NIEUWS

CES-grapje: schermen op zwart

Redactie HiFi.nl | 15 januari 2008

(gezien op internet)

Een journalist van gadgetblog Gizmodo is van de Consumer Electronics Show in Las Vegas verbannen nadat bleek dat hij tientallen televisies op zwart had gezet.

De blogger gebruikte de TV-B-Gone universele afstandsbediening om beeldschermen uit te schakelen. De `grap` trof diverse stands en presentaties op de beurs, alsmede de officiële persconferentie van Motorola.

"We hadden onszelf niet meer in de hand," biechtte Gizmodo op. "We schakelden één tv uit, en nog een, en toen een hele muur met televisies." De site maakte een video van de vervroegde 1 aprilgrap (zie onder), maar kreeg later toch berouw. "Nu we naar de video kijken beseffen we dat we een hoop mensen extra werk hebben bezorgd, en dat is niet goed te praten. Het spijt ons."

De beursorganisator zag de humor van de stunt niet in, en heeft de verantwoordelijke Gizmodo medewerker Richard Blakeley van de beurs verbannen, zo meldt Cnet. "Door schade toe te brengen aan exposanten overtrad de Gizmodo werknemer de regels van de CES perskaart," stelt de organisatie. "De werknemer is geïdentificeerd en zal geen toegang krijgen tot toekomstige CES evenementen. We beraden ons op verdere stappen tegen Gizmodo en Gawker Media (de uitgever van Gizmodo, red)."

De grap heeft een discussie aangezwengeld over de vraag of bloggers dezelfde behandeling, en dus ook hetzelfde vertrouwen, verdienen als journalisten. Officiële pers zou zich immers verre moeten houden van dergelijke kinderachtige acties.

In een reactie op de ValleyWag blog verdedige Gizmodo hoofdredacteur Brian Lam de stunt. "Ik zie niet in waarom de grap stom was omdat wij iets doen dat de reguliere pers niet doet," reageerde hij op kritiek van Cnet. "Als we alles zouden doen zoals Cnet het doet, dan zouden we een Cnet kloon zijn."

"Motorola was een vergissing. Ik had mijn medewerker nadrukkelijk de opdracht gegeven om geen persconferenties te verstoren. Maar dat is een probleem dat ik met Motorola zal moeten oplossen."

Klik hier om de Youtube video van het incident te bekijken.


EDITORS' CHOICE