NIEUWS

Analoog 2008 in - publicatie week 1

Redactie HiFi.nl | 03 januari 2008

De beste wensen, allemaal! Veel geluk, voorspoed, liefde en gezondheid toegewenst. 2008 is nu dan toch echt begonnen. Met de oren nog een beetje nasuizend van het vuurwerk, en met de broekriem één gaatje losser, hebben we de feestdagen weer redelijk zonder kleerscheuren doorstaan. Langzaamaan komen we weer een beetje in het gewone ritme. Volgende week de eerste "normale" werkweek van 5 dagen, en dan zijn we weer terug op het goede spoor.

Wij beginnen het nieuwe jaar met een tweetal recensies van accessoires die met analog weergave te maken hebben. Want in deze moderne en op gemak ingerichte tijden zijn er steeds meer muziekliefhebbers die de oude liefde van de Lp herontdekken. Lekker omslachtig en voorzichtig die grote en kwetsbare plak vinyl uit de antistatische (!) hoes trekken, naald schoonmaken, plaat schoonvegen met een apart borsteltje, en dan zo`n twintig minuten audiohemel, waarna we onvermijdelijk de zetel moeten verlaten om de plaat om te draaien. Het lijkt een relikwie uit een langzamer tijdperk, maar zeg nou eens eerlijk: verlangen we daar allemaal niet af en toe naar?

Naast de gerecenseerde phonotrap en platenspelervoeding kunt u weer een viertal niet-doorsnee software-recensies lezen, mar ook een interessant achtergrondartikel van een gastauteur over de digitale toekomst, waarin elk huis zijn eigen server heeft, een handige en goedkope tip om uw installatie beter te laten klinken, en een mooie en relatief goedkope set van een lezer bekijken.

Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur Hifi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Oehlbach XXL Phonopreamp
Oehlbach staat bekend als fabrikant van kwaliteitskabels in alle soorten en maten en levert daarnaast ook accessoires en connectoren. Dit degelijke Duitse bedrijf weet daarom dat de juiste verbinding - of aanpassing tussen verschillende apparaten van groot belang is. Veel versterkers zijn (sinds de jaren 90) niet meer voorzien van een Phono-ingang maar het aantal losse en betaalbare Phono voorversterkers groeit gestaag. De Oehlbach XXL Phono Preamp bleek meer in zijn mars te hebben dan alleen een prettige aanschafprijs.

Heed Orbit 2
Stroomvoorziening is tegenwoordig ‘Big Business’. De audiofiele markt wordt overstroomd door artikelen die door de muziekliefhebber ingezet kunnen worden bij het optimaliseren van de kwaliteit van de voor zijn audioinstallatie van levensbelang zijnde stroom. Meestal gaat het dan om apparaten met een stevig prijskaartje. Een positieve uitzondering daarop wordt gevormd door de Heed Orbit 2.


Achtergrondartikel

Iedereen zijn eigen server (gastauteur)
Het idee van een homeserver is niet nieuw. Er zal ooit een moment komen dat we allemaal een kastje in de meterkast hebben hangen waar we al onze content op weg schrijven. Dat zal een apparaat zijn waarmee bovendien de besturing van veel andere apparatuur in huis zal worden geregeld. Diverse eerste aanzetten daartoe zijn er al geweest. Nieuw is de Windows Home Server van Microsoft.


HiVisit

Hobo Hifi Apeldoorn
Voor het eerst in mijn Hivisit carrière maak ik gebruik van een navigatiesysteem in de auto. Mijn bestemming voor deze dag is Hobo Hifi in Apeldoorn. Al na 25 kilometer rijden laat het, geleende, systeem het afweten om vervolgens nooit meer tot leven te komen. Gelukkig had ik als back-up via een routeplanner een print gemaakt en weet ik probleemloos de winkel aan de Stationsstraat 128 te Apeldoorn te vinden. Parkeren in de directe omgeving is geen probleem en voor het inladen van gedane aankopen kun je gebruik maken van de laad- en losplaats achter de winkel. De winkel zelf maakt deel uit van een groter pand waarin onder andere ook een sportzaak resideert.


Tip

"Gratis" beter geluid
Eén van de belangrijkste en vaakst vergeten "tweaks" voor de verbetering van de weergave van een AV- of stereo-installatie is het controleren en correct toepassen van de netpolariteit.


Muziek- en filmrecensies

BMX Bandits - Bee Stings (CD)
Al twintig jaar en vijftien albums leiden de BMX Bandits uit Schotland een tamelijk marginaal bestaan in popland. En dat terwijl Duglas Stewart en consorten hartstikke aanstekelijke liedjes maken, met een basis die overduidelijk in de glossy jaren zestig en zeventig ligt. Dat wordt nog versterkt door de nieuwe chanteuse Rachel Mackenzie. .

Youssou N`Dour - Rokku Mi Rokka (CD)
Altijd weer een genot, een nieuw album van Youssou N`Dour, hier al jarenlang de bekendste artiest uit gans Afrika. Algemeen beschouwd als een van de centrale figuren in de ontwikkeling van het genre met de mooie naam ‘mbalax’, waarin traditionele Senegalese instrumenten worden gecombineerd met het moderne popgereedschap. Geven en nemen, de titel van het derde album voor Nonesuch, is een begrip dat je op veel manieren kunt uitleggen.

TranSylvania (DVD-film)
In de films van Tony Gatlif gaat het eigenlijk maar om één ding: ontsnappen aan jezelf, extase. Of het nu door wanhoop, liefde, drank of zigeunermuziek komt, alle denkbare vormen van vervoering komen voor in TranSylvania, ondersteund door pakkende beelden. Een heftig bruisende film, die niet alleen gaat over extase, maar ze ook oproept, en uiteindelijk zelf is.

Angel (DVD-film)
Angel is een sentimentele draak van een film. Dat is geen oordeel, maar de constatering van een feit, Angel is namelijk bedoeld als een sentimentele draak. Als vaak speelt François Ozon een spel met filmgenres, en dat is nu melodrama à la Sissi of Gone with the Wind. Met deze titels wordt de film op de cover al vergeleken, maar liefhebbers van nostalgische edelkitsch worden met de campy Angel toch wellicht niet helemaal op de wenken bediend. Vette knipogen gaan namelijk moeilijk samen met zwelgen in de gekoesterde illusiewereld.


EDITORS' CHOICE