NIEUWSMarantz

Nieuw: Marantz CD6002

Redactie HiFi.nl | 04 september 2007 | Marantz

Vol zelfvertrouwen doet echter in dit meedogenloze strijdtoneel de stoere nieuwe CD6002 – met een gewicht van maar liefst vijf kilogram – van de gerespecteerde fabrikant Marantz zijn intrede. Deze opvallende nieuwe schijfjesdraaier speelt zowel CD’s en CD-R/RW’s af, maar ook MP3- en WMA-schijven. Hij is de ene helft van de enige compleet nieuwe serie stereo-apparatuur die het bedrijf dit jaar uitbrengt. Zijn aanstaande is de PM6002 stereoversterker, die binnenkort wordt geïntroduceerd.

De CD6002 is uitgerust met een audiocircuit dat direct ontleend is aan de prijsgekroonde, 1500 euro kostende SA-15S1 CD-speler, en heeft perfect symmetrische kanalen voor nog betere stereoweergave, en circuitkaarten met kortere signaalpaden voor minimale signaaldegradatie. Zijn hart wordt gevormd door een 192 kHz/24-bits digitaal-analoogconverter. Dit multi-bits onderdeel met zijn geavanceerde Delta-Sigma-architectuur komt uit de werkplaats van de chipset-goeroes van Cirrus Logic.

Maar dat is niet het enige opmerkelijke onderdeel. Voor de beste weergave in zijn klasse van uw favoriete zilveren schijfjes gebruikt de CD6002 uitsluitend de beste onderdelen, zoals hoogwaardige elektrolytische filmcondensatoren, en Schottky-barrièredioden voor gelijkrichting.

Verder zijn veel onderdelen in de CD6002 door Marantz zelf ontworpen, omdat wij niets konden kopen wat voldeed aan onze hoge eisen. Als eerste noemen wij de Marantz HDAM’s, die cruciale plaatsen in het circuit innemen. Deze Hyper Dynamic Amplification Modules van eigen ontwerp worden gebruikt in plaats van in serie geproduceerde single-chip opamps, en fungeren als bufferversterkers en Low-passfilters. Met een veel hogere slewrate geven zij de gewone IC-opamps het nakijken, en met hun fantastische snelheid en nauwkeurigheid in klankkleur helpen ze de dynamische structuur en toonkwaliteit van de muziek te behouden.

Verder vindt u nog een grootformaat transformator voor stabiele stroomtoevoer, gescheiden gelijkrichterschakeling voor de analoge en digitale circuits, een ruisarm LCD-display dat u kunt uitschakelen om de interferentie van hogefrequentieruis te minimaliseren, en vergulde stereo audio-uitgangen. Andere aansluitingen omvatten onder andere coaxiale en optische digitale uitgangen – die uit te schakelen zijn om de geluidskwaliteit te verbeteren – evenals een Marantz D-BUS en koptelefoon-uitgangen.

Ter afronding volgen dan nog een afstandsbediening, een rank metalen chassis – verkrijgbaar in zwart of zilver – met een massief geanodiseerd aluminium voorpaneel en een robuuste metalen bodemplaat. Binnenin het apparaat is nog een metalen plaat gemonteerd voor extra versteviging van het chassis. Dit minimaliseert mechanische trillingen die het gevoelige audiocircuit kunnen verstoren, en vormt zo de perfecte fundering voor het afspelen van CD’s.


Prijs en leverbaarheid:
CD6002: 399 euro
De Marantz CD6002 is verkrijgbaar vanaf september 2007.

MERK

EDITORS' CHOICE