NIEUWS

Mogelijke opvolger MP3-formaat?

Redactie HiFi.nl | 18 juni 2008

Het is moeilijk voor nieuwe digitale muziekformaten om het veelgebruikte MP3-formaat te vervangen. Deze maand komt de Motion Pictures Experts Group (MPEG) bij elkaar om te beslissen of het nieuwe MT9-formaat een industriestandaard wordt.

Het MT9-formaat is ontwikkeld door het Koreaanse bedrijf Audizen. MT9 - ook wel Music 2.0 genoemd - splitst een audiobestand in zes kanalen, zoals stem, gitaar en bas. Gebruikers kunnen van elk kanaal afzonderlijk het volume hoger of lager zetten. Zo is het mogelijk om de stem helemaal uit te zetten waardoor je een Karaoke-versie krijgt.

Audizen denkt dat zijn MT9-formaat een goede kans maakt om het MP3-formaat te vervangen als nieuwe standaard voor digitale muziek. Maar het nieuwe formaat moet wel een aantal obstakels overkomen voordat het de nieuwe troonopvolger is. Wil een nieuwe digitaal muziekformaat een succes worden dan moeten platenmaatschappijen, digitale muziekwinkels en hardwarefabrikanten op een ongekende schaal met elkaar gaan samenwerken.Vanuit een technisch oogpunt is het vervangen van MP3 in MT9 geen probleem. Digitale muziekwinkels kunnen binnen enkele maanden hun gehele database met muziek verversen met nieuwe versies. Maar de winkeliers kunnen dit alleen doen wanneer ze muziekbestanden in het nieuwe formaat krijgen aangeleverd. Dit betekent dat alle grote platenmaatschappijen met elkaar moeten afspraken om binnen een korte tijd over te stappen op het nieuwe formaat.

Een ander obstakel vormen hardwarefabrikanten. Het MT9-formaat kan pas een succes worden wanneer Apple zijn iPods zo aanpast dat deze het nieuwe formaat ondersteunen. De gemiddelde levensduur van een MP3-speler is 12 maanden en het duurt dus minstens een jaar voordat er draagbare muziekspelers op de markt verschijnen die MT9-bestanden kunnen afspelen.

Het zou ook mogelijk zijn om een nieuw formaat langzaam uit te rollen. In dit scenario zouden muziekliefhebbers die een computer gebruiken het nieuwe formaat kunnen gebruiken terwijl er langzaam apparaten op de markt verschijnen die het nieuwe formaat ondersteunen. Veel mensen downloaden echter muziek om op een draagbare muziekspelers te beluisteren en niet zittend achter hun computer.

Door deze obstakels is het andere alternatieve bestandsformaten ook niet gelukt om een succes te worden. In 2001 probeerde Coding Technologies het met zijn mp3PRO-formaat. Maar het werd geen succes. In 2005 probeerde Thomson het met zijn MP3 Surround. Ook dit formaat wist niet door te breken.

Toch moet er een nieuw digital muziekformaat komen, wil de muziekindustrie de verkoop van muzie weer in een stijgende lijn krijgen. Het MP3-formaat biedt te weinig extra`s voor consumenten om muziekbestanden te kopen in plaats van hun oude CDs te rippen.


EDITORS' CHOICE