NIEUWS

2008 cruciaal jaar HD-strijd


Redactie HiFi.nl | 24 december 2007

Vertaald en bewerkt door MD

De snel naderende feestdagen zullen naar verwachting een mijlpaal gaan vormen in het succes van de concurrerende High Definition formaten HD-DVD en Blu-ray.

In een onlangs gepubliceerd marktonderzoek van Understanding & Solutions wordt gesteld dat de verkoopcijfers tijdens de komende feestdagen wel eens bepalend zouden kunnen zijn voor de uitkomst van de formatenstrijd tussen de twee HD formaten op de Amerikaanse markt.

De prijzen van afspeelapparatuur voor beide formaten zijn sinds afgelopen zomer spectaculair gedaald, met als hoogtepunt de tijdelijk leverbare, zelfs flink verliesgevende HD-DVD speler van Toshiba, die minder dan honderd dollar kostte. In december 2007 zijn in de Verenigde Staten de eerste Blu-ray spelers onder de 300 dollar op de markt gekomen, naast HD-DVD spelers die zelfs minder kosten dan 200 dollar. Voor de Europese markt worden prijzen verwacht van respectievelijk 475 en 275 dollar (bij de huidige wisselkoers is dat ongeveer 300 om 180 euro). In 2011 zal de verkoopprijs zelfs standaard onder de 100 dollar uitkomen.

Die prijsdaling is volgens het onderzoek van Understanding & Solutions mogelijk geworden door de stijgende verkoopcijfers. Het loopwerk, de chipset en andere onderdelen zullen naar verwachting vanaf maart 2008 voor minder dan 150 dollar te produceren zijn.

In het onderzoek wordt verder gesteld dat Blu-ray een betere marktpositie heeft weten te krijgen, mede door een sterkere ondersteuning vanuit Hollywood. Ondanks de format-exclusive releases van `Transformers` en `Shrek the Third` op HD-DVD lijkt dat formaat toch de strijd te gaan verliezen. Die conclusie zou te trekken zijn uit de constant hogere Blu-ray verkoopcijfers. Omdat het erg duur is om films naast DVD ook nog op twee verschillende HD formaten uit te brengen zullen de producenten misschien al in 2008 een beslissing forceren door duidelijk voor één formaat te kiezen.

De HD markt in de Verenigde Staten loopt nu nog flink voor op die in Europa, ook voor wat HD televisieuitzendingen betreft, maar de verschillen worden kleiner. De Europese markt volgt de Amerikaanse markt op de voet, en een beslechting van de strijd in Amerika zal snel overslaan naar Europa.

Het volledige (engelstalige) artikel is hier te downloaden.

Bron: HD World Newsletter en Understanding & Solutions

EDITORS' CHOICE