NIEUWSMarantz

Marantz SA11S2 sacd-speler

Redactie HiFi.nl | 14 september 2007 | Marantz

(ingezonden mededeling)

Marantz heeft veel indruk gemaakt met zijn onlangs geïntroduceerde vlaggenschip, de SA-7S1 uit de Reference-serie. Door diegenen die het weten kunnen is deze CD speler beschreven als de waarschijnlijk beste speler ter wereld.

Nu probeert het gerespecteerde hifi- en thuisbioscoopmerk een apparaat met gelijkwaardige prestaties te leveren tegen een wat meer concurrerende prijs. En zie hier de nieuwe SA-11S2, die hoopt de regels voor apparatuur in het 3.500 euro segment te herschrijven.

Essentieel in de ontwerpfilosofie achter de SA11-S2 was de wens om er zoveel mogelijk van de veelgeprezen technologie van de SA-7S1 in te verwerken, en diens hoge standaard van audiokwaliteit te behouden. Daarnaast heeft het R&D-team een overvloed aan nieuwe functies en interne onderdelen toegevoegd, die de geluidskwaliteit buitengewoon maken.

De technologie
Centraal element in de excellente prestaties van de SA-11S2 is een paar van dezelfde krachtige mono-DAC’s die u ook in de SA-7S1 aantreft. Elke DAC bestaat uit vier afzonderlijke processoren, en wordt gebruikt voor de weergave van zowel DSD- als ook 24-bits PCM-audio. Zij zitten op een volledig gebalanceerd dubbel-differentieel audiocircuit, dat ook weer identiek is aan dat van de SA-7S1, en dat een fantastisch stereobeeld geeft door de perfecte symmetrie tussen het linker- en het rechterkanaal.

De circuittopologie is kort en direct gehouden, voor de best mogelijke audioprestaties. Hierbij is gul gebruik gemaakt van zeer precieze metaalfilm-weerstanden, mica chipcondensatoren en de door Marantz zelf ontworpen HDAM’s – Hyper Dynamic Amplifier Modules.

Deze onderdelen van eigen ontwerp, geplaatst op de I/V- en low-passfiltersecties, vervangen de single-chip op-amps uit serieproductie die vele andere fabrikanten gebruiken. De uitgangsbufferversterkers zijn de allernieuwste HDAM-SA2-modules, die gekozen zijn vanwege hun uitstekende snelheid en toonkwaliteit.


foto: Jiri Büller/HiFi.nl

Een ander kenmerk dat essentieel is voor de toonaangevende klank van de SA-11S2 is het SACDM-1-mechanisme Dit is oorspronkelijk ontworpen voor de SA-7S1 en bestaat uit een 10 mm-behuizing van geëxtrudeerd aluminium voor een oersolide, trillingsvrije constructie, een lade van met uiterste precisie gegoten metalen en een coating met een niet-reflecterend materiaal tegen lichtreflecties. Dit garandeert dat uitsluitend sublieme en pure digitale signalen naar de digitale filters en de D/A-converters worden gestuurd.

Al deze aandacht voor detail wordt voortgezet met een Super Ring-ringkerntransformator, die voorkomt dat de circuitlus groter wordt, de capaciteit afneemt en de werking en kwaliteit gaan variëren. De interne bedrading is ondergebracht in afzonderlijke circuits, waardoor interferentie tussen circuits wordt geëlimineerd. De transformator is afgeschermd door een aluminium kortsluitring en een verkoperde behuizing, zodat ongewenste magnetische straling niet andere interne onderdelen bereikt. Een soortgelijke oplossing is ook toegepast in de SA-7S1.

Als laatste noemen wij nog de D2F (Dynamic Digital Filtering) technologie van Marantz, die is toegepast in de SA-11S2. Met verbeterde algoritmes, die ontwikkeld zijn voor de SA-7S1 en directe achtvoudige oversampling ondersteunen, zorgt dit voor weergave van referentiekwaliteit. Standaard CD’s klinken hiermee als Super Audio-CD’s. Tijdens het afspelen van de CD elimineert het filter ruis buiten de band, wat een betere signaal-ruisverhouding en dynamisch bereik geeft. Er kan gekozen worden uit drie filters.


foto: Jiri Büller/HiFi.nl

Verder vindt u nog een zeer precieze klok en lineaire spanningsregelaar tegen jitter; chemische spercondensatoren voor de stroomtoevoer; elektrolytische en Schottky-barrièredioden voor de stroom-, filter- en audio-outputsecties; grootformaat opslagcondensatoren, speciaal voor Marantz’ hoge eisen vervaardigd; en een ruisarm LCD-display dat uitgeschakeld kan worden.

Deze uitspatting van techniek is ondergebracht in een volledig metalen chassis met een dubbelgelaagde bodemplaat, een 5 mm dikke aluminium bovenkant en grote schokabsorberende poten, die alle trillingen die de geluidskwaliteit beïnvloeden praktisch elimineren. Deze behuizing is zelfs geheel verkoperd tegen elektrische interferentie. Dankzij het unieke ontwerp is er geen schroef te zien. Het resultaat is een model met een pure, minimalistische lijn die aansluit op zijn pure geluid.


Prijs en beschikbaarheid:
SA-11S2 - stereo Super Audio-CD-spelerL: 3500 euro
De SA-11S2 is verkrijgbaar vanaf november 2007.

MERK

EDITORS' CHOICE