NIEUWST+A

Nieuwe T+A producten

Redactie HiFi.nl | 11 november 2007 | T+A

(Ingezonden mededeling)

Het Duitse T+A staat bekend om zijn bijzonder hoogwaardige audio- en video componenten en luidsprekers. De uitstraling van dit merk is als vanouds zeer goed. Zowel apparatuur als luidsprekers vinden sinds jaren hun weg naar de veeleisende hifiliefhebber.

Daarbij is het uiterlijk van de apparatuur constant gebleven (klassieke bauhaus-stijl) en zijn zelfs nu nog de nieuwe componenten te combineren met apparatuur van meer dan 10 jaar geleden. Intussen bleven de ingenieurs doorwerken aan de nieuwste technieken om toonaangevend te blijven.
Stereo, home cinema en multiroom zijn gesneden koek voor T+A en de markt noopte T+A de mogelijkheden te onderzoek van weergaveapparatuur die geschikt zou zijn voor nieuwe audio formaten, zoals netwerk, internet, MP3 en iPod. Deze nieuwe weergaveformaten hebben immers hun weg ruimschoots gevonden onder consumenten. Uiteraard met de geroemde T+A geluidskwaliteit. Tegelijkertijd moest de apparatuur beschikbaar zijn voor een groot publiek. De T+A research engineers gingen aan het werk en het resultaat mag er zijn: de nieuwe E-serie van T+A!
De T+A E-serie bestaat uit drie componenten: een versterker, een cd speler en een musicplayer.


Power Plant

Is de naam van de versterker. Het betreft een geïntegreerde digitale versterker die geheel in eigen huis is ontwikkeld. De bestaande T+A traditie - topklasse weergave middels transistoren en buizen – is terug te vinden in de voorversterker. Deze werd op basis van klankeigenschappen als neutraliteit en dynamiek ontwikkeld. Er vindt een tweetraps volumeregeling plaats middels een Alps-precisiepotentiometer voor het bereiken van een hogere overstuurbaarheidsgrens en grotere signaal/ruisafstand. De bronkeuze verloopt via goudcontactrelais, ook weer om de vervorming en ruis over een lange levensduur laag te houden. Er is voorzien in de mogelijkheid later een optionele MM/MC voorversterker in te bouwen voor analoogliefhebbers.
De overgedimensioneerde voeding met een strooiingsarme ringkerntransformator en gescheiden buffering van de verschillende versterkertrappen zorgt voor de bliksemsnelle beschikbaarheid van grote energiereserves.
De eindversterker is een nieuw- en doorontwikkeling van de bijzondere eindtrappen van de actieve high-end TCI-luidsprekers. Het is een zogenaamde schakelende eindversterker (digitale versterker). Hierbij wordt het uitgangssignaal opgebouwd uit een zeer groot aantal extreem korte positieve en negatieve pulsen. Deze schakelende versterker is een geheel in eigen huis ontworpen ontwikkeling, die helemaal niets te maken heeft met bestaande digitale IC-versterkers “van de lopende band”, maar is een discreet opgebouwde eindversterker die met de modernste, ultrasnelle MOSFETs en krachtige, intelligente driverbouwstenen uitgerust is.
In feite gaat het om een PWM (pulsbreedtemodulatie) versterker met een analoog opgebouwde modulator. De eindtrap beschikt over een analoge tegenkoppeling die spanningsvariaties vanuit de voeding elimineert, daarmee de door voedingsspanningen geïnduceerde signaalvervormingen uitsluitend die bij “feedforward” concepten onvermijdelijk zijn.
De tegenkoppeling is daarbij relatief laag en frequentieafhankelijk ingesteld (sterker in het laag waar grote stromen lopen, en afnemend naar het hoog toe). Daarmee ontvouwt zich een zeer gecontroleerd, oplossend klankbeeld dat nooit naar scherp neigt, met een perfect gecontoureerd en doortekend basbereik. Digitale eindversterkers kunnen, bij een goed ontwerp en uitvoering, niet alleen buitengewoon goed klinken, maar kunnen tevens enorme vermogens leveren bij een duidelijk hoger rendement en veel minder warmteafgifte.


CD Player

Heet de nieuwste, audiofiele cd speler. T+A is ervan overtuigd dat cd tot in lengte van jaren Ă©Ă©n van de belangrijkste programmabronnen blijft. In de traditie van de legendarische T+A disc-spelers is ook dit model als echte stereo speler uitgevoerd. Hij heeft het nieuw ontwikkelde, high end ladesysteem en loopwerk uit de illustere SACD 1250 aan boord. De decoders zijn op basis van de modernste processortechniek voor de meest hoogwaardige cd weergave ontwikkeld. Het loopwerk wordt met de allerbeste componenten uitgerust, zoals heavy duty motoren van Mabuchi, een sterk gedempt subchassis, geleidestangen van edelstaal, een lade van een metaal-kunststoflaminaat en een metalen afscherming. Hiermee beschikt deze speler over de modernste en compactste loopwerk- en ladeconstructie ter wereld.
De D/A conversie wordt verzorgd door nauwkeurig geselecteerde Burr-Brown converters, die ook in de SACD 1250 worden gebruikt. Deze D/A converter werkt op een frequentie van 352,8 kHz met een resolutie van 24 bits en 8-voudige oversampling. De verdere signaal behandeling met een jittervrije precisieoscillator, de hoogwaardige audio uitgang met twee verschillende, schakelbare bandbreedtes zoals in de high end speler D10 en het topklasse voedingsdeel garanderen buitengewone klankprestaties. Het analoogfilter is een derde orde Besselfilter met schakelbare kantelpunten op 60 en 100 kHz.
Daarbij is een jittervrije digitale uitgang beschikbaar. De uitlezing geschiedt middels een grote display met een hoog oplossend vermogen, dat ook vanaf afstand goed afleesbaar is.


Music Player

Zo wordt de nieuwste audiofiele programmabron van T+A genoemd. Dit is een absolute noviteit, die de klassieke muziekbron (cd) verbindt met muziekbronnen uit de computer- en internetwereld. Als basis geldt de nieuwe T+A CD Player. Voor alle duidelijkheid: de Music Player is géén computer! Wel een hoogwaardige audiofiele cd speler, die van extra mogelijkheden is voorzien. Daarmee kan de speler ook met zg. streaming clients uit de voeten. T+A heeft daartoe een speciaal processorboard ontwikkeld met netwerkfunctionaliteit en LAN, W-LAN, UPNP, USB en iPod aansluitingen.Daarmee kan de Music Player alles benaderen wat muziek levert: internetradio, netwerk- en muziekservers, USB-geheugensticks, iPod inclusief besturing en uiteraard ook FM radio. Als optie is een DAB-module leverbaar.
De Music Player beschikt over twee digitale S/PDIF ingangen waarmee andere digitale audio bronnen kunnen worden weergegeven via de hoogwaardige D/A converters van de Music Player.
Voor wat betreft de details die betrekking hebben op cd weergave, zie de eigenschappen van de CD Player.

Alle drie de componenten beschikken over een RS 232 aansluiting voor firmware updates en remote control via home automation systemen.
Het is T+A gelukt om de prijsstelling van deze drie bijzondere toestellen zeer gunstig te houden. In de eerste plaats is de kastconstructie eenvoudiger van opzet als die van de roemruchte, kostbare R-serie. In de tweede plaats worden er direct grote aantallen geproduceerd, wat de kostprijs omlaag brengt. Niettemin worden de componenten van de E-serie volledig in Europa gebouwd. Hierdoor is de kwaliteit zeer goed te monitoren en kan zo nodig direct worden ingegrepen.
De E-serie is leverbaar in zwart met zilverkleurige zijpanelen en in zilver met zwarte zijpanelen.


Verkoopprijzen:

Power Plant: 1600 euro
CD Player:  1600 euro
Music Player: 2100 euro

MERK

EDITORS' CHOICE