NIEUWS

Megapool terug als webshop

Redactie HiFi.nl | 05 maart 2008

De naam Megapool keert terug als detailhandelsformule. Vandaag zal tijdens een persconferentie in Amsterdam  bekend worden gemaakt dat de winkelketen voor consumentenelektronica op de markt komt als webshop.

Megapool, dat zijn hoofdkantoor had in Apeldoorn, ging in 2004 failliet. Van het ene op het andere moment stonden 787 mensen op straat. De emoties liepen hoog op in de Zutphense Hanzehof, toen de curator het faillissement bekend maakte. Concurrent Harense Smid nam vanuit het faillissement 25 winkels en 225 man personeel over. De winkels werden direct omgedoopt tot Harense Smid en de naam Megapool ging van de gevels. Een succes werd dat niet. Na anderhalf jaar werden vijftien van de winkels gesloten.

Cor Kok is niet verbaasd dat de naam Megapool nu weer terugkeert. Kok is de man die vanaf 1991 het gezicht was van Megapool. In de dertien jaar dat hij directeur was, groeide het bedrijf explosief. "Toen ik kwam hadden we zestig winkels, toen ik vertrok 130." Het was een periode waarin "nooit één cent verlies werd gemaakt", benadrukt Kok.Na hem waren er binnen drie jaar drie directeuren, constateert hij. Ontbreken van eenduidig beleid en een aangekondigde sanering kostten het bedrijf de kop, zegt Kok. Dat na de overname de naam Megapool overboord werd gezet ten gunste van Harense Smid, noemt Kok een grote fout. Het was een naam die een goede klank had, vindt hij nog steeds. ,,Het faillissement veranderde daar niet zoveel aan. Na een doorstart is de consument snel vergeten dat het bedrijf een keer failliet ging. Mooi dat de naam nu alsnog terugkeert. Dat doet mij best wat. Dat Megapool-gevoel heb ik nog steeds.``

De Harense Smid had volgens Kok de Megapool-overname in 2004 nooit moeten doen. "De Harense Smid was een heel anders gestuurd bedrijf. Dat paste niet bij elkaar."


EDITORS' CHOICE