NIEUWS

80/20 - publicatie week 15

Marc Brekelmans | 10 april 2008

Kent u de 80/20-regel? Deze is op veel zaken van toepassing, zo ook op onze nieuwe vormgeving. We hebben 8o% van wat we wilden wijzigen aan de site inmiddels achter de rug. Volgens de 80/20-regel heeft ons dat 20% van de totaal benodigde tijd gekost om HiFi.nl helemaal naar onze zin te maken. De laatste 20% zal derhalve 80% van de benodigde tijd gaan consumeren. Terug gerekend naar de tijd die we al hebben besteed aan de metamorfose moeten we, tot onze schrik, constateren dat de laatste 20% in theorie nog een jaar gaat duren. Laten we hopen dat het sneller zal gaan.

Ik hoop dat u inmiddels een beetje gewend bent aan de nieuwe vormgeving en steeds makkelijker uw weg kunt vinden. Tip: op de voorpagina hebben we een tabblad “Recent toegevoegd”. Als u deze regelmatig raadpleegt zou u in principe niets meer mogen missen.

De 80/20-regel is ook van toepassing op uw set, maar wel in mindere mate. Uw hardware vormt meestal zo’n 80% van de totale waarde van uw set, maar deze 80% rendeert beduidend minder dan 80%. Het is dus die laatste 20% die uw set optimaal laat presteren. Denk daarbij aan aandacht voor de bekabeling, de akoestiek van uw ruimte, of de stroomvoorziening – de investering in, bijvoorbeeld, een parallelfilter van 100 euro kan een erg hoog rendement opleveren. Vele kleine investeringen maken van uw goede set een uitstekende set. Om u te helpen invulling te geven aan die laatste 20% publiceren we wekelijkse een Tip. Soms zijn deze volledig gratis te implementeren, soms kosten ze een relatief gering bedrag. Maar de 80/20-regel indachtig zijn die kleine investeringen het geld meer dan waard.

Deze week publiceren we deel twee van onze multitest van interlinks. Deze keer kosten de kabeltjes ongeveer 200 euro. De kabels in deze multitest presteren ten opzichte van de kabels in de vorige multitest beduidend beter. Ook zijn de onderlinge verschillen tussen kabels in deze prijsklasse kleiner. Logisch als je bedenkt dat de ideale kabel een signaal transporteert zonder iets aan het signaal te veranderen. Toch waren er ook deze keer weer belangrijke verschillen te horen tussen de kabels.

Deze week maken we ook een start met een nieuwe serie zelfbouw artikelen van de hand van Edwin Boomsluiter. Edwin beschrijft in deze serie de bouw van een buizenversterker. Mocht u zelf aspiraties hebben in die richting, bedenk dan wel dat u met de laatste 20% van de bouw 80% van uw tijd kwijt bent.
 
Veel leesplezier,
Marc Brekelmans

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Multitest interconnects (van 189 tot 253 euro)  
In het tweede deel van onze kabeltest nemen we als panel duurdere interconnects onder de loep. In plaats van tien interconnects beperken we ons tot zes stuks, die in prijs variëren van 189 euro tot 253 euro.

E.Sound CD-5E SE
In de continu stroom van audio apparaten die mijn huis bezoeken zit met regelmaat een product dat zich extra manifesteert. Soms te danken aan de prijs die kan oplopen tot absurd hoog. Soms aan een extravagant uiterlijk. Soms vanwege de functionaliteit. Soms, maar dat is echt minder vaak, is de positieve manifestatie het gevolg van een heel goede weergave ten opzichte van de prijs. Hetgeen minimaal de belangrijkste eigenschap zou moeten zijn.

Jaguar XF met B&W
Begin 2007 lichtte B &W al een tipje van de sluier op rond hun samenwerking met het minstens even chique Britse automerk Jaguar. Tijdens de autoshow van Detroit werd in het Jaguar C-XF studiemodel destijds een blik vol audiofiele snuisterijen opengetrokken.


Achtergrondartikelen

Analoge Show bij Audio Selectief 
Dat vinyl steeds meer opleeft, bewijst de firma Audio Selectief in Sneek maar weer eens. Afgelopen week hield de gerenommeerde audiowinkel haar jaarlijkse analoge show/ meeting in het eigen pand te Sneek. Hifi.nl reisde af naar het noorden en doet verslag.

Zelfbouw Buizenversterker
Een verslag over het bouwen van een set fraaie buizen monoblokken.

Tip

Platencollectie opnieuw ordenen
Bij veel muziekiefhebbers is de platencollectie dusdanig groot dat men door de schijven de verzameling niet meer ziet, oftewel: het overzicht is kwijtgeraakt.


Muziek & filmrecensies

Muse - H.A.A.R.P (CD) 
Groot groter grootst. Muse is een band met een enorme schare trouwe fans, die een kleine bezetting en een kleine voorman koppelt aan een grootse presentatie, in geluid, beeld en gebaar, zeker als ze live speelt. Het net heropende Wembley stadion in Londen is ook niet echt klein. Muse stond er vorig jaar twee avonden. Het ene concert staat vereeuwigd op CD, het andere op een DVD. De aanwezigen, zowel band als publiek, waren duidelijk enthousiast.

Thao With The Get Down Stay Down - We Brave Bee Stings And All
(CD)
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de enige reden om deze cd te proberen in de bio van de platenmaatschappij gelegen lag. Het komt niet vaak voor dat de artiest in kwestie een Vietnamese is die popmuziek maakt.

Sugar Hill - Hazeltine e.a. (SACD) 
Dat de naam naar alle waarschijnlijkheid ontleend is aan de gemiddelde hoeveelheid sperma (+1 cc) die een man verliest bij een zaadlozing is algemeen bekend. Dat Graham Gouldman grote hits als Heart Full of Soul (The Yardbirds), Bus Stop (The Hollies) en No Milk Today (Herman’s Hermits) heeft geschreven is waarschijnlijk minder gemeengoed.

Nadine (DVD-film)
Biologische klokken kunnen oorverdovend tikken. Nadine, een carrièrevrouw met een even hectisch als grillig liefdesleven, is op het punt gekomen dat de kansen om kinderen te krijgen verspild lijken. Dit besef brengt haar tot een wanhoopsdaad: als ze haar ex tegenkomt in een supermarkt pikt ze zijn baby, en vlucht naar Portugal. Een psychologisch drama in de vorm van een road-movie, waarin via flash-backs getoond wordt hoe het allemaal zo gekomen is.

Robert Plant/Alison Krauss - Raising Sand (LP)
‘Raising Sand’, de dubbel lp van dit tweetal, draait nu alweer een tijdje met enige regelmaat rondjes op mijn draaitafel maar ik kan er nog steeds niet aan wennen. Aan de muziek? Nee, integendeel zelfs, die is prachtig. Ik doel op de combinatie.

Janis Ian - Between The Lines (LP)
Bij Japanse persingen is het niet ongebruikelijk om cd’s te presenteren in een cardboard sleeve zoals die gebruikt wordt bij een lp. Daardoor behouden van origine op vinyl uitgebrachte albums wat meer hun analoge ‘feel’ als ze eenmaal in eentjes en nulletjes opgedeeld zijn.


EDITORS' CHOICE