NIEUWS

Onzuinige tv`s kosten oranjesupporters 2 miljoen euro


Redactie HiFi.nl | 22 juni 2008

(gezien op Internet)

Oranjesupporters gooien dit EK zo’n 2 miljoen euro weg door nodeloos stroomgebruik van energieverspillende televisies. Veel televisies verbruiken meer stroom dan nodig is en zorgen zo voor een hoge elektriciteitsrekening. Met zuinige tv’s zou Nederland alleen al tijdens de EK-wedstrijden miljoenen euro’s kunnen besparen. Dat blijkt uit een nieuwe Top10 van energiezuinige televisies van Stichting Natuur en Milieu.Aangenomen dat Nederland de finale haalt, kijken de Nederlandse Oranjesupporters samen zo’n 270 miljoen uur naar de wedstrijden en voor- en nabeschouwingen. Hun televisies verbruiken daarbij meer dan dertien miljoen kilowattuur stroom. Zuinige LCD-televisies kunnen het elektriciteitsverbruik halveren. Dat voorkomt de uitstoot van veel CO2, wat goed is voor het klimaat. Met de nieuwe Top10 helpt Stichting Natuur en Milieu bij de keuze voor echt zuinige televisies.

Opmerkelijk is dat nieuwe LCD-televisies het afgelopen jaar onzuiniger geworden zijn, terwijl televisies in de jaren ervoor steeds zuiniger werden. Bijna alle modellen in de Top10 van 2008 verbruiken meer stroom dan vergelijkbare modellen van dezelfde grootte uit 2007. Terwijl het technisch mogelijk is om tv’s nog veel zuiniger te maken.Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu: “Dit bewijst dat de overheid strenge normen moet stellen aan het maximum energieverbruik voor apparaten. Alleen dan worden fabrikanten echt gestimuleerd om zo zuinig mogelijke apparaten te ontwikkelen.” De onzuinige trend wordt versterkt doordat consumenten kiezen voor steeds grotere televisies, die extra veel stroom verbruiken. Om het klimaatprobleem op te lossen is het nodig dat apparaten ieder jaar 2 procent zuiniger worden.

Een gemiddelde onzuinige LCD-tv van 26 inch (66 cm.) verbruikt ongeveer 124 watt, terwijl het zuinigste Top10 model van 26 inch slechts 65 watt verbruikt. Naar de wedstrijden waarin Nederland speelt kijken ruim zeven miljoen mensen, naar de andere poulewedstrijden zo’n drie miljoen. Ervan uitgaande dat gemiddeld twee mensen per televisietoestel kijken, gedurende zo’n 3 uur per wedstrijd (inclusief voor en nabeschouwingen), verbruiken al deze televisies 16 miljoen kilowattuur stroom. Als iedereen zou kijken op het zuinigste model, dan zou het verbruik bijna de helft zijn: zo’n 8,8 miljoen kilowattuur. De nodeloze energieverspilling is met een stroomprijs van 22 cent per kilowattuur ruim 1.750.000 euro.

Een overzicht van de meest energiezuinige televisies, andere huishoudelijke apparaten en auto’s is te vinden op www.top10.hier.nu

EDITORS' CHOICE