NIEUWS

Precisieweerstanden voor high-end audio

Redactie HiFi.nl | 17 mei 2008

(ingezonden mededeling)

Bij high-end audiotoepassingen dienen de gebruikte componenten een nauwkeurige en stabiele waarde te bezitten, en zo min mogelijk vervorming in het signaal te introduceren. Bij de nieuwe ultra-hoge-precisieweerstanden van Vishay is de gebruikelijke omhulling weggelaten om de signaalvervorming nog verder te reduceren.

Vishay’s `Bulk Metal Z-foil` technologie vormt de basis voor de weerstanden. Bij deze technologie wordt een metaalfolie op een substraat opgedampt en wordt de gewenste weerstandswaarde bereikt door delen van de folie weg te etsen. Het etspatroon is zodanig ontworpen dat parallelle stroombanen ontstaan. Door de tegengestelde stromen in deze banen wordt de zelfinductie van de weerstand sterk verkleind (tot minder dan 0,08 µH). Op vergelijkbare wijze wordt de capaciteit tussen de uiteinden van de weerstand verminderd door deze in het etspatroon op te splitsen in een serieschakeling van kleine capaciteiten. Met deze maatregelen wordt bereikt dat zelfs een puls met een stijgtijd van 1 ns geen uitslingereffect veroorzaakt.

De weerstanden kunnen worden geleverd in elke waarde tussen 10 Ù en 100 kÙ, en hebben een tolerantie van 0,01%. De temperatuurafwijking bedraagt ±0,2 ppm/°C. De stroomruis is kleiner dan -40 dB. Als toepassingsgebieden worden genoemd: verschilversterkers, precisie-meetversterkers, high-end audioversterkers en high-end luidsprekersystemen.

Meer info:
www.vishay.com/company/press/releases/2008/080507foil/


EDITORS' CHOICE