NIEUWS

THX introduceert Loudness keurmerk

Redactie HiFi.nl | 14 augustus 2007

(gezien op het Internet)

THX heeft een nieuw keurmerk geïntroduceerd: Loudness Plus. Een (voor)versterker of receiver met dit THX-keurmerk moet ook bij lagere versterking dan 0dB een vol en dynamisch geluid geven.

Studio-opnames worden gemixt bij referentieniveau 0dB, oftewel 85dB SPL. Om een goede relatie met zijn buren en huisgenoten te houden zet de gemiddelde gebruiker de volumeknop van zijn geluidsinstallatie doorgaans op een lagere stand. Het gevolg is dat het geluid minder levendig klinkt dan hoe de filmmakers het hadden bedoeld. THX Loudness Plus wordt een onderdeel van de THX Ultra2 Plus en de THX Select2 Plus-certificeringen en treedt in werking bij een kleinere versterking dan 0dB.

Een versterker met dit keurmerk gebruikt de technieken `THX Multi-channel Spectral Balancing` en `THX Dynamic Ambience Preservation` om vollere bassen te genereren en geluid via de surroundspeakers meer te versterken naarmate de volumeknop verder omlaag gedraaid wordt. Ruimtelijke effecten zijn normaalgesproken op een laag niveau gemixt en zouden zonder deze versterking onder de gehoordrempel vallen. Hetzelfde geldt voor LFE-geluiden via de subwoofer: het menselijk oor is tamelijk ongevoelig voor dit soort lage frequenties.

Yamaha heeft de eer de eerste THX Loudness Plus-gecertificeerde receivers te mogen introduceren. Het eerste model met deze functie dat op de markt zal komen is de 11.2-kanaals RX-Z11 die later dit jaar op de markt zal komen.


EDITORS' CHOICE