensen geïnteresseerd blijven in nieuwe apparatuur kan de handel er voor zorgen dat die beschikbaar blijft.

Maar is een verandering ook altijd een verbetering? Tja, dat is niet zomaar te zeggen. Gewenning is een mysterieuze bondgenoot van uw portemonnee. Het beeld of geluid van thuis zit genesteld in uw brein, in het laatje “referentie”. De maatstaf die u zelf genereert zorgt er, als het goed is, voor dat u kunt bepalen of u er inderdaad op vooruit gaat. En of het dus de moeite waard is om de meerprijs te betalen. Zo lang de ratio blijft overheersen kunt u de nieuwe aankoop bijna oneindig voor u uit schuiven. Voor de meerderheid van snelle zwichters proberen wij echter een rots in de branding te zijn. Een onafhankelijk archief van informatie. Onze drijfveer is dat wij onze lezers op de hoogte willen houden van wat er aan krenten in de pap zit.

Eén van die krenten is het Canadese merk Simaudio. Hier nog niet zo bekend, maar wat ons betreft is dat onterecht. Kilian Bakker luisterde naar een nieuwe versterker en cd-speler uit de Moon serie van dit fraai vormgegeven merk, en hoorde dat het goed was.

Ook op het gebied van beeld breken er mooie tijden aan. Blu-ray heeft gewonnen, en de spelers beginnen in rap tempo in prijs te dalen. René Smit testte een nieuwe en betaalbare speler van Panasonic, en ik kan u alvast verklappen dat het recensie-exemplaar inmiddels een vast plekje in zijn set heeft gekregen.

En waar moet u heen om al dat fraais te zien en te horen? Volgens Bert Dekker zou u beslist eens op bezoek moeten gaan bij de firma Poulissen in Roermond. Hij bezocht deze fraaie winkel, en was danig onder de indruk van het assortiment en het enthousiaste vakmanschap. Deze week zijn verslag van deze Hi-Visit.

Voor de bezitters van een oude platenspeler hebben we ook weer een interessante tip. Want door het vervangen van de arm kunnen deze oude beestjes vaak nog jaren mee. De nieuwe-oogst aan software die u kunt gebruiken om uw (al dan niet vernieuwde) set te voeden bespreken we uiteraard ook voor u. Geen komkommertijd dus bij ons. Ik wens u veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Simaudio Moon CD-1 en i-1
Het Canadese SimAudio bestaat al meer dan 25 jaar (het werd opgericht in 1979) maar de in 1997 gelanceerde Moon-lijn met geheel binnenshuis ontwikkelde technologie en handgebouwde chassis zette dit bedrijf echt op de internationale audiokaart. Bij SimAudio worden niet alleen zelf ontworpen circuits omgezet in printplaten maar ook al het metaalwerk wordt binnenshuis gedaan, wat vrij uniek is. De i-1 en CD-1 zijn de meest betaalbare Moon componenten en toch hebben ze niet alleen een eigen uiterlijk design meegekregen maar de ontwerpers van SimAudio hebben ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om een eigen cd-loopwerk te ontwikkelen.

Panasonic DMP-BD30 
Na ervaring te hebben opgedaan met de kwaliteit van Blu-Ray materiaal, in combinatie met een Sony speler, mag ik opnieuw aan de bak met een Pansonic DMP-BD30. Deze speler is er één uit de laatste generatie en valt met een adviesprijs van 399 euro in een betaalbare klasse, net als de Sony.  Door het wegvallen van HD-DVD ligt de weg open voor consumenten om massaal over te stappen op het nieuwe high definition beeldformaat. Of ze dat ook gaan doen zal mede afhangen van de prijzen van zowel hard- als software, aan de kwaliteit van het medium zal het niet liggen.


Hi-Visit

Poulissen Audio en Video in Roermond
Wie van een afstand Roermond nadert zal opmerken dat de oude bisschopsstad stad in het zuiden des lands volop in ontwikkeling is. Enorme kranen en hoogwerkers zijn al van kilometers afstand zichtbaar. Die geven aan dat deze oude provinciestad in het midden van Limburg meer en meer transformeert in een kleine metropool met grote regionale betekenis. De nieuwe A-73 fungeert daarbij als belangrijke slagader die de stad na veel beter bereikbaar maakt dan ooit tevoren.


Tip

Nieuwe arm voor oud loopwerk
Veel muziekliefhebbers die er over denken om weer met vinyl aan de slag te gaan hebben nog een oude platenspeler in huis die al dan niet meer functioneert. Wanneer het om een echte analoge klassieker gaat zoals een Garrard 301/401, een Thorens TD 124, 125, 126, 150, 160 (of een later goed model) of bijvoorbeeld een Lenco L75, dan is het meer dan zinvol om over een reparatie of restauratie te denken.


Muziek en Filmbesprekingen

Bosendorfer Solo Piano Competiton 2007 (CD)
Sinds 1999 organiseert Claude Nobs - oprichter en directeur van het Montreux Jazz Festival - The Bösendorfer Solo Piano Competition. Hij doet dat in samenwerking met de twee sponsors van het jazz festival; Bösendorfer en de Nagra Kudelski Group. De competitie staat open voor getalenteerde jonge jazz musici tot dertig jaar oud en ieder jaar ontvangen de organisatoren aanvragen uit meer dan vijftig landen. De vijftien mededingers die uiteindelijk aan de halve finale en de finale deelnemen doen dat gedurende het jazz festival. 

Tiësto - In Search Of Sunrise 7: Asia (CD)
Deze maand is alweer het zevende deel van de beroemde In Search Of Sunrise reeks verschenen. Deze mix compilatie, samengesteld door DJ Tiësto, werd voor het eerst uitgebracht in 1999. Het zevende deel heeft als thema het continent Azië meegekregen.  

James Hunter- The Hard Way (CD)
Hoe belangrijk is de foto op de voorkant van een cd hoesje? Wat denkt de potentiële klant die gewoontegetrouw door de bak NIEUW van de plaatselijke platenboer struint en een man met een Gibson gitaar op één been ziet staan op een zolder van een statig herenhuis? Denkt die klant: Aha, een nieuwe gitarist, laat ik deze cd eens beluisteren aan de luisterbar? Of leest hij de sticker op het doosje met Van Morrison’s aanbeveling en legt hem vervolgens terug?

Jeroen van Vliet Trio - The Poet Other Tales (CD)
Een CD op het Challenge Jazz label, maar met de ogen dicht zou je zweren dat het om een ECM opname gaat. Dat komt deels omdat de befaamde Jan Erik Kongshaug achter de knoppen zat in de Rainbow Studio in Oslo, maar ook door de buitengewoon sfeervolle sound van pianist Jeroen van Vliet, bassist Frans van den Hoeven en drummer Pascal Vermeer.

Roy Haynes Quartet - Out Of The Afternoon (LP)
De bejaarde Spaanse filmmaker Carlos Saura is bezeten van muziek en dans. Na Flamenco (1995) en Tango (1998) stelt hij opnieuw een muziekgenre vol heftig sentiment centraal in een documentaire die zich afspeelt binnen een enkele ruimte. De film bestaat uit ruim twintig voorbeelden van fado in vele variaties. We zien zangers en muzikanten, visueel aangevuld met dansers en geprojecteerde historische filmfragmenten. 

Bach - The Goldberg Variations - Glenn Gould (LP)
Glenn Gould kwam op 22-jarige leeftijd uit Toronto naar New York en veroverde in een mum van tijd de harten van zowel concertgangers als critici. Nog geen half jaar later nam hij in de CBS studio’s The Goldberg Variations van Johann Sebastiaan Bach op en het album werd een internationale bestseller.

Joy Division (DVD flim)
In de zomer van 1979 was ik in Londen. Ik herinner me nog goed de wand in een enorme platenwinkel die geheel gevuld was met eindeloos veel exemplaren van een mysterieuze zwarte hoes. Geen naam, geen titel, alleen een grafiekachtige illustratie. Even luisteren, zoals in Nederlandse winkels gebruikelijk, kon daar niet en van gokken hield ik ook toen al niet. De dreun kwam dus pas later.

Nuit noire (DVD film)
Een film die zich af lijkt te spelen in een onderbewuste droomwereld. Surrealistisch, onlogisch, erotisch geladen en beangstigend. Duistere kost dus, maar van een ongelofelijke visuele en auditieve schoonheid. Dromen is associëren. Aan de kijker om de verborgen betekenissen te achterhalen. Freud revisited. Je gewoon laten onderdompelen kan ook.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »