NIEUWS

Publieke omroep in 2009 over op HD

Steven Vos | 21 mei 2008

In het eerste kwartaal van 2009 verwacht de publieke omroep (Nederland 1, 2 en 3) uit te zenden in HD-kwaliteit. Dit werd in het blad Spreek`buis bekendgemaakt door Cees de Bruin, directeur Distributie, Technologie en Uitzending van de NPO. De omroepen betalen een bedrag van 2 miljoen euro aan de NPO  om de HD-producties te financieren.Ook dit jaar wordt er al uitgezonden in het HD signaal. Zo zal de NOS vanaf begin juni het EK voetbal en in augustus de Olympische Spelen gaan uitzenden in die kwaliteit. Niet alleen de voetbalwedstrijden zelf maar ook de presentatie en de interviews zullen in HD zijn.

Met deze overstap op HD neemt de publieke omroep een voorsprong op de commerciƫle zenders. Die lieten weten dat de overstap naar HD wel in de planning is maar over een datum is nog niets bekendgemaakt.

Uit dit nieuws kan geconcludeerd worden dat een HD-ready (720p) televisie vooralsnog genoeg is voor de gemiddelde kijker. Het zal nog wel wat jaren duren voordat het full HD (1080p) signaal zal worden verstuurd door de kabelaanbieders. Een full HD exemplaar wordt alleen volledig benut bij het gebruik van een XBOX360, Playstation 3 of Blu-rayspeler. 


EDITORS' CHOICE