NIEUWS

Apple aangeklaagd vanwege monopolie


Redactie HiFi.nl | 07 januari 2008

(gezien op internet)

Apple monopoliseert de markt voor digitale muziek, online video en mediaspelers, volgens een aanklacht die in de VS is ingediend. Interessant aan de zaak is dat deze verder gaat dan de veelbesproken iTunes-iPod-koppeling.Apple iTunes logo (105 pix)In de aanklacht valt te lezen dat Apple beticht wordt van het illegaal domineren van de markt voor online video, online muziek en digitale-muziekspelers. Hier blijft het echter niet bij: de aanklagers zijn van mening dat Apple expres onnodige technologische restricties op de iPod heeft aangebracht om de keus van consumenten in te perken en de concurrentie op de digitale-muziekmarkt tegen te gaan.

Daarnaast stellen de klagers dat Apples prijsmodel `monopolistisch, excessief en willekeurig` is. Het is volgens hen bijvoorbeeld onverklaarbaar waarom een prijsverschil van 5,52 dollar tussen 1GB- en 4GB-flashgeheugen een verschil in retailprijs van 100 dollar moet betekenen tussen de iPod nano van 1GB en die van 4GB; de 1GB-variant wordt op dit moment overigens niet meer verkocht.

De aanklacht stelt dat Apple een marktaandeel van 75 procent op de online videomarkt heeft, en dat het bedrijf 83 procent van de online muziekmarkt in handen heeft. Verder heeft het bedrijf uit Cupertino meer dan 90 procent van de markt voor hdd- en 70 procent van de markt voor flashmediaspelers in handen. De aanklagers hopen dat deze zaak, die op de laatste dag van 2007 is ingediend, een class action-rechtszaak wordt, zodat namens een groep consumenten kan worden opgetreden.

Het voornaamste verschil met andere klachten over Apples marktdominantie is dat er nu specifiek aandacht gevraagd wordt voor het ontbreken van ondersteuning voor het Windows Media Audio-formaat op de iPod. Volgens de aanklacht is Apples mediaspeler de enige die dit formaat niet kan afspelen, terwijl support daarvoor wel in de gebruikte chip aanwezig is. Dit leidt de aanklagers tot de conclusie dat Apple bewust features uitschakelt en dus crippleware op de markt brengt.

EDITORS' CHOICE