NIEUWS

Klein maar fijn - publicatie week 17


Redactie HiFi.nl | 24 april 2008

Het is een bijzonder leuke week hier op de redactie van HiFi.nl. Afgelopen maandag zijn hoofdredacteur Marc Brekelmans en ondergetekende samen met een aantal van onze lezers te gast geweest bij de open dag van importeur Audiac in Nieuwegein. En daar waren veel indrukwekkende noviteiten te bewonderen. Het verslag van deze leuke en leerzame dag kunt u overigens hier lezen.

En dan is er natuurlijk de High End in München. De grootste en belangrijkste beurs op het gebied van high end consumentenelektronica van Europa, en misschien wel van de wereld. HiFi.nl is ook daar aanwezig, en zal in de vorm van een blog verslag doen. Als u op de hoogte wilt blijven van wat er zich daar allemaal afspeelt kunt u hier af een toe eens een kijkje nemen. Volgende week zullen we in de vorm van een High End Special extra aandacht aan de top van de markt besteden.

Ook vragen wij uw speciale aandacht voor een drietal dealershows die de komende tijd in Nederland worden georganiseerd. U kunt daarvoor terecht bij RAF in Amsterdam, Rhapsody in Hilversum, en It Harkstee in Twijzelerheide.

Wat onze weekpublicatie betreft ligt de nadruk deze keer op kleine luidsprekers. Want het hoeft niet altijd een forse vloerstaander te zijn om toch een volwassen geluid te geven. Kilian Bakker luisterde naar de nieuwste mini-telg van de Uni-Q serie van Kef, en ondergetekende is nog maar net van zijn verbazing bekomen na een ontmoeting met een paar piepkleine speakertjes van Highland Audio. De nieuwste inzichten en technieken stellen de luidsprekerontwerpers van vandaag in staat om een verbluffende kwaliteit te bereiken.

Omdat het goed opstellen van luidsprekers van wezenlijk belang is om een bovengemiddelde weergave te bereiken hebben we een artikel uit 2006 van gastauteur Toine Dingemans (van de firma SoundScapeS) weer eens naar voren gehaald, waarin hij waardevolle tips geeft voor de plaatsing van uw speakers. En de wekelijkse Tip sluit hier ook naadloos bij aan.

Om niet de indruk te wekken dat HiFi alleen te maken heeft met geluidsweergave kunt u deze week ook een uitgebreide multitest lezen die onze collega`s van FWD Magazine organiseerden rond LCD-televisies van 32 inch.

Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Kef IQ 1
Luidsprekerspecialist Raymond Cooke begon in 1961 voor zichzelf met zijn bedrijf KEF, wat staat voor Kent Engineering & Foundry. Daarvoor had hij gewerkt voor Gilbert Briggs van het legendarische Wharfedale.

Highland Audio ORAN 4301 en DORD 165 
Highland Audio is een Frans luidsprekermerk dat hier ten lande niet zo`n grote bekendheid geniet. De fabrikant, Inovadis, maakt ook geluidsapparatuur onder de naam Carat, meubels en kabels (NorStone Design) en projectieschermen (Lumene). In deze bespreking worden de kleinste luidsprekers uit de ORAN serie aan de tand gevoeld, in combinatie met de DORD subwoofer, ook het instapmodel.

Vergelijkingstest 32 inch LCD schermen (m.m.v. FWD Magazine)
Wat mag je verwachten voor 1.000 euro? Voor een scherpe prijs moet je alvast bereid zijn om hier en daar compromissen te sluiten. We gidsen je dan ook graag even langs de belangrijkste aandachtspunten. Wat technologie betreft is de keuze snel gemaakt. In de 32-inch categorie is lcd immers de enige mogelijkheid. Voor plasmaschermen moet je voor een groter beeldformaat opteren.


Achtergrondartikelen

Opstelling luidsprekers  (Gastauteur)
Er is terecht veel nagedacht en geschreven over het correct opstellen van luidsprekers en het vinden van een goede luisterplaats. Tenminste vijf parameters, die elk voor zich belangrijk zijn, komen samen, vinden en versterken elkaar in een goede opstelling. Als zodanig is zo’n opstelling dus bijna altijd een afweging van belangen – soms zelfs van tegenstrijdige belangen!


Tip

Luidsprekerstands vullen
Gezien (met name moderne) mini-monitoren ondanks hun formaat best daadkrachtig kunnen zijn is het van belang om ze een solide fundering te geven. Er zijn veel stand-fabrikanten die hun producten geheel of gedeeltelijk uit metaal vervaardigen. Dergelijke stands hebben vaak één of meerdere holle buizen die zowel voordelig als nadelig kunnen zijn. Wanneer men ze leeg laat gaan ze tijdens de weergave resoneren en zullen de standaards hun verankerings-potentieel niet geheel kunnen waarmaken.


Muziek & filmrecensies

Helen Love- It’s My Club And I’ll Play What I Want To (CD) 
De muziek van Helen Love is één grote knipoog naar alles wat riekt naar indie, hypes en cult following. Zelf claimt ze altijd alleen maar naar de Ramones geluisterd te hebben, maar niet heus natuurlijk.  

Panic at the Disco – Pretty. Odd.
 (CD)
Niet alleen het uitroepteken verdween uit de bandnaam van Panic! at the Disco, het groepje jongelingen uit Las Vegas dat in korte tijd wereldberoemd werd. Ook de paniek is verdwenen uit de band. De rusteloze ‘emo’ maakte plaats voor een breed georkestreerde sound waarin vrijuit geciteerd wordt uit de nalatenschap van the Beatles anno Magical Mystery Tour. Flower Power revisited. Een album dat een permanente glimlach veroorzaakt.

Planet Terror (DVD-film) 
Nostalgisch fetisjisme, een typische mannenkwaal. Niet gevaarlijk verder, hooguit voor het gezinsbudget. Zaken die in de jonge jaren indruk maakten nemen op latere leeftijd soms obsessieve vormen aan. Sommigen hebben het met een oude sportauto, modeltreintjes of muziek, afgedraaid op hele dure apparaten. Quentin Tarantino en Robert Rodriguez hebben het met ranzige pulpfilms uit de jaren 70, afgedraaid in aftandse bioscopen voor een schreeuwerig publiek.

Low - You may Need A Murderer (DVD-film)
Onlangs bij VPRO’s Het uur van de wolf op tv, en nu, in een langere versie op DVD: de prachtige documentaire die popjournalist David Kleijwegt maakte over de Amerikaanse band Low, beter gezegd Alan Sparhawk en zijn vrouw Mimi Parker. Of over de Verenigde Staten, want het worstelende mormonenechtpaar is goed te zien als de verpersoonlijking van zowel de romantiek als de waanzin van dat immense land.

Various Artists - Brown Sugar presents Cold Sweat (LP)
Brown Sugar presents ‘Cold Sweat’ oftewel ‘The Manifesto Of Groove-Vol.3’. Op deze dubbel lp uit 2001 staan achttien tracks - twee meer dan op cd - met grooves die in de zeventiger jaren ontstaan zijn uit de kruisbestuiving van jazz, soul, funk en blaxploitation.

Bud Powell - Time Waits (LP)
Bud Powell is ontegenzeggelijk één van de grootste jazz pianisten die ooit geleefd heeft. De meeste jazz liefhebbers zullen hem kennen als de invloedrijke bebop pianist die hier en daar qua stijl wat leende van Art Tatum en Teddy Wilson, maar die verder met name beïnvloed werd door Thelonius Monk.

EDITORS' CHOICE