NIEUWS

Analoge tv-kijkers juichen eerder

Redactie HiFi.nl | 16 juni 2008

(gezien op Internet)

Op `normale` dagen valt het niet op, maar nu Nederland is bevangen door de EK-koorts komt aan het licht dat er vertraging zit in digitale tv-ontvangst. In sommige buurten komt het voor dat analoge tv-kijkers al juichen, terwijl digitale kijkers in omringende huizen nog nietsvermoedend naar hun plasmascherm turen.



Kabelbedrijven kennen het verschijnsel, maar klachten hebben ze er nog niet over ontvangen. ā€˛Wel worden we gebeld door mensen die zich afvragen hoe het komtā€¯, vertelde een Ziggo-woordvoerder vrijdag. Volgens hem ontstaat de vertraging doordat de ontvangstapparatuur het `ouderwetse` analoge tv-signaal moet digitaliseren. Dat kost ongeveer een seconde. Digitale kijkers zijn dus ongeveer een seconde later met juichen. Mensen die tv-kijken via internet moeten nog een seconde langer wachten, aldus de Ziggo-zegsman.



Ook volgens UPC is de vertraging maximaal anderhalve seconde. ā€˛Knipper twee keer met je ogen en je kan meejuichen met je buurmanā€¯, aldus de woordvoerder. ā€˛Vertraging kan bijvoorbeeld ook optreden bij mensen die in het bezit zijn van een groot LCD- of plasmascherm. Dat beeld moet als het ware worden opgeladen en dat duurt heel evenā€¯, aldus UPC. De woordvoerder komt met een goed alternatief: ā€˛Radio, dat is nog altijd het snelst.ā€¯


EDITORS' CHOICE