NIEUWS

Recensies – publicatie week 29

Marc Brekelmans | 19 juli 2007

HiFi.nl heeft, voor een Internet magazine, een vrij grote redactie. Voor onze hardware recensies beschikken we over een twaalftal vaste auteurs, en de software recensies worden verzorgd door acht mensen. Zonder dubbeltellingen – sommige auteurs schrijven zowel hardware als software recensies – beschikken we over 18 vaste auteurs.

Maar waarom val ik u met deze cijfers lastig? Nou, omdat we binnen die grote groep auteurs nog maar één auteur hebben die beeld als specialisatie heeft: en dat is wat magertjes voor een succesvol Internet magazine als HiFi.nl.

We zijn dan ook erg blij met de input die we vanaf vandaag krijgen van het Belgische magazine FWD (spreek uit als Forward). Vandaag kunt u een echte multi-test lezen van plasma- en lcd-schermen tussen de 1000 en 4000 euro: een test die dus al eerder in FWD is verschenen. Mocht u dus van plan zijn binnenkort een plat scherm aan te schaffen, kijk dan snel naar deze zeer leuke en gedegen test van onze Belgische collega’s. Is een beelddiameter van 107 cm u net een maatje te groot; niet getreurd, de 32 inch schermen zullen binnenkort ook aan bod komen

Maar natuurlijk testen we deze week ook een aantal hifi producten. Wat dacht u van de nieuwe B&W 600 serie? Rene Smit ontving de B&W 685 monitoren. En ik kan u alvast verklappen dat die een zeer goede indruk achter hebben gelaten.

Ook Rene van Es kon weer eens erg enthousiast zijn over een cd-speler. Waren het eerder de Lindemann 820 (SA)CD-speler en de Meridian 808i die een gevoelige snaar raakten bij Rene, deze keer was het de nieuwe zelfbouw cd-speler van Tentlabs.

Deze week dus, ondanks het feit dat de vakantie nu in bijna het gehele land is begonnen, veel leuke en goede recensies op HiFi.nl. En daar reken ik uiteraard onze software recensies ook onder.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

B&W 685 luidsprekers  
Op het moment dat ik via B&W Nederland een set 685 speakers geleverd krijg moet de complete serie nog officieel geïntroduceerd worden. Ik heb dus een regelrechte primeur in handen.

Tentlabs DIY cd-speler  
Het bedrijf Tentlabs zal bij menigeen die graag de handen uit de mouwen steekt en in elektronica sleutelt geen onbekende zijn. Ook bij veel dealers van Tentlabs is de roem groot.

Multitest 42” schermen 
Ze zijn ontegensprekelijk een paar maten groter dan de ‘gewone’ 32-inch tv-toestellen maar nu ook weer niet zó groot dat je er een hele muur voor hoeft vrij te maken. 42-inch (107 cm) schermen openen de poort naar echte home cinema, terwijl je er net zo goed comfortabel tv op kunt kijken… 


Achtergrondartikelen – column

Kriebels, door Rene van Es  
Het kriebelde ontzettend. Sinds ik de buis in de armen heb gesloten ben ik een kleine verzameling buizen op gaan bouwen. Nieuwe types dwars door gebruikte types heen. De oude types gekocht en aangenomen dat de verkopende partij de buisjes netjes heeft gemeten en eerlijk is.


Software recensies

Norah Jones - Not Too Late (LP) 
Overladen met Grammy’s werd Norah Jones voor haar debuut album uit 2002 ‘Come Away With Me’ en ook de uit 2004 daterende opvolger ‘Feels Like Home’ was een eclatant succes. Logisch dus dat het de hoogste tijd werd voor een opvolger. ‘Not Too Late’ heet nummer drie en in tegenstelling tot wat je zou verwachten van een megaster als Jones is het geen gigantische door de platenmaatschappij gepromote productie geworden.

Travis – The Boy With No Name (CD)  
Daar zijn ze weer: De mannen van Travis. Met hun megahit “Why does it always’ rain on me” van het album “The Man Who” (1999) werden deze schotse mannen in één klap beroemd. Daarna volgde nog een grote hit met het indrukwekkende “Sing”. In totaal heeft Travis 5 studio platen gemaakt inclusief dit album.

Gidon Kremer – Back to Bach (DVD muziek) 
In 2001 keerde de violist Gidon Kremer terug naar de muziek die hij in 1980 voor Philips vastlegde: de Sonates en Partita’s van Bach. De sonates werden nu in zijn geboorteplaats Riga opgenomen, de partita’s in de kerk van Lockenhaus, de plaats waar hij al sinds 1981 een jaarlijks festival voor kamermuziek organiseert. Het resultaat staat op een ECM CD. In Lockenhaus werden ook beelden vastgelegd, die nu zijn verschenen op DVD.

Tchaikovsky Violin Concerto in D Op. 35 - Julia Fischer (SACD)  
Eén van mijn meest favoriete vioolconcerten is toch wel Tsjaikovsky’s viool concert in D, Opus 35. De versie die de jonge, in 1983 geboren, Duitse violiste, Julia Fischer, begeleid door het Russisch Nationaal Orkest onder leiding van Yakov Kreizberg, neerzet op Pentatone’s hybride multichannel sacd is artistiek gezien een uitzonderlijk fraaie.

4 elements (DVD film)
De uitdrukking ‘jeugdige overmoed’ is niet zomaar ontstaan. Jonge kunstenaars hebben vaak de grootste ambities, schromen het minst om grote thema’s te lijf te gaan. Jiska Rickels behandelt in haar eerste lange documentaire niets minder dan de ontwikkeling van de mensheid. Ze doet dit aan de hand van beroepen die direct te maken hebben met de vier elementen, vuur, water, aarde en lucht. Indruk maakt de film vooral door schitterende beelden en dito muziek.


EDITORS' CHOICE