NIEUWS

HP: 1 miljard kleuren per pixel

Redactie HiFi.nl | 18 april 2008

(Gezien op Internet)

Hewlett-Packard is van plan om een nieuwe techniek uit te brengen die in staat is om één miljard kleuren op een scherm weer te geven. Dit zou een natuurgetrouwer beeld moeten opleveren.

Deze techniek is door zowel HP als Dreamworks ontwikkeld en is bedoeld om te garanderen dat kleuren, die in bijvoorbeeld films worden weergegeven, door het hele productieproces in de meest echte vorm worden weergegeven.

Op dit moment is de meestgebruikte weergave vorm in 24-bit. Dit betekend dat er 16,7 miljoen kleuren per pixel beschikbaar zijn. HP wil dit verhogen naar 30-bit, zodat het één miljard kleuren per pixel kan weergeven.

HP heeft deze techniek "HP Dreamcolor" gedoopt. Dit product is een resultaat van twee jaar durende samenwerking met animatiestudio Dreamworks en werd deze week bekendgemaakt op de National Association of Broadcasters-conferentie in Las Vegas.

Volgens Jeff Wood, marketing-directeur bij Hewlett-Packard is het resultaat verbluffend: “Je zal rood zien zoals je het nog nooit hebt gezien. Blauw en groen zullen werkelijk van je scherm af springen”, aldus Wood.

"HP Dreamcolor" zal ongeveer rond de zomer beschikbaar worden en is in eerste instantie gericht op de HP Workstation-reeks. Toch zijn er wel plannen om het ook voor consumenten-producten beschikbaar te maken.

Ondanks dat er nog veel CRT-schermen gebruikt worden in de grafische industrie is er een hoge noodzaak om de huidige LCD-techniek te verbeteren. Vooral animatiestudios maken nog veel gebruik van CRT-schermen omdat deze, in hun ogen, betere kleuren weergeven dan de LCD-techniek.

Maar omdat er steeds minder CRT-schermen worden gemaakt is deze nieuwe techniek een welkome verbetering, zodat ook de grafische industrie over zal stappen.


EDITORS' CHOICE