NIEUWS

Traditioneel én Innovatief - publicatie week 6

Redactie HiFi.nl | 07 februari 2008

Deze week publiceren we onder andere twee hardware recensies van Engelse merken. Electronica van Linn, en luidsprekers van datzelfde merk en van Neat Acoustics. Zowel Linn als Neat staan niet bekend als merken die kwistig zijn met het lanceren van nieuwe productlijnen. In dat opzicht zijn ze zelfs behoorlijk traditioneel. Waarom zou je iets vervangen terwijl het nog gewoon mee kan met de stand der techniek? Zij nemen de tijd om nieuwe technieken en technologieën te ontwikkelen die serieus bijdragen aan de verbetering van bestaande producten, of die het introduceren van een nieuwe lijn rechtvaardigen.

Juist die manier van werken levert bij deze fabrikanten vaak uiterst innovatieve producten op. Zowel Linn als Neat zijn sterk in het "out of the box" denken. In plaats van de gebaande paden te bewandelen kiezen zij vaak voor onbekend terrein. Op die manier dwingen zij zichzelf om met geheel nieuwe oplossingen voor "uitontwikkelde" processen en technieken te komen. Die vaak efficienter zijn en beter klinken. Dat is een duur proces, en daarom worden de nieuwe ontwikkelingen vaak eerst in topproducten toegepast. Om vervolgens langzaam maar zeker door te druppelen naar de meer betaalbare series.

Naast deze interessante hardware recensies publiceren we deze week weer aan aantal software besprekingen van niet-alledaagse releases. We hebben ook een nieuwe HiFi.nl Tip voor u, en we hebben een mooie set van één van onze lezers voor u geselecteerd in de My.HiFi.nl rubriek. Kortom, er is weer genoeg interessants te beleven op HiFi.nl. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Hardware recensies

Neat Motive Two  
Latham Audio heeft sinds kort Neat Acoustics in haar pakket en dat leek ons een goede aanleiding om de nieuwe Motive 2 vloerstaanders te bespreken.

Linn Majik System 
Linn heeft eindelijk weer een geïntegreerde versterker in haar pakket. Hij draagt dezelfde naam als zijn voorganger maar veel meer overeenkomsten zijn er niet.


Tip

Hoofdtelefoonversterker  
Het onderwerp hoogwaardige hoofdtelefoons begint onderhand internationaal een waar `hot item` te worden, getuige de vele nieuwe modellen en losse hoofdtelefoonversterkers (zowel stationair als draagbaar).


Muziek- en filmrecensies

Dubbelrecensie John Denver/ Stevie Ray Vaughan 
Van de doden niets dan goeds moet Sony/BMG gedacht hebben bij de release van deze twee cd’s met oud werk van de ideale schoonzoon John Denver en gitaarvirtuoos Stevie Ray Vaughan. Beiden kwamen letterlijk uit de lucht vallen, Denver stortte neer met een vliegtuig en Vaughan met een helikopter.

Beethoven 9 Symphonien, Herbert von Karajan, Berliner Philharmoniker 
De Berliner Philharmoniker ontstaat wanneer het orkest van Benjamin Bilse – waarmee hij een aantal concerten op de wereldtentoonstelling in Parijs gegeven had alvorens hij met regelmaat concerten ging geven in het Concerthaus aan de Leipzigerstrasse in Berlin – in 1882 gesplitst wordt en een gedeelte de kern gaat vormen van de Philharmoniker.

Hartmann: Concerto funèbre; Sonatas & Suites for solo violin 
Voor haar officiële debuut-CD heeft de nieuwe vioolsensatie, de 22-jarige Alina Ibragimova, gelukkig eens geen voor de hand liggend repertoire uitgekozen. De Duitse componist Karl Amadeus Hartmann (1905-1963) gaf zijn afschuw over de situatie in zijn land anno 1939 vorm in het intens treurige Concerto funèbre voor viool en strijkorkest. Het wordt gekoppeld aan een aantal werken voor soloviool die hij twaalf jaar eerder schreef.

Azuloscurocasinegro 
Een mond vol, zeg maar gerust een titel om tong op te breken. Donker blauw, bijna zwart, dat betekent het. Het debuut van de jonge Spaanse regisseur en scenarioschrijver Daniel Sánchez Arévalo is een soap-achtig melodrama waarin grote thema`s met jeugdig enthousiasme luchtig benaderd worden. Grote keuzes bij het volwassen worden als beroepskeuze, geaardheid, kinderen, het rechte pad houden (of juist het verkeerde) en daarbij nog de zorg voor de oudere generatie.


EDITORS' CHOICE