NIEUWS

Music From NL online muziekcharts


Redactie HiFi.nl | 27 november 2007

(Ingezonden mededeling)

Heel veel goede Nederlandse muziek wordt onvoldoende gehoord. Daarom lanceert MusicFromNL, dé muzieksite van Nederland die onlangs werd genomineerd voor de Pop Media Prijs, een nieuwe online muziekchart: de MusicFromNL Top 40. Deze maandchart komt tot stand op basis van luistercijfers en beoordelingen van 300.000 unieke bezoekers die www.musicfrom.nl maandelijks bezoeken.

Met de MusicFromNL Top 40 speelt de website in op de mogelijkheden die internet biedt voor het promoten van muziek. “Er wordt veel goede muziek gemaakt in Nederland, maar de aandacht van de landelijke radio- en tv-stations is vooral gericht op het buitenland. Dit heeft nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van de Nederlandse muziekscene. Gelukkig biedt internet een onafhankelijk platform, waar bekende én onbekende artiesten optimaal gebruik van kunnen maken. Met de MusicFromNL Top 40 brengen we de verrichtingen van Nederlands muziektalent in kaart”, aldus Arjen van der Straaten, initiatiefnemer van MusicFromNL. “Daarbij is het mogelijk onze charts ook op basis van genres te bekijken, zoals de Singer/Songwriter en de Hiphop Top 40.”


Stimuleren van Nederlands muziektalent

MusicFromNL beoogt met de MusicFromNL Top 40 de kansen van Nederlands muziektalent om door te breken te vergroten. De bands die bovenaan de charts eindigen, kunnen rekenen op een promotiebudget en uitgebreide aandacht op MusicFromNL. In de toekomst wordt dit uitgebreid met aandacht in andere media, optredens en exclusieve MusicFromNL releases.


Nieuwe MusicPlayer voor objectieve charts

Om de MusicFromNL Top 40 zo betrouwbaar mogelijk te maken, is een nieuwe MusicPlayer ontwikkeld. Deze player maakt onder meer gebruik van statistieken op basis van unieke ip-adressen en accepteert alleen beoordelingen van geregistreerde gebruikers. “De exacte wijze waarop onze charts tot stand komen is natuurlijk geheim, maar naast het aantal luisteraars en hun beoordelingen, telt ook het aantal keren dat een track aan playlists van gebruikers is toegevoegd mee.”

Uit ervaring weet MusicFromNL dat veel artiesten hun achterban mobiliseren om charts te beklimmen. Daarom stimuleert zij zoveel mogelijk andere bezoekers om ook muziek te beoordelen. Zo geeft MusicFromNL - dat ook in 2008 mediapartner is van het Noorderslag Weekend 2008 - tickets voor EuroSonic en Noorderslag weg onder een ieder die in december 2007 muziek beoordeelt via de MusicFromNL MusicPlayer.


Sound Vision Studio Charts

MusicFromNL gaat haar charts ook actiematig inzetten, waarbij de ingeschreven artiesten kans maken op grote muziekprijzen. In december wordt bijvoorbeeld drie dagen studiotijd weggegeven in samenwerking met de Sound Vision Studio in Arnhem. De inschrijving voor deze prijs begint op 26 november 2007. “Wij werken intensief samen met andere muziekorganisaties om artiesten die bij ons zijn ingeschreven (inschrijven is gratis) meer te kunnen bieden. Met de drie dagen studiotijd die Sound Vision Studio aanbiedt, kunnen artiesten professionele opnamen maken die hen zeker verder zullen helpen. In 2008 gaan we vergelijkbare dingen doen voor optredens op festivals, merchandise, cd-producties, etc.”


Relevante links:

MusicFromNL Top 40

MusicFromNL MusicPlayer

Sound Vision Studio Chart

Noorderslag Weekend

Pop Media Prijs

Sound Vision Studio

 

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »