NIEUWSMarantz

Marantz VP-15S1: HD DLP projector

Redactie HiFi.nl | 17 september 2007 | Marantz

(ingezonden mededeling)

De nieuwe High Definition DLP-projector van Marantz, de VP-15S1, levert de alom bewonderde projectorprestaties die men van Marantz kent, maar voor een prijs die veel prettiger is voor uw bankrekening.

De VP-15S1 DLP-projector kan beelden weergeven in een resolutie van 1920 x 1080 pixels progressive (1080p), dankzij toepassing van de allernieuwste DLP™ 0,95-inch 1080p single-DMD-chip van Texas Instruments. Gekoppeld aan een 10-bits professionele Gennum GF9351 Video Excellence Processing-chipset (VXP) herschrijven de beelden uit deze projector de regels voor zowat elke imaging-oplossing.

Verder vindt u nog CEC (Chroma Error Compensation) voor scherpe randen; een nieuw ontwikkeld, zeer snel kleurenwiel met zes segmenten; een selecteerbaar Dual Iris-systeem voor grotere installatieflexibiliteit zonder concessies in beeldkwaliteit; nieuwe, op maat gemaakte optica met uitgebreide zoomfunctie voor betrouwbare en zeer getrouwe beelden; een paar HDMI 1.3-ingangen; ondersteuning voor Deep Color; en de nieuwe afstandsbediening met achtergrondverlichting.

Ter afronding is het geheel verpakt in een geluidsarm chassis van gegoten aluminium dat praktisch geen ventilatorgeluid doorlaat. Deze kast is dubbel afgedicht zodat er geen lichtlekkage optreedt, net als het optische pad dat volledig afgeschermd is om te voorkomen dat er stof in de lichtbron komt.

Digital Light Processing-technologie
De sleutel tot de ongekende beeldweergavemogelijkheden van de VP-15S1 is het gebruik van de 0,95-inch 1080p single-DMD-High Definition-chip van Texas Instruments. De superreflecterende microspiegels van de nieuwe DLP-chip zijn kleiner, waardoor de totale oppervlakte slechts ongeveer 1,4 maal groter is dan bij een 720p-chip. Door het 0,95-inch ontwerp wordt de tussenruimte tussen de spiegeltjes kleiner, zodat er nog minder pixelation optreedt dan vroeger. Daarnaast werkt deze chipset op een hogere snelheid, waardoor dither-ruis gereduceerd wordt in delen van het beeld met weinig lichtsterkte. Hierdoor kan de VP-15S1 maar liefst ruim 68 miljard kleuren op het scherm weergeven! Samen met een 200 Watt SHP-lamp levert dit een veel grotere helderheid op. Hiermee krijgt de kijker ongekende zwarting, contrastverhouding, en zelfs grotere nauwkeurigheid bij lagere lichtsterkte zodat schaduwdetails beter zichtbaar worden. In dynamisch bereik steekt het hiermee film naar de kroon.

Gennum videoprocessor
De kroon op deze VP-15S1 is de compleet nieuwe videoprocessing. De chipset die dit levert is speciaal voor de VP-15S1 ontwikkeld door Gennum en is de krachtigste videoprocessor die ooit in een apparaat voor videoweergave is opgenomen. De GF9351 10-bits beeldverwerking-system-on-a-chip (SoC) van Gennum zet nieuwe maatstaven voor realistische video en processingflexibiliteit. De GF9351 bevat de nieuwste de-interlacing algoritmes van Gennum met dynamische interpolatie en filmmodus-processing voor zowel HDTV- als SDTV-interlaced formaten. Algoritmes voor contentadaptive ruisdetectie en detailverbetering verwijderen ongewenste ruis en verbeteren beelddetails voor een HDTV-ervaring van filmkwaliteit. Het geeft echte motionadaptive de-interlacing van alle non-progressive bronnen (inclusief HD), met inverse telecine (3:2 pulldown), circuits voor ‘jagged edge’-reductie en 4:4:4-verwerking bij echte 10-bits-kleurendiepte (weergave van meer dan 1 miljard kleuren). De VP-15S1 is voorzien van een speciale versie van de GF9351, die het Marantz-logo draagt.

Zeer geavanceerde, speciaal vervaardigde optica
De VP-15S1 bevat een zeer gespecialiseerde lens van Konica-Minolta, die voor het apparaat op maat is geslepen en uit 14 elementen bestaat. Alle lenzen zijn afgewerkt met meerdere coatings zodat overmatige schittering wordt geëlimineerd. Het volledig afgedichte lenssysteem wordt in een cleanroom geassembleerd, wat hoogwaardige beelden garandeert over een lange gebruiksperiode, zonder hinder van stof. De selecteerbare iris is ingebouwd in de lens van deze optische engine.

Groot kleurenwiel
De VP-15S1 gebruikt, net als zijn voorgangers, een groter kleurenwiel. Dit wiel beperkt de dithering en houdt de kleurenweergave getrouw in geval van zwakke signalen. Het is opgebouwd uit een dubbel RGB-filter. Dit verbetert de beeldkwaliteit, met name in donkere scènes en de algehele kleurengetrouwheid voor een natuurlijke beeldweergave.

Verzegeld optisch pad en geluidsarme constructie
Het chassis van de VP-15S1 is vervaardigd van gegoten aluminium om elektromagnetische interferentie te voorkomen en een goed aardingspunt voor de elektrische circuits te bieden. De luchtstroom wordt zodanig geleid dat het geluid van de ventilator onderdrukt wordt. Deze stabiele constructie fungeert ook als een tweede afdichting voor het lichtpad, waardoor lichtlekkage wordt voorkomen. Geluidsonderdrukkende elementen, zoals de structuur van de behuizing en de afdichting van de motor van het kleurenwiel zorgen ervoor dat de VP-15S1 uitermate stil is.

Uitgebreide bediening voor flexibele installatie
De VP-15S1 heeft een bedieningssectie die is ontworpen met het oog op de gebruikers, die een hoogwaardige installatie op maat wensen. Er zijn niet alleen discrete codes voor elke functie van de projector, maar ook veel verschillende manieren om hem te bedienen. Naast IR-ontvangers op het voor- en het achterpaneel kan de projector ook voorzien worden van vaste bekabeling voor IR-bediening of zelfs bediening via RS-232C. Twee DC-triggers laten automatisch een scherm zakken of omhoog gaan als de VP-15S1 wordt in- of uitgeschakeld, en als op de afstandsbediening “NORMAL” wordt gekozen voor het bekijken van 4:3-content, laten ze twee panelen zakken aan de zijkanten van een 16:9-scherm.


Prijs:

VP-15S1 – single-chip 1080p High Definition DLP-projector: 8000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE