NIEUWS

Hi Vision - publicatie week 22

Redactie HiFi.nl | 29 mei 2008

Dat we op HiFi.nl regelmatig aandacht besteden aan televisies, projectoren en andere aan beeld gerelateerde zaken roept nog wel eens verbazing op. Toch is het helemaal niet zo vreemd: Hifi oftewel High Fidelity wordt weliswaar vaak geassocieerd met stereoweergave, maar is net zo goed van toepassing op beeldweergave. Ook daar dient men een natuurgetrouwe weergave na te streven. Vandaag brengen we u een heuse beeldspecial om dat te onderstrepen.

Ook bij beeldweergave staat of valt het uiteindelijke resultaat met de kwaliteit van de bron. Bent u in het bezit van een LCD of Plasmascherm dan levert een Blu-ray speler momenteel de best mogelijke kwaliteit. Verschillende leveranciers bieden Blu-ray spelers aan. Een daarvan is Sony. In het assortiment van Sony vindt u verschillen Blu-ray spelers, waaronder de meest onwaarschijnlijke Blu-ray speler van dit moment: de Playstation 3. Die hebben we al eens eerder getest en de PS3 kreeg naar aanleiding van die test een SAVA Award in de categorie Best Buy. Vandaag is het dus de beurt aan een dedicated Blu-ray speler van Sony: de BDP-S300.

Via Beter Beeld & Geluid kregen we nog een zeer fraaie Sony test. Het betreft hun huidige topprojector, de VPL-VW200. Niet goedkoop, maar daar staat een zeer fraai en natuurgetrouw plaatje tegenover.

Mocht de 10.912 euro en 30 cent die deze Sony moet gaan kosten u net iets te veel zijn, dan hebben we in samenwerking met FWD magazine nog een multitest van projectoren voor u. De prijzen van deze Full HD projectoren liggen tussen de 2000 en 3500 euro. De winnaar van die test won tijdens de VAD show 2007 ook een SAVA Award. Welke projector dat ook alweer was? Dat leest u in de multitest Full HD projectoren.

Projectoren geven een groot beeld, maar hebben als nadeel dat de ruimte waarin u kijkt eigenlijk volledig verduisterd dient te zijn. Een nadeel dat in veel mindere mate geldt voor Plasma en LCD-schermen. We kozen daarom voor een groot model plasma, een 50 inch Pioneer scherm, om die eens aan de tand te voelen. Hifi in beeldweergave? Zeker wel!

Ik wens u weer veel luister-, maar deze week in het bijzonder veel kijkplezier.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

Mocht u overigens meer willen weten over Beeld en Nieuwe Media, bezoek dan de gelijknamige Special pagina op HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Sony Bravia VPL-VW200  
Sony is in de professionele beeldwereld zo’n beetje een standaard als het gaat om gebruikte camera’s en broadcast monitoren. Maar ook in de consumentenwereld kun je niet om het merk heen. Zo waren de Trinitron beeldbuizen een absolute referentie voor velen en zijn ook de LCD-toestellen van nu marktleidend

Pioneer PDP-LX508D 
Pioneer heeft haar naam hoog te houden op het gebied van ‘platte schermen’. Al vanaf het begin worden de plasmatelevisies van Pioneer gerekend tot de top binnen dit segment en lovende reacties op diverse internetfora zijn dan ook rijkelijk vertegenwoordigd.

Sony BDP-S300
Na recente ervaringen met dvd-spelers uit diverse prijscategorieën, is het nu tijd om een speler aan de tand te voelen die overweg kan met de nieuwe standaard: Blu-Ray. Na een heftige strijd tussen Blu-Ray en HD-DVD is eerstgenoemde als winnaar uit de bus gekomen. Dat had niet zo zeer met een betere kwaliteit te maken,  maar zoals vaak met financiële belangen van diverse partijen.

Full HD Projectoren - Koopgids
Al sinds jaar en dag bieden projectoren de beste verhouding tussen prijs en beeldoppervlak. Een 52-inch plasma- of lcd-scherm kan nu eenmaal niet op tegen de 100-inch beelden (en groter!) die een projector kan weergeven. Tot voor kort kwam je automatisch uit bij projectoren met een resolutie van 1.280 bij 720 als je in de markt was voor een nieuwe, relatief betaalbare projector. Wie naar een model zocht met een 1.920 bij 1.080-resolutie (Full HD), bevond zich al snel in de prijscategorie van 10.000 euro en meer.


Achtergrondartikel

HDMI 1.3 noodzakelijk?

“Meer kleuren met Deepcolor”, “HDMI 1.3 en 1080P gecertificeerde HDMI kabels”. Met de standaardisering van de HDMI 1.3 interface draaien marketingafdelingen weer overuren om de selling points van HDMI 1.3 om te zetten naar een verhoogde sales profit.

Tip

Coax vervangen
Televisie kijken en radio luisteren doen we vaak en veel. Het is daarom des te opvallender dat er over het algemeen zo weinig aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de gebruikte kabel. En dan gaat het niet over de interlinks, maar over de antennekabel of coax.


Muziek en Filmbesprekingen

Hatfield`s End - Concerto de Stonehenge (CD)
Paul Hattink zit al heel wat jaren in de muziek. In het dagelijks leven profi leert hij zich als importeur van de fraaie audiomerken Accuphase, Cabasse en Leben, maar dat hij tevens de man is achter het succesvolle Hatfield’s End heeft hij jarenlang verborgen gehouden.

Frederic Rzewski The People United Will Never Be Defeated! (CD)
Variaties op een thema. De Amerikaanse pianist en componist Frederic Rzewski gebruikte de melodie van een beroemd strijdlied van de Chileense componist Sergio Ortega als basis voor een stuk van enorme proportie. Gedurende ruim een uur komen maar liefst 36 variaties in zeer uiteenlopende stijlen langs die het uiterste vragen van de pianist, want de strijd voor verandering is geen kattenpis. 

Timesbold - Ill Seen Ill Sung (CD)
Jason Merritt brengt zijn teksten onder twee namen naar buiten: sober als Whip, muzikaal breder aangekleed met de band Timesbold. Daarbij wordt een karrenvracht aan vooral folkloristische instrumenten ingezet, met als gevolg een zeer afwisselend album, dat nu eens rammelt als Tom Waits, en dan weer als verfijnde kamermuziek uitwaaiert.

Willem Jeths - Yellow Darkness (SACD)
Willem Jeths mag zonder enige twijfel gerekend worden tot de beste Nederlandse componisten van dit moment. In de loop der jaren is zijn werk geleidelijk minder atonaal geworden en het titelstuk van de dubbel cd - het speciaal voor de jonge klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer geschreven klarinetconcert ‘Yellow Darkness’- is niet alleen een overweldigend, maar tegelijkertijd ook zeer toegankelijk werk van Jeths.

Suzanne Vega - Beauty Crime (LP)
Voor het eerst in zes jaar tijd is er weer een nieuw album van Suzanne Vega, het zevende inmiddels. ‘Beauty & Crime’ is haar eerste cd voor het Blue Note label. De door mij beluisterde 200 gram zware vinyl versie is geproduceerd door Classic Records. Op de aan haar overleden broer Tim opgedragen lp bezingt ze elf korte verhaaltjes waarin de stad New York - waar zij sedert haar jeugd woont - en haar inwoners uit heden en verleden centraal staan.

John Di Martino Romantic Jazz Trio - Music Of The Night (LP)
Het Japanse platenlabel Venus Records brengt in de - oorspronkelijk uitsluitend voor de Japanse thuismarkt bestemde - Hyper Magnum Sound LP Collection 24 Bit gemasterde opnamen van westerse, met name Amerikaanse, musici op 200 gram zware plakken zwart vinyl.

Alicia Keys - As I Am (LP)
Wanneer je op je achtentwintigste al twee Billboard Awards, drie Soul Train Awards en vijf Grammy Awards op je naam hebt staan dan beteken je iets in het wereldje van Soul, Pop en R&B. Op 13 november bracht Alicia Keys haar derde studio album ‘As I Am’ uit. Momenteel draai ik met enige regelmaat de op twee rode vinyl schijven uitgebrachte versie.

Eleonora - An Evening With Eleonora (LP)
Telkens wanneer ik denk dat ik nu toch wel alle labels ken word ik weer verrast door een mij tot op dat moment onbekende naam. Ditmaal geldt dat voor het Nederlandse Kharma Akash waarvan ik het album ‘An Evening With Eleonora’ draai. Op de hoes een fraaie foto van Eleonora, zangeres van de formatie Eleonora’s Holiday, onder leiding van haar echtgenoot - de voormalige lead altsax speler van het Glenn Miller Orchestra - Arie Kuit.

Eagles - Long Road Out Of Eden (LP)
Veel fans van het eerste uur zullen hebben uitgekeken naar ‘Long Road Out Of Eden’, de eerste studioplaat van de Eagles na ‘The Long Run’ van achtentwintig jaar geleden. Het is een goed gevuld album geworden, met maar liefst twintig nieuwe songs verdeeld over twee 180 gram zware vinyl schijven.

Tiësto - Elements Of Life World Tour (Blu-ray Disc)
Tiësto (Tijs Verwest) tourde als promotie voor alweer zijn vierde album - Elements Of Life - de hele wereld rond. Om ook thuis te kunnen genieten van een optreden van de dj uit Breda werd het concert in Kopenhagen opgenomen. Elements Of Life World Tour (EOLWT) verscheen vorige maand als één van de eerste concerten op het ‘nieuwe’ formaat Blu-ray formaat met DTS-HD Master Audio soundtrack.

Talking Guitars (DVD-video)
Flip Scipio is een Nederlandse gitaarbouwer en restaurateur, kind aan huis bij de inmiddels oudere generatie Amerikaanse singer songwriters, waaronder Paul Simon, Jackson Browne, David Lindley en Carly Simon. Ook is hij leverancier bij Keith Richard van de firma Rolling Stones. In een aangenaam voortkabbelende documentaire van Claire Pijman zien we deze en andere grootheden Scipio’s kunstwerkjes tot leven brengen.


EDITORS' CHOICE