NIEUWSMirage

Mirage introduceert de Nano 5.1

Redactie HiFi.nl | 03 januari 2008 | Mirage

(ingezonden mededeling)

De Mirage Nano 5.1 is een Omnipolair® luidsprekersysteem in een 5.1 opstelling, wat zoveel betekent als 4 satelliet luidsprekers ten behoeve van links- en rechts voor én achter, één center of middenluidspreker voor bij het beeld, gecombineerd met een actieve subwoofer voor de lage tonen, de punt één.
Er zijn veel van dit soort systemen op de markt, maar het toverwoord in dit geval is Omnipolair®. Wat dit precies inhoudt? Het merendeel van de luidsprekers “straalt” de muziek maar in één richting en dan ook nog eens onder een beperkte hoek. Stel het voor als de lichtbundel van een zaklantaarn. Een Omnipolaire® luidspreker daarentegen heeft de unieke eigenschap dat het geluid niet één kant op wordt ‘gestraald’ maar rondom, zoals bij een gloeilamp.

Dit klinkt misschien wat raar, maar nagenoeg alle natuurlijke geluidsbronnen of muziekinstrumenten, zoals een viool of een piano, zijn rondomstralend. Het gevolg is dat b.v. in een concertzaal het meeste geluid onze oren bereiken via reflecties en maar een kleiner gedeelte rechtstreeks van de bron naar het oor gaat. De verhouding tussen gereflecteerd en direct geluid is ongeveer 70:30. En laat Mirage nu dit principe hebben toegepast in haar luidsprekers! Deze weergavemethode wordt Omnipolair® genoemd, wat mogelijk wordt gemaakt door toepassing van de Omniguide® technologie.

De Omniguide® is die vliegende schotel bovenop een Mirage luidspreker, waarin een tweeter (hoge tonen luidspreker) is gemonteerd die naar boven is gericht. Boven deze tweeter is een omgekeerd schoteltje geplaatst die het geluid reflecteert zodat een perfect 360 graden weergavepatroon ontstaat. De Omniguide® zelf fungeert weer als diffuser voor de luidspreker voor het middengebied. Door luidsprekers en Omniguide uitgekiend onder een bepaalde hoek te plaatsen wordt de eerder genoemde 70:30 verhouding gerealiseerd.

Omdat een Mirage luidspreker zijn geluid ‘verstrooit’ in de ruimte wordt de, in principe kunstmatige, weergave als heel natuurlijk ervaren. Immers de luidspreker ‘bespeelt’ de luisterruimte net als de instrumenten dat tijdens de opname deden in de studio of concertzaal. Het gevolg hiervan is dat de luidsprekers de neiging hebben op te lossen en de luisteraar achter te laten met de illusie van een live concert. Deze verdwijntruc bewijst natuurlijk ook zijn waarde in een 5.1 Hometheater opstelling. Ook hier is het van het grootste belang dat de luisteraar zich onderdeel waant van de filmset……

De kleinste Omnipolaire® luidspreker is sinds 2004 de nanosat. Deze nanosat is met zijn minimale afmetingen is volgens de fabrikant altijd een lieveling geweest van talloze muziek- en filmliefhebbers. Eén ding gemeen hebben zij gemeen: wel muziek en films beleven maar geen luidsprekers zien. De eerste nanosat, die nog steeds leverbaar is, heeft inmiddels een aanvulling gekregen met de nanosat ‘prestige’. Een even grote, of zo u wilt even kleine, luidspreker uitgevoerd in hoogglans lakkleuren en voorzien van verbeterde drivers.
De roep om een complete Hometheater oplossing is beantwoord door de introductie van het nieuwe nano ‘prestige’ 5.1 systeem. Een complete thuisbioscoop oplossing die dankzij de Omniguide® technologie nagenoeg onzichtbaar weg te werken is maar toch een levensecht geluid neer kan zetten. Zelfs het grootste component, de hoogwaardige actieve subwoofer, is volgens de fabrikant geen straf om naar te kijken. Want dankzij dezelfde fraaie pianolak zwarte afwerking als die van de satellietluidsprekers is de compacte lage tonen weergever een aanwinst voor menig interieur.

Prijs
Technische details als een hybride titanium tweeter en de eveneens met titanium afgewerkte woofers bevestigen de voorsprong die Mirage heeft op zijn competitie. Het nano ‘prestige’  5.1 systeem is te bewonderen en beluisteren in Geldermalsen en verder natuurlijk bij de geautoriseerde Mirage dealers. Het complete systeem heeft een verkoopprijs van 999 euro.


EDITORS' CHOICE