NIEUWS

Elektronica blijft groeimarkt

Redactie HiFi.nl | 18 oktober 2007

(ingezonden mededeling)

Het consumentenvertrouwen blijft goed en dat is volgens de Rabobank bijvoorbeeld binnen de elektrotechnische detailhandel merkbaar, bij de aankoop van duurzame goederen. De telecomzaken, wit- en bruingoedzaken, computerbranche en de cd-zaken realiseerden alle vier een flinke omzetgroei in 2006.

Het onderzoek Cijfers en Trends, dat afgelopen week door de Rabobank werd gepubliceerd, stelt dat het goed gaat met het Nederlandse bedrijfsleven. Met name in de elektrotechnische detailhandel valt een aanzienlijke omzethandel te constateren.

In het Cijfers en Trends onderzoek wordt het bedrijfsleven opgesplitst in verschillende onderdelen, te weten industrie, bouw, groothandel, detailhandel food en non-food, horeca en recreatie, transport en dienstverlening. Samen zorgen deze sectoren ervoor dat de omzetgroei dit jaar op 6,1 procent ligt, 0,6 procent lager dan vorig jaar. Die daling blijft zich doorzetten. In het rapport wordt de verwachting uitgesproken dat er in 2008 slechts 5,7 procent omzetgroei is. Die daling is in de eerste plaats te danken aan mindere resultaten in verschillende sectoren. Alleen dienstverlening en detailhandel non-food zitten in de lift, waarbij de omzetgroei in de laatste sector volgend jaar een procent hoger uitkomt.

De telecomzaken realiseerden met 35 procent zelfs de grootste omzetgroei van alle detailhandelsbranches. Daarnaast presteerden de wit- en bruingoedzaken ook zeer goed met een omzetgroei van 11 procent. Voor de rest van 2007 en 2008 verwacht de Rabo dat de elektronische detailhandel goed zal blijven scoren. Mensen kopen weer massaal luxe, duurzame goederen. Maar omzetcijfers van 35 procent zijn uitzondering. Een tegenvallend consumentenvertrouwen zou de bestedingen iets kunnen drukken. zo waarschuwt het rapport.

Eén van de manier om dit tegen te gaan is volgens de Rabobank de keuze tussen lagere prijzen of service. Consumenten kiezen over het algemeen voor één van beide opties. “Via internet kan de klant zich prima oriënteren op producten. De consument is prijsgevoelig waardoor er bij de keuze voor lage prijzen een optimale prijsperceptie moet zijn”, zo concludeert het rapport, dat tevens stelt dat deze strategie in de eerste plaats goed werkt bij grote winkelketens. Bij detaillisten ligt dat anders. “Wanneer een detaillist niet voor lage prijzen kiest, moet hij zich onderscheiden op service. Bijvoorbeeld door producten thuis te bezorgen. Tevens moet de verkoper meer de rol van adviseur gaan spelen en de consument voorzien van een goede uitleg over de producten.”  


EDITORS' CHOICE