NIEUWSApple

Apple introduceert iPhone 3G


Redactie HiFi.nl | 11 juni 2008 | Apple

(gezien op Internet)

Apple heeft, zoals verwacht, maandag tijdens de keynote van de Worldwide Developer Conference de nieuwe iPhone aangekondigd. Het apparaat is voorzien van 3g-connectiviteit en zal aanzienlijk goedkoper zijn dan zijn voorganger.Maanden werd gespeculeerd over een opvolger van de vorig jaar geïntroduceerde iPhone. Maandagavond is hieraan in één klap een eind gekomen toen Apple-ceo Steve Jobs de nieuwe iPhone aan het verzamelde Wwdc-publiek voorstelde. De nieuwe iPhone is iets dunner dan zijn voorganger, heeft een plastic achterkant gekregen en is uitgerust met versie 2.0 van de iPhone-firmware. De belangrijkste nieuwe feature is echter support voor 3g, waardoor het apparaat aanzienlijk sneller draadloos met de buitenwereld kan communiceren; de vorige iPhone was slechts uitgerust met edge.

Naast de 3g-support heeft de iPhone nu ook een gps-chip aan boord. Om de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling te vergroten wordt ook gebruikgemaakt van assisted gps, waardoor ook gegevens van gsm-torens gebruikt worden. Vanzelfsprekend kan de iPhone nog steeds gebruikmaken van wifi, zodat er op vrijwel alle plaatsen op aarde data kan worden uitgewisseld. De iPhone is uitgerust met een 2.0 megapixel camera en kan in combinatie met de gps-chip foto`s van een geotag voorzien.

De 3g-iPhone zal over versie 2.0 van de firmware beschikken. Dit houdt onder andere in dat het apparaat kan communiceren met Exchange Server van Microsoft, waardoor er met de reeds in gebruik zijnde e-mailbestanden en agenda`s in bedrijven gewerkt kan worden. Verder kan de telefoon Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden lezen. Gebruikers van de iPhone zonder Exchange Server kunnen via de nieuwe Mobile Me-dienst e-mail, agenda en documenten synchroniseren. Deze nieuwe service vervangt .Mac.De batterij in de iPhone 2.0 is verbeterd en heeft nu een standbytijd van 300 uur. Als er uitsluitend via 2g-netwerken gecommuniceerd wordt houdt de batterij het 8 á 10 uur uit en wie via 3g gaat communiceren kan zijn iPhone slechts 5 uur lang gebruiken. Video via de iPhone bekijken kan maximaal 7 uur achter elkaar en er kan op zijn best 24 uur lang uitsluitend naar audiobestanden geluisterd worden.

Als alles goed gaat zal de vernieuwde iPhone op 11 juli te koop zijn in 22 landen. Ook Nederland valt onder deze eerste groep; op die datum zal T-Mobile het apparaat aan de man gaan brengen. Op termijn zal de iPhone 2.0 overigens in ruim zeventig landen te koop zijn. De prijzen van de iPhone zijn veel gedaald ten opzichte van de eerste variant van de Apple-telefoon: de 8GB-versie gaat voor 199 dollar over de toonbank, terwijl voor de 16GB-variant 100 dollar meer betaald moet worden. In beide gevallen geldt dat belastingen en de maandelijkse abonnementskosten er nog bijkomen. De 16GB-versie zal in zwart en wit te koop zijn, terwijl de 8GB-editie alleen in het zwart beschikbaar is.

EDITORS' CHOICE