NIEUWS

Congres Dynamische winkelplanning

Redactie HiFi.nl | 15 januari 2008

(gezien op internet)

Op woensdagmiddag 16 januari aanstaande organiseert het HBD samen met MKB- Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Raad van Winkelcentra in Utrecht het congres Dynamische winkelplanning. Het doel van dit congres is om betrokken partijen bij de winkelplanning in Nederland bij elkaar te brengen. Uitgangspunt is het weer krachtig, uniek en aantrekkelijk maken van winkelcentra.

Het congres wordt geopend door Jacqueline Cramer, Minister van VROM, en is de aftrap voor zes regionale bijeenkomsten in februari waarbij regionale problematiek centraal staat.

In ruim 10 jaar tijd is er in Nederland ruim tien miljoen vierkante meter aan winkeloppervlak bijgekomen, een stijging van 64%. Het bedrag dat een gemiddeld huishouden in de detailhandel besteedt, steeg in dezelfde periode met slechts 10%. De vergroting van het winkeloppervlak staat dus in geen verhouding tot het bestedingsgedrag van de consument. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) roept gemeenten, projectontwikkelaars en retailers op samen te werken om hier verandering in te brengen.

Nederlandse winkelcentra vormen voor grote investeerders een aantrekkelijke belegging met weinig risico’s. Gemeenten kunnen de druk van het grote geld en de grootse plannen van projectontwikkelaars maar moeilijk weerstaan. Retailers komen pas op het laatste moment in beeld als de  projectontwikkelaars  winkelmeters moeten slijten. Ondanks de risico’s gaan ondernemers overstag uit angst  de boot te missen.

Een goed voorbeeld is de woonbranche. Jarenlang ontwikkelde elke zichzelf respecterende gemeente een woonboulevard, aangestuurd door projectontwikkelaars. Met tientallen werden ze uit de grond gestampt, en dat terwijl de branche daar zelf niet op zat te wachten. Het gevolg is dat de spoeling voor de gemiddelde winkelier dun wordt.

Geert Vermeer, voorzitter van het HBD maakt zich hard voor de belangen van de ondernemers en vindt dat vernieuwen noodzakelijk is maar wel met verstand. De invoering van een nieuw voor oud regeling is volgens hem de eerste stap. Zo moeten nieuwe projecten alleen groen licht krijgen als er evenveel bestaande vierkante meters verdwijnen of een andere bestemming krijgen. Daarnaast wil het HBD betere afstemming tussen gemeenten, projectontwikkelaars en detaillisten om zo een goede balans te vinden tussen de belangen van alle partijen. De ondernemer zou vanaf het begin af aan bij het proces betrokken moeten zijn.


EDITORS' CHOICE