NIEUWS

Oled en 3D


Redactie HiFi.nl | 11 april 2008

(gezien op het Internet)

LCD-schermen zijn volwassen en kunnen alleen nog met kleine verbeteringen vooruit worden geholpen. De echte revoluties zijn te verwachten van organic light emitting diodes, kortweg OLED.

Een onderzoek van Frost & Sullivan heeft tot de conclusie geleid dat OLED en 3D holografische scherm en de schermtechnologie in de komende jaren vooruit gaan helpen. 3D holografie is geschikt voor het in kaart brengen van terreinen, civiele planning, entertainment zoals games, bioscopen en billboards. Ook kan de medische industrie ervan profiteren. Schaalbaarheid is geen probleem, mits het eenmaal perfect werkt.

OLED`s daarentegen zijn ideaal voor kleinere schermen bij apparaten waar het energieverbruik cruciaal is, zoals mobiele telefoons en mp3-spelers. Backlight is niet nodig en het energieverbruik is lager dan bij LCD`s. Een bijkomend voordeel is dat de schermen extreem plat zijn. Wanneer OLED eenmaal in draagbare consumentenelectronica is doorgedrongen kan het verder gaan naar grotere schermen. De kans dat de prijs van OLED op korte termijn daalt tot het niveau van LCD`s is echter klein.

Frost & Sullivan vond nog een derde veelbelovende technologie: multitouch-interfaces, waarmee eenvoudige interfaces te maken zijn. Navigatie, kaarten, tafelinterfaces in hotels en kantoren zijn toepassingen die de onderzoekers wel zien zitten.

EDITORS' CHOICE