NIEUWSSharp

Sharp heeft lcd nog lang niet afgeschreven


Redactie HiFi.nl | 24 juni 2008 | Sharp

(gezien op Internet)

Lcd lijkt inmiddels een verouderde techniek die op korte termijn voorbij gestreefd gaat worden door bijvoorbeeld een techniek als OLED. Zo hebben Sony, Samsung en LG al aangekondigd volgend jaar te gaan beginnen met de massaproductie van middelgrote OLED-tv`s, die een veel helderder en contrastrijker beeld bieden. Sharp daarentegen ziet nog steeds toekomst in lcd: "Lcd is nog niet volwassen."

Sharp verdient momenteel bakken met geld aan lcd-tv`s. De totale verdiensten van het Japanse bedrijf bedroegen het afgelopen jaar 3,4 biljoen yen (18,6 miljard euro). Een groot deel daarvan wordt binnengehaald met de verkoop van lcd-schermen, niet alleen voor tv`s, maar ook voor onder meer telefoons en computers. De Aquos tv-lijn van Sharp alleen al was goed voor 814 miljard yen (4,4 miljard euro).Sharp is wereldwijd een grootmacht als het gaat om lcd-tv`s. Niet gek dus dat het bedrijf fors blijft investeren in lcd. Zo zijn in het westen van Japan in Kameyama fonkelnieuwe lcd-fabrieken gebouwd.

Volgens Miyuki Nakayama van Sharp is lcd nog niet `volwassen`. "Er gaat nog veel gebeuren in de toekomst. Wij kunnen bijvoorbeeld de resolutie van een lcd-scherm verhogen tot vier keer de 1080p- of 4K2K-resolutie", stelt Nakayama. En daar blijft het niet bij. Sharp verwacht dat lcd-schermen steeds meer gebruikt gaan worden op allerlei gebieden, zoals autodashboards en vliegtuigcockpits. Sommige autofabrikanten maken al gebruik van lcd-schermen.

De nieuwe technologieën die in opkomst zijn, zoals het OLED-scherm van de nieuwe XEL-1 tv`s van Sony, ziet Sharp niet als een bedreiging. Nakayama: "Organic EL-schermen zoals deze zijn gewoon geen bedreiging voor lcd en dat zullen ze de komende tien jaar ook zeker niet worden. De beeldkwaliteit is geweldig, maar de schermen gaan niet lang mee en ze kunnen niet gemakkelijk groter worden gemaakt."

Vooral dat laatste is volgens Sharp belangrijk. Consumenten zouden behoefte hebben aan steeds grotere tv`s. In de nieuwste lcd-fabrieken van Sharp kunnen vanaf 2010 zogeheten `tiende generatie` lcd-panelen worden geproduceerd, waarmee de productie van 60 inch (152,4 cm) lcd-tv`s een grote vlucht kan gaan nemen.

Hebben wij als consument echt behoefte aan zulke monsterlijk grote tv`s? Nakayama verwacht van wel: "We hebben een tijdje geleden wat onderzoek gedaan en kwamen erachter dat mensen hun crt-tv`s van ongeveer 26 inch (66 cm) vervingen voor 32 inch (81 cm) lcd-tv`s, maar al snel weer wat groters wilden. De reden hiervoor is erg interessant: lcd`s zijn uiteraard veel platter dan crt`s, waardoor ze meer naar achteren tegen de muur aan werden gezet. Vanaf de bank gezien, lijken ze daardoor kleiner dan de oude tv."

Geen wonder dus dat Sharp al een 108 inch (274 cm) lcd-scherm heeft ontwikkeld, hoewel dat nog geen tv is. Het lijkt er in elk geval op dat lcd inderdaad nog wel even meegaat en dat je met een gerust hart kunt investeren in een grote lcd-tv.

EDITORS' CHOICE