NIEUWSMarantz

Marantz premium voor- eindcombinatie

Redactie HiFi.nl | 30 september 2007 | Marantz

(ingezonden mededeling)

Combinatie van voor- en eindversterkers voor het middensegment.

Voor het eerst in bijna 25 jaar brengt Marantz een middensegment-combinatie van voor- en eindversterker op de markt. Maar de SC-11S1 en de SM-11S1 zijn het wachten wel waard.

Deze nieuwe modellen vullen het vrij ruime gat tussen de top van Marantz’ versterkerconfiguraties (het 25.000 euro kostende Legendary-trio) en het daaropvolgende model, het geïntegreerde ontwerp van de bescheidener geprijsde ( 3.500 euro) PM-11S1.

Voor zover kostenoverwegingen dat toelieten is in de SC-11S1 en de SM-11S1 technologie toegepast die is ontleend aan de Legendary-modellen. Dat neemt niet weg dat beide apparaten totaal nieuwe ontwerpen vertegenwoordigen en veel circuits van eigen makelij bevatten, naast nog andere innovatieve technische details.


De technologie

De SM-11S1 (3.500 euro) is een volledig gebalanceerde stereo-eindversterker, die een vermogen van 200 W bij 8 Ohm kan leveren - volgens een voorzichtige schatting. Omdat hij de intelligente parallelle layout-topologie van Marantz volgt heeft hij geen last van interferentie tussen het linker- en het rechterkanaal, wat een scheiding oplevert die gelijk is aan die van mono-apparatuur. Voor uitbreidingsmogelijkheden kan de SM-11S1 ook naar mono overgeschakeld worden, wat een verdubbeling van het uitgangsvermogen oplevert.

De SM-11S1 is ontworpen met een tweefase-versterking, zodat hij geschikt is voor directe stroomlevering. De eerste sectie is een Current Feedback spanningsversterking, identiek aan die van vlaggenschip MA-9S2. De tweede fase behelst een Current Feedback bufferversterking met een nieuw cascade-balanscircuit en LAPT-transistoren voor ultrastabiele vermogenslevering.

Het ligt voor de hand dat de kwaliteit van de stroomvoorziening in een eindversterker uitermate belangrijk is. De SM-11S1 volgt hierin het ontwerpconcept van de MA-9S2, met eenzelfde massieve ringkerntransformator met dubbele kern, akoestische isolatieplaten en een kern van platen van siliciumstaal, ondergebracht in een aluminium behuizing. Het resultaat onderdrukt lekflux, kleine trillingen en beperkt het effect van magnetische voorwerpen. Het geheel zit vast aan het chassis met een 10 mm dikke bodemplaat van aluminium.

Andere vooraanstaande onderdelen zijn Schottky-dioden, speciale Marantz-spercondensatoren en “Blue cap” filmcondensatoren. Het display kan uitgeschakeld worden om de prestaties verder te verbeteren. Twee paar WBT-luidsprekeruitgangen met lage impedantie verhogen de toch al indrukwekkende kwaliteit nog verder.

De SC-11S1 (3.000 euro) is een volledig gebalanceerde tweekanaals voorversterker. De ongeëvenaarde aandacht voor details in het ontwerp en de ontwikkeling van de circuits voor input/output, volume en stroomtoevoer maken de SC-11S1 een leider in zijn klasse als het om geluidskwaliteit gaat.

Met ongelooflijk precieze en foutvrije prestaties door zijn elektrische lineaire volumeregeling, bestaande uit vier Wolfson WM8816’s, heeft de SC-11S1 een spectaculaire kanaalscheiding van ruim 100 dB op 20 kHz, en een hoge frequentierespons tot wel 150 kHz. En het Floating Control Bus-systeem geeft u ruime flexibiliteit als het gaat om configuratie, met ook meerkanaalsconfiguratie als mogelijkheid.

Het apparaat bevat niet minder dan 34 van de allernieuwste HDAM®-modules (Hyper Dynamic Amplifier Module) van Marantz. Vermomd als SA3 leveren zij een complementair cascade-balanscircuit, met gebruik van opgesoldeerde en uiterst precieze metaalfilm-weerstanden (MELF). Zij zijn zo compact mogelijk ontworpen, zodat de circuitpaden kort zijn, en verwerken de signalen met verbazend hoge snelheid. Zij worden aangevuld door de gebruikelijke overvloed aan zeer hoogwaardige Marantz-onderdelen, zoals die ook bij de eindversterker genoemd zijn.

Andere opvallende kenmerken zijn: koperen afscherming in het gehele apparaat; een ingangsbuffer om overspraak te reduceren; een stroomtoevoercircuit met choke-ingang; een ruisarme ringkerntransformator, afgeschermd met aluminium; een koptelefoonversterker met gebalanceerde ingang; een subsonisch filter voor analoge weergave; en trimregeling.

Onder de aansluitingen vindt u twee gebalanceerde en drie ongebalanceerde ingangen en een phono MM/MC-aansluiting. De weg naar buiten wordt gevormd door een paar ongebalanceerde en gebalanceerde uitgangen.

Het geheel wordt bij beide apparaten gecompleteerd door de gebruikelijke oerdegelijke constructie van Marantz, met een dubbelgelaagde bodemplaat en grote schokabsorberende poten, die alle vibraties die de geluidskwaliteit beĂŻnvloeden praktisch elimineren. Een 5 mm dikke, met koper afgewerkte aluminium bovenkant rondt de behuizing af.


Prijs en beschikbaarheid:
SC-11S1 – volledig gebalanceerde stereo-voorversterker: 3000 euro
SM-11S1 – volledig gebalanceerde stereo-eindversterker: 3500 euro

De SC-11S1 en de SM-11S1 zijn verkrijgbaar vanaf november 2007.

MERK

EDITORS' CHOICE