NIEUWS

CES 2008 - publicatie week 3

Marc Brekelmans | 17 januari 2008

Inmiddels zijn we weer teruggekeerd van de CES in Las Vegas: een beurs die in het teken stond van de platter dan platte schermen, draadloze transmissie, muziekservers en de strijd tussen HD-DVD en Blu-ray.

Vooral de strijd tussen Blu-ray en HD-DVD was een spannende: aan de vooravond van de CES kondigde filmmaatschappij Warner aan voortaan nog uitsluitend titels op het Blu-ray formaat uit te brengen. Tot voor kort bracht Warner haar films uit in beide formaten. Met de overstap van Warner lijkt het pleit beslecht in het voordeel van het blauwe kamp.

Alleen Paramount en Universal ondersteunen nu nog het HD-DVD formaat. Maar ook die steun vertoont momenteel scheuren: het gerucht gaat namelijk dat Universal naast HD-DVD ook titels op Blu-ray gaat uitgeven. Microsoft verklaarde vorige week nog dat ze “nog steeds achter de keuze voor een HD-DVD drive in de Xbox 360 staan”. Maar in dezelfde verklaring werd tevens gemeld dat Microsoft de ogen niet zal sluiten voor de huidige ontwikkelingen.

Een andere strijd tijdens de CES werd gevoerd door de fabrikanten van platte schermen. Die worden namelijk steeds platter. Sony toonde een OLED scherm met een dikte van slechts 3mm. Maar dat werd bereikt met een 11 inch scherm, het grotere 27 inch scherm had een ‘dikte’ van 10 mm. En dat is precies 1 mm dikker dan het 50 inch plasmascherm van Pioneer, dat daarmee de grote winnaar was. Of toch niet, want zowel het 27 inch Sony scherm als het 50 inch Pioneer scherm verkeren nog in de prototype fase. En daarmee betreedt een onverwachte derde kandidaat het strijdperk: Panasonic toonde namelijk een productie-exemplaar (introductie later dit jaar) dat onder de 25 mm bleef…en dat is al erg plat in vergelijking met de huidige schermen.

Op HiFi gebied zagen we een aantal leuke – en zeer goed klinkende – toepassing die gebruik maken van de iPod of een server. Wat ons betreft waren de meest opvallende toepassingen op dit gebied de Wadia iTransport, het Sooloos systeem en de nieuwe Squeezebox Duet. Ook de nieuwe draadloze toepassingen van Thiel (Thielnet) en Bowers & Wilkins ( het Liberty systeem) verdienen het komende jaar zeker uw – en onze – aandacht.

Zoals Kathy Gornik (CEO Thiel Audio) tijdens de Audio persconferentie van de CES zei: “het is een leuke tijd om in de audio te zitten”.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Restek Mini Sat digitale tuner 
Een wereldprimeur op audiogebied. Hoe vaak maak je het nog mee? Toch is daar in het geval van de Restek Mini Sat duidelijk sprake van. Nooit eerder werd een hoogwaardige satellietontvanger ontwikkeld die speciaal is bedoeld voor het beluisteren van muziek uit de ruimte.

Denon DCD 2000 AE 
De nieuwe Denon DCD 2000 AE is gebouwd als een tank en biedt een opvallend transparante en ruimtelijke weergave. Degelijkheid en technologische innovatie zijn altijd typische kenmerken geweest van dit oude Japanse bedrijf.


Achtergrondartikelen - Tip

SHM-CD: een nieuwe geluidsdrager 
Bij High Fidelity Discs druppelen de eerste exemplaren binnen van een nieuw type schijfje. De afkorting staat voor Super High Material, en zou tot nog beter klinkende CD`s leiden.


Tip

Nieuwe binnenhoezen 
De voordelen van het wassen en voorwassen van het geliefde `zwarte goud` zijn in eerdere Weektips besproken maar het vinyl-reinigingsritueel zou ten dele teniet worden gedaan wanneer de glanzend schone schijven vervolgens weer in de oude binnenhoezen terecht zouden komen.


Hi-Visit

Aelivé Audio & Interieur 
Het leuke aan HiVisit`s is dat je voortdurend iets nieuws tegenkomt. Deze keer ben ik in Bergambacht (dat ligt tussen Gouda, Schoonhoven en Rotterdam) om een bezoek te brengen aan Aelivé. En al meteen bij binnenkomst zie ik dat het dit keer een erg bijzonder verhaal gaat worden.


Muziek- en filmrecensies

Crooked Still - Shaken By A Low Sound (CD)
Zoals wel vaker gebeurt werd ik op het bestaan van deze CD attent gemaakt door een muziekliefhebber die zelf helemaal weg is van dit album. Wat eigenlijk nooit gebeurt is dat in dit geval deze man laaiend enthousiast is over een muziekstijl die hij normaliter verafschuwt.

Dinah Washington - The Swingin’ Miss “D” (LP) 
Tussen 1946 en 1961 neemt Ruth Jones - beter bekend als Dinah Washington - voor Mercury Records een uiteenlopend repertoire op dat zowel pop, jazz, blues als R&B omspant. ‘Miss D’ is echter ook een uitstekende big-band zangeres.

Janis Joplin - I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! (LP) 
Iedere keer wanneer ik Joss Stone, en eerder nog Amy Winehouse hoor, moet ik denken aan die op 27-jarige leeftijd in 1970 overleden Amerikaanse dame, luisterend naar de naam Janis Joplin. In haar stem hoor ik dezelfde passie die ook deze beide Britse dames kenmerkt.

Steely Dan - Aja (LP) 
Het mooiste werk van Steely Dan, de groep van Donald Fagen en Walter Becker, stamt mijns inziens uit de tweede helft van de zeventiger jaren. De periode waarin het tweetal het musiceren voornamelijk overlaat aan sessiemuzikanten teneinde zelf meer met het schrijven en produceren bezig te kunnen zijn.


EDITORS' CHOICE