NIEUWSSony

Levensduur oled-tv`s korter dan Sony beweert


Redactie HiFi.nl | 12 mei 2008 | Sony

(gezien op Internet)

Het lichtgevend vermogen van de oled`s in televisies van Sony blijkt sneller af te nemen dan uit Sony`s eigen gegevens blijkt. Dit concludeert marktonderzoeksbureau Displaysearch na een vergelijkend onderzoek.De onderzoekers hebben de XEL-1 van Sony duizend uur lang beelden laten weergeven en ondertussen bijgehouden hoe het lichtgevend vermogen van de verschillende kleuren verandert, schrijft Heise. De kleur blauw wordt het eerste donkerder: nadat duizend uur lang een blauw scherm was weergegeven was nog slechts 88 procent van de oorspronkelijke helderheid over. Rood en groen veranderden langzamer van helderheid, maar ook voor die kleuren gold dat na duizend uur respectievelijk nog 93 en 92 procent over was.

Aangezien de kleurechtheid van de individuele kleuren snel afneemt, zal ook de kleur wit – dat bestaat uit een mix van blauw, rood en groen – niet lang egaal wit zijn; van het wit was na duizend uur nog 91 procent over. De kleurenmix kan aangepast worden zodat het beeld er goed uit blijft zien, maar dat zal constant herhaald moeten worden, omdat de oled`s in een ongelijk tempo hun kleurechtheid verliezen. Daarnaast geldt dat op deze wijze de helderheid van het beeld snel in kwaliteit afneemt, aldus de onderzoekers.

Op basis van het onderzoek is vervolgens uitgerekend hoe lang een gemiddelde oled-tv werkelijk meegaat. De kleur wit heeft een levensduur van rond de vijfduizend uur. De meeste beelden bestaan echter niet alleen uit wit, maar uit een levendige kleurenmix en gemiddeld zal de onderzochte Sony-oled-tv daarom zeventienduizend uur meegaan, concluderen de onderzoekers. Volgens Sony`s gegevens kan een oled-tv echter aanzienlijk langer mee, namelijk dertigduizend uur.

EDITORS' CHOICE