NIEUWS

Nieuw bij High Fidelity Discs

Redactie HiFi.nl | 16 april 2008

Ook deze week weer een kleine greep uit de nieuwe releases die deze week bij High Fidelity Discs zijn binnengekomen.

Rolling Stones - Shine A Light (Limited Edition) (2 x SHM-CD)

Opmerkelijke soundtrack van deze concertfilm uit 2008, die gemaakt werd door niemand minder dan Martin Scorsese. We horen een band die nog steeds verbluffend vitaal klinkt, maar inmiddels wel met het comfortabele gemak dat het gevolg is van de vele jaren samen muziek maken.


Alan Parsons Project - Tales of Mystery And Imagination / Edgar Allan Poe (180 Gr. LP)

In 1976 begon geluidstechnicus/bassist Alan Parsons het Project dat in wisselende samenstelling, maar steeds onder zijn naam, een hele rij conceptalbums zou maken die wereldwijd uiterst succesvol zouden worden. Het debuutalbum is gebaseerd op een aantal van de bekendste (griezel)verhalen van Edgar Allan Poe. Eén van de opmerkelijk historische feiten over dit album is dat hierop voor het eerst een digitale vocoder wordt gebruikt (in The Raven). In 1987 maakte Parsons een nieuwe versie van de mix, waar niet alleen instrumenten aan waren toegevoegd, maar waar ook de stem van Orson Welles te horen was, die op de originele release was weggemixt op verzoek van de platenmaatschappij. Dit werd door veel fans als `geschiedvervalsing` beschouwd. Deze heruitgave bevat de oorspronkelijke mix, dus zonder de latere aanvullingen. Heruitgave op het Vinyl Lovers label, met twee bonustracks.


Ayreon - 01011001 (3 x LP)

Arjan Anthony Lucassen is de boomlange en uiterst sympathieke naamgever van dit symfo/prog/metal project. Steeds weer slaagt hij er in om machtige science-fictionachtige conceptalbums te maken, samen met een indrukwekkende rij muzikanten en vocalisten uit de wereld van de hardere muziek. Zijn zevende studio-album is ook weer perfect geproduceerd. Bombastische topklasse.
 

Tom Waits - Mule Variations (2 x 180Gr LP)

Na het artistiek wat minder succesvolle album The Black Rider herneemt Waits zich in 1999 meesterlijk met dit album. Hij put voor inspiratie uit voorgaande albums, met de rafelige kakofonie van Bone Machine als uitgangspunt, maar met flinke scheuten songwriting à la Rain Dogs en de dwarse kunst van Swordfishtrombones. Erg leuke en verrassend toegankelijke plaat.


Joe Strummer & The Mescaleros - Streetcore (180 Gr. LP)

Geweldige plaat, waarop de voormalige frontman van punkband The Clash strakke rock&roll mengt met vette reggae. Met o.a. een fraaie uitvoering van Bob Marley`s “Redemption Song”. Lekkere zomerplaat met een pikant sausje.

Solomon Burke – Don`t Give Up On Me (180 gr. LP)

Na een artistiek nogal magere periode in de jaren 80 en 90 keerde soullegende Burke in 2002 verpletterend terug met dit album. Producer Joe Henry zorgde niet alleen voor een perfecte, moderne sound, maar zorgde ook voor tekstuele bijdragen van Bob Dylan, Tom Waits, Van Morrison, Elvis Costello, Brian Wilson, en Nick Lowe. Dit album is zo goed dat er zelfs van een kleine come-back kan worden gesproken.

Hans Theessink & Terry Evans – Visions (180 gr. LP)

Twee zwaargewichten uit de bluesmuziek die elkaar in de loop der jaren een aantal keren zijn tegengekomen. Zij spraken dan over hun gezamenlijke visie, die ze op dit gloednieuwe album eindelijk als duo uitvoeren. Ze spelen een intieme mix van nieuw en bestaand materiaal, en hebben er hoorbaar zin in. Het plezier druipt er vanaf. Omdat beide heren geluidskwaliteit een zeer warm hart toedragen is dit weer een echte audiofiele opname geworden.


Dexter Gordon - Dexter Calling (Limited Edition) (2 x 180 Gr. 45 RPM LP)

Zeer audiofiele herpersing van dit geweldige Blue-Note album uit 1961. Tenorsaxofonist Gordon speelt met o.a. Bassist Paul Chambers en drummer Philly Joe Jones een elegante vorm van hard-bop. Met o.a. “The End Of A Love Affair”. Gelimiteerde uitgave op twee 45-toeren LP`s.
Jackie McLean - Capuchin Swing (Limited Edition) (2 x 180 Gr. 45 RPM LP)

Briljant Blue Note album uit 1960, waarop altsaxofonist McLean zich onder meer door bassist Paul Chambers laat bijstaan. Geen ballades op deze plaat, maar gemiddelde tot snelle tempi, waarin de lyrische en virtuoze stijl van McLean goed uitkomt. Zeer fraaie, audiofiele herpersing.Herbie Hancock - My Point Of View (LP)

Waardige opvolger van Hancocks geslaagde debuut Takin` Off. In zes eigen nummers bewijst hij een veelzijdig en inventief componist te zijn, en zijn sidemen, waaronder Donald Byrd, Hank Mobley, Tony Williams en Grant Green zijn in bloedvorm. Fraaie hard-bop en smakelijke ballads wisselen elkaar af. Met o.a. “King Cobra”.


Herbie Hancock - The Prisoner (LP)

Op zijn laatste album voor Blue Note verzamelde Hancock een negenkoppige band om zich heen,  waarin o.a. Joe Henderson tenorsax en alt-dwarsfluit speelt. Het is een conceptalbum, opgedragen aan Martin Luther King. Nieuwe paden worden bewandeld, maar het album blijft steeds toegankelijk, met een fraaie, contemplatieve sfeer.


 


EDITORS' CHOICE