NIEUWS

Nederland kiest voor Blu-ray


Redactie HiFi.nl | 15 februari 2008

(gezien op internet)

De Blu-ray Disc heeft in Nederland grote afstand genomen op rivaal HD-DVD. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers over de Nederlandse entertainmentmarkt in 2007.

In totaal werden er in Nederland in 2007 ongeveer 75 duizend high definition-schijfjes verkocht. Dat was goed voor een omzet van 2,2 miljoen euro. De Blu-ray Disc blijkt daarbij vorig jaar in Nederland al de slag van de HD-DVD te hebben gewonnen. Blu-Ray Disc haalde over 2007 een marktaandeel van 81 procent.

De Blu-ray Disc-verkopen leverden circa 1,8 miljoen euro aan omzet op, tegenover een omzet van slechts vier ton aan HD-DVD`s. Dat blijkt uit de cijfers die de branchevereniging van de entertainmentindustrie, de NVPI, donderdag publiceerde op basis van cijfers van onderzoeksbureau GfK Benelux. Het was voor het eerst dat Blu-ray Disc en HD-DVD werden meegenomen in de jaarcijfers.De cijfers gaan nog over de verkopen voordat de grote filmmaatschappij Warner Bros begin januari aankondigde voortaan zijn films exclusief op Blu-ray Disc uit te brengen. Afgelopen jaar waren er in Nederland nog ongeveer evenveel films op HD-DVD als op Blu-ray Discs te koop. Warner Bros was goed voor een flink deel van de HD-DVD-titels.

Goed jaar dvd

De verkopen van de reguliere dvd stegen afgelopen jaar met acht procent naar 32,4 miljoen stuks. De omzet steeg minder snel, vier procent, naar 346,4 miljoen euro. De totale videomarkt steeg met 4,6 procent in omzet.

De audiomarkt ziet er minder rooskleurig uit met een omzetdaling van 7,3 procent. Het aantal verkochte audiodragers bleef wel gelijk. Downloads stegen met 19 procent, terwijl het aantal verkochte muziek-dvd`s met datzelfde percentage daalde.
Webwereld Security Onderzoek ism Nuzakelijk.nl en Security.nl

Vorige maand meldde de NVPI dat vanwege een opvallend positief vierde kwartaal de cd-album-markt over 2007 vrijwel gelijk was gebleven. In de definitieve cijfers is echter te zien dat de omzet aan albums toch vier procent is gedaald.

Recordcijfers gamesector

De gamesector vertoont wederom de beste cijfers: de omzet aan console games nam zelfs met een derde toe naar 227 miljoen euro. De opbrengsten van pc-games bleven gelijk. Bij elkaar opgeteld passeren de games nu voor het eerst de cd-albums in omzet.

Maar de allergrootste groei zat in 2007 in de verkoop van games hardware, mede door de populariteit van de Wii en de Play Station 3. Er werden zestig procent meer consoles verkocht, bijna 1 miljoen stuks, goed voor een omzetstijging van 89 procent (212 miljoen euro).

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »