NIEUWSDenon

Nieuwe Denon AV receivers

Redactie HiFi.nl | 04 oktober 2007 | Denon

(ingezonden mededeling)

Denon introduceert een compleet nieuwe lijn A/V receivers inclusief vier instap- en middenklasse modellen. Het gehele kwartet deelt Highlights zoals Full HD-compatibel HDMI ingangen/uitgangen, exclusieve Audyssey MultEQ automatische calibratie en het vermogen om een Home Cinema controlecentrum te transformeren in een complete iPod-compatibel netwerk receiver.

De pretfactor wordt eveneens gegarandeerd door discreet ontworpen, krachtige 7-kanalen eindversterkers, een compleet nieuw schakelingontwerp voor extreem korte signaalwegen en nog meer bedieningsgemak. Ieder in zijn specifieke prijsklasse neemt elke A/V receiver uit dit kwartet een uitstekende koppositie in.

Zelfs de AVR-1508 heeft wat er voor nodig is om een audio/video toeristische attractie te worden, wat in geen geval uitsluitend is vanwege zijn nieuwe aantrekkelijke design. Het instapmodel voor volwassen Home Cinema genot pocht met een uitmuntende 7-kanalen eindversterker. Alle versterkers zijn voorzien van individuele power transistors (discreet ontwerp) en bieden identieke prestaties (7 x 110 W, 6 Ω) die zeker niet gebruikelijk zijn in deze prijsklasse. Hetzelfde geldt voor het zorgvuldige ontwerp: het gebruik van uiterst complexe 6-laags digitale printboards vroegen om een compleet nieuwe schakeling lay-out, gekarakteriseerd door veel kortere signaalwegen. Bovendien, typische Denon voordelen, zoals het ultra-stabiele voedingsgedeelte met gescheiden voedingen voor alle secties (video, audio, digitaal, ...), plus een trillingsonderdrukkende behuizing gebruikmakend van een aluminium koellichaam wat direct op de bodem van het chassis is verankerd en een extra basisplaat die de voedingstransformators voorziet van een stevige werkplek, creëren een ideale infrastructuur voor een pure akoestische  ervaring, zonder ruis of andere interferentie.

In verhouding tot de prijs schitteren de nieuwe A/V receivers met bovengemiddelde componenten. De krachtige 32-bit SHARC Floating Point DSP van Analog Devices bijvoorbeeld zorgt voor het decoderen en Post-processing van moderne Multi-channel geluidsformaten. Het best mogelijke surround geluid in elke Home Cinema wordt geleverd door Audyssey MultEQ inclusief een echte Audyssey calibratie microfoon. De gemakkelijke automatische calibratie is in geen geval tevreden met slechts het vinden van de optimale receiver instellingen voor de aangesloten luidsprekers (Auto Setup). Audyssey MultEQ corrigeert ook ruimte akoestische problemen (Room EQ), niet voor maximaal twee posities, wat gebruikelijk is in de lagere prijsklassen (zoals bij Audyssey 2EQ bijvoorbeeld), maar op zes luisterposities naar keuze. Zeer precieze digitale FIR filters egaliseren ruimteafhankelijke frequentieweergave tot aan het lage basbereik, die kritiek en daardoor berucht is (subwoofer Equalizing). Daarnaast wordt in het tijdsdomein de impulsweergave geoptimaliseerd. Om een lang verhaal kort te maken: het is hoogst onwaarschijnlijk dat zo’n veelomvattende, hoogst effectieve calibratie- en ruimtecorrectie feature verkrijgbaar is op ieder andere A/V receiver in de instapklasse.

De geluidsverbeterende innovaties zijn inclusief een Compressed Audio Restorer. Gebruikmakend van complexe algoritmes analyseert en hersteld deze eigen DENON ontwikkeling de audio informatie van gecomprimeerde muziek formaten (MP3, WMA, AAC) zodat zelfs geheugenbesparende nummers zichzelf van hun beste kant kunnen laten horen. De verbeterde Dock Control aansluiting vergemakkelijkt iPod integratie en maakt de nieuwste generatie A/V receivers klaar voor computers, netwerk mediaservers en het Internet. In samenwerking met de nieuwe Docking Stations ASD-3W (iPod, Ethernet, Wi-Fi) of ASD-3N (iPod, Ethernet) wordt zelfs de AVR-1508 getransformeerd in een netwerk receiver die niet alleen de iPod modellen van Apple als signaalbron accepteert maar ook Internet radio stations en een PC harddisc (audio/photo streaming). De iPod kan eenvoudig worden bediend door gebruik te maken van de afstandsbediening van de A/V receiver terwijl het FL display of de Graphic User Interface (GUI) van de Docking Stations de noodzakelijke iPod- en netwerk menu’s plus informatie of foto’s laten zien. 

In alle gevallen hechten onze "compacte" A/V receivers groot belang aan bedieningsgemak. De zwarte FLIP REMOTE, die nu zelfs nog duidelijker is gerangschikt, heeft twee goede kanten. In het belang van eenvoud beperkt het frontpaneel zich tot dagelijkse functies terwijl de toetsen op de achterzijde toegang bieden tot extra functies. Eenvoudig begrijpbare labels, meer eigentijdse beschrijvingen van bronnen, etc. en enkele grotere toetsen verbeteren de gebruikersvriendelijkheid op de voorkant van de apparatuur en blijven de film- en muziekliefhebber verwennen met verleidelijke extra’s zoals de Recording Select functie, Front paneel Setup (directe configuratie van de A/V receiver) en drie Quick Select modi voor opslag van vaak gebruikte instellingen (bron met volume, surround modi, ...). De makers hebben de achterkant van het apparaat compleet opnieuw ontworpen: audio- en video aansluitingen die bij elkaar horen zijn nu direct vlakbij elkaar gepositioneerd. Om het toekennen te verbeteren zijn de uitgangen geplaatst binnen gearceerde kaders. De logische volgorde van de paren robuuste schroefaansluitingen voor de luidsprekers vergemakkelijkt eveneens bedrading en beperkt substantieel het risico van verwarring tijdens het aansluiten.

De HDMI interfaces (2 ingangen / 1 uitgang) geven de eigenaar van een modern plat scherm of projector nog meer genot. De digitale interfaces zijn conform de nieuwste 1.3a standaard zodat deze in staat zijn om de extreem hoge datastroom van High Definition formaten aan te kunnen. Met zijn HDMI 1.3a aansluitingen ondersteunt de AVR-1508 zelfs de trendy, Progressive Full-HD beelden met 1.080 lijnen (1080p). Het maakt niet uit of de toekomstige Blu-ray of HD-DVD spelers High-resolution films uitsturen op een beeldfrequentie van 24 Hz, 50 Hz of 60 Hz. Videosignalen met extra kleurresolutie (Deep Colour met 30 of 36 bit) en uitgebreide xvYCC Colour Space worden eveneens zonder enig kwaliteitsverlies door de nieuwe A/V receivers doorgegeven. Als een analoog alternatief voor de toekomstgerichte HDMI verbindingen is de AVR-1508 ook uitgerust met Component video aansluitingen (3 ingangen / 1 uitgang).

Het voorgaande biedt ook de AVR-1708, die leverbaar is in de kleur zilver of zwart. Maar zijn top-kwaliteit Component video ingangen met hun video bandbreedte tot 100 MHz kunnen zelfs High-resolution HDTV signalen (tot 1.080 beeldlijnen) als analoog signaal ontvangen. Daardoor is de AVR-1708 ook bijvoorbeeld ideaal als een controlecentrum voor spelers of spelconsoles die, ondanks dat deze HD beelden uitsturen, geen HDMI aansluiting hebben. Aan de andere kant kan iedereen die een relatief oude LCD TV, plasma TV of projector bezit zijn voordeel doen met de top-kwaliteit digitale Component video conversie (Video <--> S-Video -> Component) en zijn monitor aansturen met een enkelvoudige analoge verbinding, ongeacht de videobron. De Component aansluiting garandeert uitstekende beeldkwaliteit. Maar niet alleen filmliefhebbers krijgen waar voor hun geld met de AVR-1708, zo ook stereo luisteraars. Binnen een traditionele 5.1 Setup maken de twee toewijsbare Surround Back eindversterkers het mogelijk om de tweeters en laag/midden-drivers van de twee hoofd luidsprekers gescheiden aan te sturen (Front Bi-amping). Via hun 7.1-kanalen audio ingang kunnen de twee instapmodellen zelfs de nieuwe High-resolution geluidsformaten van Blu-ray en HD-DVD spelers met een geïntegreerde decoder bewerken.

De HDMI ingangen van de AVR-1908 zijn ook perfect voorbereid op de gedecodeerde 7.1-kanalen PCM digitale data van HD-sound formaten (Dolby TrueHD, DTS-HD Master). De High-resolution Multi-channel audio data wordt niet alleen in digitale vorm ontvangen. De 7.1-kanalen LPCM formaten hebben ook alle opties van Post-processing (voorbehandeling) tot hun beschikking, inclusief bas management, Audyssey ruimtecorrectie, etc. Dit betekent dat de gehele voorbehandeling van HD-audio signalen wordt behandeld door de A/V receiver. Een belangrijk gedeelte van de hoge beeldkwaliteit van de AVR-1908 is ook toe te schrijven aan HDMI video conversie (Composiet, S-Video, Component -> HDMI): slechts één digitale verbinding naar de TV of projector is vereist, ongeacht de beeldbron. Bedieningsgemak is eveneens vergroot door het nieuw gestructureerde On-Screen Display (OSD) en de uitgebreide opties voor management van de Quick Select modi en de ingangen (herbenoemen, wissen). Het veelomvattende pakket eigenschappen van de AVR-1908 wordt afgerond met een 7.1-kanalen voorversterker uitgang (Pre-out) voor aansluiten van externe eindversterkers, plus een Front paneel en knoppen gemaakt van massief aluminium. 

Geheel in de lijn der verwachting heeft DENON voor slechts een klein beetje meer geld nog veel meer te bieden, met name voor kritische muziekluisteraars: met Pure Direct voor compleet ongestoord stereo plezier, een MM platenspeler ingang, een zeer stabiele voeding met drie gescheiden transformators plus extreem High-current HC power transistors beloofd de AVR-2308 een briljante stereo en Multi-channel geluidservaring. De AVR-2308 is eveneens ideaal als videomanager voor taken op hoog niveau: de zeer succesvolle DCDi technologie van Faroudja zorgt voor conversie van de Interlaced signalen naar frames zonder flikkering (Progressive signalen) met selecteerbare Progressive modus voor optimale resultaten, zelfs met moeilijk bronmateriaal. In aanvulling op deze IP conversie zorgt de Faroudja chip FLI2310 ook voor video Scaling van alle analoge beeldsignalen tot 1080p (Full HD video Scaling). Terwijl het makkelijk afleesbare 2-line FL Dot Matrix display de RDS informatie laat zien van de FM/AM tuner en ook op geschikte wijze elke metadata van de iPod bestanden, openen de Multi-room capaciteiten van de AVR-2308 additionele uitbreidingsmogelijkheden. De vrij toewijsbare Surround Back eindversterkers maken niet alleen Front Bi-amping maar ook aansturing van een extra paar luidsprekers in een andere ruimte mogelijk. Verder is er een voorversterker uitgang (Pre-out Zone 2) beschikbaar voor zone 2. Gelukkig kan de muziekluisteraar de bron kiezen voor de tweede luisterzone om te voldoen aan zijn specifieke eisen, gescheiden van de hoofdzone. Iedereen die zijn A/V apparatuur wil bedienen via een radioverbinding, ongeacht in welke kamer hij zich bevindt, kan het super-gemakkelijke, Bidirectionele universele afstandsbediening systeem RC-7000CI/7001RCI via de seriële poort (RS-232C) integreren.

MERK

EDITORS' CHOICE