NIEUWS

Elac 240 serie gebruikt kristalmembranen


Redactie HiFi.nl | 17 augustus 2007 |

(ingezonden mededeling)

Elac introduceert de eerste luidsprekers met kristalmembranen

Er zijn al veel wereldschokkende uitvindingen op akoestisch gebied gedaan, maar het is de luidsprekerspecialist ELAC uit Kiel nu toch weer gelukt om een belangrijke stap in de richting van een perfecte geluidsweergave te zetten.

De IFA 2007 zal het podium zijn waarop de eerste luidsprekerserie met kristalmembranen geïntroduceerd gaat worden, kenmerkend van deze nieuwe luidsprekerchassis is een bijzonder groot frequentiebereik. Dit maakt meer flexibiliteit mogelijk bij het ontwikkelen en afstemmen van het wisselfilter, waardoor het geluid gelijkmatiger in de luisterruimte geprojecteerd zal gaan worden. Een meer homogene afstraling van het geluid maakt de luidspreker minder afhankelijk van de ruimteakoestiek waarin deze geplaatst wordt. De geluidsoverdracht zal dan ook op alle luisterplaatsen precies en natuurlijk overkomen.

Hiertoe heeft ELAC een nieuwe generatie luidsprekerchassis voor de weergave van het midden en laag ontwikkeld. Hiervan heeft de oppervlakte van het aluminiummembraan een direct in het oog springende vorm van een kristalstructuur. De nieuwe gebroken structuur van het oppervlak en de tweevoudige koppeling van de spreekspoel aan de sandwichmembraan zijn de grondslag voor een geoptimaliseerde 3D geluidsafstraling. Het resultaat is een bijzondere precisie en muzikaliteit.

Mooi, dat deze nieuwe techniek met geoptimaliseerde 3D afstemming niet voorbestemd is voor de kostbare High-End klasse, maar al in luidsprekers vanaf 498 euro per stuk gerealiseerd kan worden. Op de IFA 2007 Zal de 240 serie te bewonderen zijn op de ELAC stand in Hal 1.2, Stand 109.


Prijs en beschikbaarheid:
De 240 serie bestaat uit het vlaggenschip FS 249 (verkoopprijs 1.898 euro), verder de zuilluidspreker FS 247 (898 euro), en twee monitorluidsprekers BS 244 (verkoopprijs 598 euro), en BS 243 (verkoopprijs 498 euro). Daarnaast is er voor de liefhebber van een perfecte thuisbioscoop de centerluidspreker CC 241 (verkoopprijs 748 euro) ontwikkeld.
Alle modellen van de 240 serie zullen geleverd worden in een zwarte hoogglanslak en een edele kersenhoutfineer.

EDITORS' CHOICE