NIEUWS

De transistor bestaat 60 jaar

Redactie HiFi.nl | 18 december 2007

(ingezonden mededeling)

Het is 60 jaar geleden dat de transistor werd uitgevonden. Het gebeurde op 16 december 1947 toen drie wetenschappers van Bell Laboratories de eerste transistor bouwden.In de jaren ’40 werden radio’s gemaakt met behulp van elektronenbuizen, maar dergelijke elektronische componenten hadden enkele nadelen. Ze waren groot, werden heet en vroegen veel energie. Ruim een half jaar later, nadat de uitvinders William Shockley, John Bardeen en William Brattain verder hadden kunnen experimenteren met hun vinding, maakten ze de transistor wereldkundig. De drie hadden zich ten doel gesteld om de mechanische schakelingen in telefooncentrales te vervangen door elektronische schakelingen. Forbes schrijft over de verjaardag van de transistor en ook Heise Online wijdt er een artikel aan.

De uitvinders van de transistors belegden juni 1948 een persconferentie over hun vinding in New York. Ze toonden een TV en een radio met transistors in plaats van buizen. Het nieuws werd niet echt juichend ontvangen. The New York Times wijdde er een berichtje aan op pagina 46.

Ook de verkoopcijfers van transistors vielen aanvankelijk wat tegen. Er waren problemen. Slechts 20 procent van de geproduceerde transistors werkten aanvankelijk. Ze waren lastig te fabriceren en er was het nodige onderzoek voor nodig om ze te laten werken binnen apparaten. Technici waren om die reden niet enthousiast en vonden de goede oude elektronenbuizen prima geschikt voor hun taak.

De eerste doorbraak was het gebruik van de transistor in een gehoorapparaat. Het verving drie buizen en verlaagde de kosten voor batterijen. Dat was 1952. Twee jaar later gebruikte al 97 procent van de gehoorapparaten transistors. De verkoop van deze apparaatjes piekte met 50 procent. In 1954 kwamen ook de eerste transistorradio’s op de markt. Toch ging het nog niet zo hard met de transistors. Er waren in die paar jaar nog slechts 4 miljoen transistors geproduceerd, terwijl iedere twee dagen er zoveel buizen werden gemaakt.

De echte doorbraak van de transistor kwam toen Jack Kilby van Texas Instruments en Robert Noyce van Fairchild Semiconductor onafhankelijk van elkaar uitvogelden hoe een aantal transistors gemaakt kon worden van silicium. Tot die tijd werd er germanium gebruikt, een materiaal dat minder geschikt was.

Eind jaren ’60 werd de microprocessor uitgevonden. Het werd op de markt gezet door Intel en zorgde ervoor dat transistors de wereld overspoelden en vandaag de dag een onmisbaar onderdeel is van het dagelijks leven. Tegenwoordig is een wereld zonder transistors ondenkbaar. Ieder elektronisch apparaat gebruikt ze. Alleen enkele topklasse versterkers gebruiken nog buizen vanwege het - volgens audiofielen - betere geluid. Ook gitaarversterkers en basversterkers gebruiken nog buizen.


EDITORS' CHOICE