Advance Acoustic DAC en CD

Redactie HiFi.nl | 15 januari 2008 | Advance Acoustic

(ingezonden mededeling)

Advance Acoustic introduceert twee nieuwe producten, een cd speler (de MCD403T) en een D/A converter (de MDA503). De ingenieurs van Advance Acoustic hebben ruim twee jaar gedaan over de ontwikkeling van de twee apparaten.
De MCD 403T is een cd speler zonder analoog gedeelte. Het is een technisch geoptimaliseerde eenheid die speciaal is toegesneden op de compromisloze uitlezing van cd’s. Daartoe heeft Advance Acoustic naar eigen zeggen diepgaand onderzoek gedaan naar het mechanisch gedrag van het cd transport en de gevolgen daarvan op de uitlezing en de signaalprecisie. Er werden opmerkelijke oplossingen gevonden.

Allereerst bestaat de stroomvoorziening uit 3 separate transformatoren met elk een uitgebreid regel- en stabilisatiecircuit. De eerste transformator voedt de discmotor, de tweede de motor van de cd pick-up en de derde levert de stroom voor de display, het laadmechanisme en de remote ontvanger. De elektronische schakelingen zijn ondergebracht in aparte, volledig afschermende, metalen behuizingen. Dit om onderlinge beïnvloeding effectief te voorkomen. Voor het eigenlijke uitleesmechanisme werd gekozen voor een zwaar, dubbel uitgevoerd chassis van 6 mm dik staal, dat verend is opgehangen. Vervorming ten gevolge van vibraties en terugkoppeling wordt op deze manier voorkomen.
De D/A converter MDA 503 heeft eveneens een ontwikkelingsgeschiedenis van ruim 2 jaar. Er wordt een Analog Devices high resolution converter gebruikt, 24 bit en 384 kHz. Deze wordt dubbel gebruikt en is volgens Advance Acoustic zeer geschikt voor stereoweergave. Er wordt een dubbele converter per kanaal toegepast. Deze vorm van parallel gebruik komt vaker voor en staat garant voor een zeer gedetailleerde weergave met een rijke mate aan microdetail. Daarbij is het dynamisch bereik 130 dB en de signaalruisafstand bedraagt eveneens 130 dB. De MDA 503 beschikt over dubbele voedingen met uitgebreide, onafhankelijke regelcircuits. Onderlinge beïnvloeding van analoge- en digitale circuits wordt hiermee geminimaliseerd. De 6 digitale ingangen zijn geschikt voor allerlei digitale bronnen en accepteren optische, elektrische en AES/EBU digitale signalen. De analoge uitgangstrappen bevatten volgens Advance Acoustic speciaal geselecteerde buizen.

Prijs
Uiteraard is de MDA503 volgens de fabrikant een perfecte koppeling aan bijvoorbeeld de MCD 403T cd drive, maar ook de weergave van bestaande cd spelers met een digitale uitgang kan enorm worden opgewaardeerd. De MDA503 heeft een adviesprijs van 849 euro, voor de MCD403T geldt een adviesprijs van 749 euro.  

MERK

EDITORS' CHOICE