NIEUWS

Het zijn de kleine dingen... - publicatie week 20

Redactie HiFi.nl | 15 mei 2008

Het zijn de kleine dingen die het doen. Saskia en Serge (kent u ze nog?) zijn er beroemd mee geworden. In de hifi-wereld is het echter een waarheid als een koe: het zijn de kleine dingen die het doen!

Het zijn de kleine dingen die het doen…zoals het goed opstellen van uw phono-versterker. Een ingreep die misschien wat tijd en energie vergt omdat u uw audiorack opnieuw in moet richten, maar verder helemaal gratis. En het mooiste van dit alles…u wordt beloond met een beter geluid.

Ook het meubel waarop u uw kostbare installatie plaatst heeft een invloed op de klank. Het klinkt misschien vergezocht, maar is eenvoudig te onderbouwen. Nu bent u op HiFi.nl nog niet vaak een bespreking van een audiorack tegen gekomen, dus werd het hoog tijd daar iets aan te gaan doen.

Het zijn de kleine dingen die hét doen. Dat gaat zeker ook op voor de Wharfedale Diamond 9.1 luidsprekers. Wat hét dan is? Nou, deze kleine luidsprekers zijn uitstekend in staat om de muzikale kern van uw favoriete cd’s en lp’s weer te geven, en dat zijn de kleine dingen die ertoe doen.

Het zijn de KLEINE dingen die het doen. In het geval van de luidsprekers die horen bij de Sony DAV-IS10 kun je zeker over Klein met een hoofdletter K spreken. Ze zijn namelijk niet groter dan een golfballetje. Daar kan geen muziek uit komen hoor ik u denken. Nou dat valt op zich nog wel mee, al is de set niet bedoeld om hele avonden naar cd’s te gaan luisteren. Maar als tweede set of als gaming en surroundset geeft deze kleine Sony heel veel plezier…meer plezier dan dat we op voorhand verwacht hadden.

Vanaf vandaag hebben we een nieuwe applicatie om u nog makkelijker door onze recensies en productbesprekingen te loodsen: de testnavigator. Een kleine aanpassing, maar zoals u inmiddels weet:  het zijn de kleine dingen die het doen ;-)

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Wharfedale Diamond 9.1  
Toen begin jaren 80 de vraag naar betaalbare en compacte luidsprekers toenam besloot Wharfedale om een weergever met een ongekende `value for money` te ontwikkelen. De Diamond was geboren en bleek een groot succes. Zou de huidige Diamond-lijn nog steeds kunnen schitteren?

Quadraspire Sunoko-Vent 
Een audiorek om apparatuur op te plaatsen is een onmisbaar accessoire. Elke rechtgeaarde audiofiel weet dat een rek een bepaalde “klank” geeft aan apparatuur. Het liefste zouden we zien dat een rek helemaal geen eigen klank heeft, zich volkomen neutraal gedraagt.

Sony DAV-IS10
Het besluit om een surround set aan te schaffen wordt vaak juist niet genomen omdat de minimaal 6 benodigde luidsprekers lastig te plaatsen zijn in de meeste Nederlandse woningen. Sony heeft dat probleem aangepakt door de luidsprekers te verkleinen tot het formaat van een golfballetje.

Tip

Phonotrap opstellen
Losse Phono voorversterkers -ook wel Phonotrappen genoemd- zijn tegenwoordig de rigeur, mede omdat de meeste electronica fabrikanten begin jaren `90 hun nieuwste voorversterkers als `lijntrap` gingen uitvoeren.


Muziek en Filmbesprekingen

Bartók - The Wooden Prince (CD)
Marin Alsop, de enige dirigent van wereldtop-symfonieorkesten van het vrouwelijke geslacht, werkt met haar orkest uit het Britse Bournemouth aan een fraaie reeks uitgaven van de muziektheaterwerken van Béla Bartók bij Naxos. Na Hertog Blauwbaards Burcht en De Miraculeuze Mandarijn is nu de balletmuziek van De Houten Prins verschenen, het stuk dat in 1917 de doorbraak van Bartók betekende in het concertleven van Boedapest.

Nicole Atkins - Neptune City (CD)
Behept met een flexibele donkerbruine stem zingt Nicole Atkins hoorbaar gemakkelijk haar tien eigen composities, met achter haar een geluidswal van af en toe verrassende begeleiding. De stem doet me regelmatig aan ‘Mama’ Cass Elliott denken, niet die dunne, maar de dikke van de Mama’s and the Papa’s, met een stem als een sirene.

Throw me The Statue - Moonbeams (CD)
Huisvlijt uit muziekstad Seattle. Scott Reitherman heeft zich een maffe band(?)naam aangemeten, en presenteert een indie Alle Dertien Goed Soundmix album, waarbij je je bij ieder nummer afvraagt waar je dit ook al weer eerder gehoord hebt. Eigen composities allemaal hoor, maar geen waar je originaliteitprijzen mee wint. Daar staat tegenover dat ze wel allemaal ontzettend aanstekelijk en leuk zijn, waardoor het een genot is dit album te beluisteren.

Duke Ellington Meets Coleman Hawkins (LP)
Zoals wel vaker gebeurt bij het beluisteren van een eerste samenwerking van de echt groten uit de jazz wereld komt ook bij dit album de vraag naar boven waarom deze twee giganten van het swing tijdperk - The Duke als (één van) de beste componist(en) en bandleider(s) en The Bean als (één van) de beste tenorsaxofonist(en) uit de geschiedenis van de jazz - zo lang gewacht hebben met het gezamenlijk opnemen van een album.

John Coltrane - Impressions (LP)
Gek genoeg heeft dit album nooit de aandacht gekregen die het verdient. Hulde dan ook voor het opnieuw uitbrengen van deze compilatie van live- en studio opnames op 180 gram vinyl door het Duitse Speakers Corner Records.Het is een prachtig voorbeeld van de overgang van post-bop en post-cool naar de free jazz en als zodanig ook zeker van historisch belang. Toch is dat niet de belangrijkste reden om dit album aan te schaffen.

Once Were Warriors (DVD-video)
Armoede is slechts één van de vele problemen van een Maori gezin in Auckland, Nieuw-Zeeland. Overmatig alcoholgebruik, machismo en een zeer gebrekkige impulscontrole camoufleren een diepgeworteld minderwaardigheidsgevoel van huisvader Jake Heke. Arme vrouw, arme kinderen. Deze zeer indrukwekkende film uit 1994 verscheen eerder op een technisch ondermaatse DVD. Cinemien’s Homescreen label vult met deze budgetuitgave in de reeks Award Winning Cinema een lacune.


EDITORS' CHOICE