NIEUWS

FakeTV moet inbrekers misleiden


Redactie HiFi.nl | 26 mei 2008

(gezien op Internet)

Het Amerikaanse bedrijf Opto-Electronic Design, Inc. heeft nieuw apparaatje geannonceerd dat bedoeld is om inbrekers te misleiden. Tijdens uw afwezigheid kan de zogenaamde FakeTV een flikkerend lichtschijnsel produceren dat sprekend lijkt op het licht van een moderne HDTV.

De FakeTV is voorzien van een aantal meerkleurige, felle LEDs die door de ingebouwde electronika zo kunnen worden aangestuurd dat het lijkt of op een TV beeldwisselingen, camera bewegingen en dergelijke vertoond worden.

Het apparaatje is bedacht door Blaine Reader die aanvankelijk zijn TV aan liet staan om tijdens zijn afwezigheid de indruk te wekken dat er iemand in zijn huis TV zat te kijken tot hij zich realiseerde hoeveel energie dit eigenlijk kostte. Hij realiseerde zich dat een dergelijk lichteffect met moderne electronika te genereren moest zijn en nam contact op met Opto-Electronic Design.Na een uitgebreide analyse van de lichteffecten die een echte TV produceert tijdens verschillende soorten uitzendingen zoals nieuws, drama, TV reclame en dergelijke hebben zij de FakeTV zo geprogrammeerd dat test personen geen verschil meer konden waarnemen tussen het licht van een echte TV en de namaak-TV.

De FakeTV kan zichzelf inschakelen en heeft een optie om 4 uur of 7 uur na inval van de schemering actief te blijven. Volgens de leverancier werken de meeste gewone TVs niet op een tijdschakelaar en volgens hen weten inbrekers dat ook.

De FakeTV is op diverse plaatsen via Internet te koop voor 49 dollar en volgens de producent is het energie gebruik niet meer dan dat van een klein nachtlampje. Op dit moment hebben we nog geen Nederlandse leverancier kunnen vinden.

Met de komende vakantieperiode voor de deur is dit wellicht een idee om inbrekers te laten uitkijken naar alternatieve locaties.

EDITORS' CHOICE