NIEUWS

Projectoren - publicatie week 5

Marc Brekelmans | 01 februari 2008

“Wat doen projectoren op een audio-site als HiFi.nl?” Deze vraag werd me onlangs gesteld door een collega hifi-recensent. Hij gaat ervan uit dat het begrip high fidelity uitsluitend van toepassing kan zijn op audio. Maar ook in beeld kun je een ‘hoge natuurgetrouwheid’ nastreven.

Niet voor niets hanteren wij - al sinds ons online gaan in 1999 - de volgende definitie... HiFi is kwalitatief hoogstaande audio- en videoapparatuur. Bij deze apparatuur staat de realistische, natuurlijke weergave van muziek en film en de synthese hiervan centraal.

Reden dus om steeds meer aandacht te besteden aan beeldweergave. Mocht u op zoek zijn naar de ultieme theaterbeleving in uw eigen huis, dan is een projector eigenlijk het enige serieuze alternatief voor de bioscoop. Hoe groot uw plasma of lcd-scherm ook is: een projector geeft een veel groter plaatje. In samenwerking met FWD Magazine brengen we u vandaag een heuse multi-projectorentest. Maar liefst 18 projectoren in een prijsklasse variërend tussen de 500 en 19.000 euro komen in deze test aan bod. Dus ook voor uw portemonnee moet er het juiste modelletje tussen kunnen zitten.

Maar genoeg over film en projectoren,  terug naar de muziek. Dieter van den Bergh had eerder deze week een interview met Henk Hofstede van The Nits. Deze Nederlandse ‘sophisticated’ popband komt namelijk met een nieuw album en een bijbehorende theatertour: Doing the Dishes – een albumtitel gebaseerd op een citaat van Leonard Cohen: ‘Muziek is voor bruiloften, begrafenissen en voor tijdens de afwas’.  Vandaag deel 16 van De Muziekbeleving van….

Een ander heikel punt – trouwens door diezelfde journalist aangemerkt als een ander onderwerp waar we ons als serieus audio-medium ver van dienden te houden – is de Apple iPod. Nu ben ik het met hem eens dat we de iPod niet mogen bombarderen als audiofiele bron, want dat is het simpelweg niet. Nee, de iPod is veel meer een gadget waarmee je heel veel muziekplezier kunt beleven. Bestanden in een lossless kwaliteit klinken zeer behoorlijk op een hifi-installatie, zeker als er gebruik wordt gemaakt van een externe DAC. En op dat gebied gebeurt er momenteel erg veel. De harde schijf van de iPod wordt steeds groter – daarmee de mogelijkheid biedend muziek in een lossless formaat op te slaan – en fabrikanten van hifi-apparatuur bieden steeds vaker randapparatuur om het maximale uit uw iPod te halen. Een paar jaar geleden schreven we een uitgebreid artikel over iPod, deze week hebben we dit artikel weer helemaal up-to-date gebracht.

Veel hifi-plezier, of u nu van uw muziek op uw zorgvuldig samengestelde hifi-installatie, uw films of uw iPod geniet.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Koopgids projectoren
Terwijl je naar een geprojecteerd beeld in HD zit te kijken - zó groot dat het uitgedrukt wordt in m² - kan je je amper voorstellen dat je vroeger tevreden was met een TV-scherm van nog geen meter doorsnede...


Achtergrondartikelen

De muziekbeleving van....Henk Hofstede
Doing the dishes is het twintigste studioalbum van de Nits. Vernoemd naar een citaat van Leonard Cohen: ‘Muziek is voor bruiloften, begrafenissen en voor tijdens de afwas’.

Alles over de Apple iPod
De iPod is het meest gewilde hebbeding ter wereld. Je kunt tegenwoordig bijna geen bus of trein meer instappen, geen drukke straat meer doorlopen of je ziet er wel iemand in met witte dopjes in het oor.


Tip

Betere Cinch-link
Veel geïntegreerde versterkers zijn van zogeheten `Pre-out` en `Power-in` Cinchbussen voorzien waarmee ofwel het voorversterker gedeelte of de eindversterker als individuele versterkertrap kan worden ingezet.


Muziek- en filmrecensies

Clare & the Reasons- the movie (CD) 
Nog een debuut, en wel dat van de Amerikaanse band Clare & the Reasons, ze trokken mijn aandacht door enkele namen bij de credits in de biografie. Surfjan Stevens en Van Dyke Parks zijn niet de minsten om ze credits te mogen geven in je cd-boekje.

Tall Tree 6ft Man  (CD)
Tall Tree 6ft Man is een nieuwe Engelse band rond liedjesschrijver Jonathan Czerwick. Voor de opnames van deze debuut- cd heeft hij gebruik gemaakt van de diensten van vrienden en familie [ zijn broer?!]. De schilderijen en afbeeldingen op de website en in de cd-documentatie zijn van de hand van Thomas Czerwick.

Sjostakovitsj - Piano Quintet; Trio No. 1; Five Pieces (CD)  
Sterren die kamermuziek maken, dat levert niet altijd optimale resultaten. Ego`s kunnen elkaar snel verdringen, niet zelden zijn uitvoeringen door gezelschappen die altijd of in ieder geval vaak samenspelen te prefereren. Nu speelt het vriendenclubje van grote namen rond Julian Rachlin ook veel samen, en is het dus veel meer dan een willekeurig bijeengeraapt stelletje prima donna`s, eerder een kamermuziekgezelschap van mensen die toevallig ook vaak als solist spelen.

Frozen Land (DVD-film)
Er is veel ellende in de wereld. En als je met kwaad geconfronteerd wordt, blijkt het vaak besmettelijk. Wel in deze film in ieder geval, die een gitzwart beeld laat zien van het hedendaagse Finland, waar drank doodsoorzaak nummer 1 is. Het verhaal is een rijtje van omvallende dominostenen, waarin kleine dingen grote gevolgen hebben. Chaostheorie in de sneeuw.


EDITORS' CHOICE