NIEUWS

Muziek maken - publicatie week 24

Marc Brekelmans | 14 juni 2007

Langzaamaan is er een verschuiving te zien binnen High End audio: het is niet langer belangrijk dat de set in staat is iedere zucht en kreun van de artiest te laten horen, nee, belangrijker is dat de set in staat is om muziek te ‘maken’.

Maar wat is nu het verschil tussen een systeem dat muziek weergeeft en een set die muziek ‘maakt’. De uitdrukking “deze set maakt muziek” is trouwens een erg ongelukkige uitdrukking. Beter is het om te spreken van een set die muziek op een muzikale manier weergeeft.

Tijdens shows heb ik al vele high end muziekinstallaties mogen beluisteren; sommige waren in staat om echt alle informatie die op een cd staat weer te geven…. en toch -of juist daardoor? - wisten ze me niet te beroeren. En soms hoor je een relatief betaalbare set die je wél weet te raken. Tijdens de High End show in Munchen van dit jaar kan ik maar een handvol sets opnoemen die me op een positieve manier zijn bijgebleven. Sets die echt muziek ‘maakten’.

Eén daarvan was een relatief betaalbare set van Densen in combinatie met Focal luidsprekers. Je merkt het meteen: je vergeet analytisch te luisteren en geniet gewoon van de muziek. Dat is wat naar mijn mening hifi moet doen… je laten genieten van muziek. Zodra je een plaat opzet en je alleen maar bezig bent met luisteren of het hoog toch echt niet scherp is, of dat het laag toch echt wel onder controle gehouden wordt, dan klopt er iets niet aan die set. Hij maakt zogezegd geen muziek. Kritisch luisteren moet je bewaren voor de gelegenheden dat het een meerwaarde heeft: Tijdens de aanschaf van een nieuw component of tijdens een show. Thuis moet je gewoon genieten van je  muziek!

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Densen Beat B-410 
Ondanks dat het Deense merk Densen al heel wat jaren aan de weg timmert is dit eigenzinnige merk met een duidelijk uitgesproken signatuur bij veel muziekliefhebbers in Nederland wat minder bekend. Onterecht, daar de eerste versterkerontwerpen van alweer meer dan 12 jaar geleden met recht revolutionair genoemd mochten worden.

Melody Astro Black 22  
De Astro Black versterkerserie van Melody biedt naast een bijzonder uiterlijk ook nog eens de keuze uit verschillende vermogensbuizen waaronder de klassieke 2A3 triode.


Hi-Visit

Audio Control Schiedam  
De winkel waar ik deze keer een Hi-Visit af ga leggen is gelegen op een industrieterrein Vijfsluizen in Schiedam. Hier resideert al vele jaren Audio Control, een bedrijf met inmiddels diverse takken. De winkel is uiterst gemakkelijk te vinden en gelegen pal naast de snelweg A4.


Software recensies

Ella Fitzgerald sings the Jerome Kern songbook (LP)   
De combinatie Ella & Nelson is er één die maar nauwelijks verbeterd kan worden. Zij, de grootste jazz zangeres van de twintigste eeuw, en hij misschien niet de beste maar dan toch zeker één van de beste arrangeurs - alleen al vanwege zijn werk met Frank Sinatra - van zijn tijd.

Eric Bibb - Painting Signs (LP)  
Pure Pleasure Records ken ik als een label dat met name muziek van enkele tientallen jaren geleden heruitbrengt, waarbij de nadruk ligt op blues. Met de release van Eric Bibb’s ‘Painting Signs’ op twee 180 gram zware zwarte schijven richten zij zich nu voor het eerst op een recentere opname.

De Nederlandse Opera - Die Gezeichneten (live-optreden) 
Misschien typeert "symfonisch drama" méér het wezen van een muziekdramatisch meesterwerk als "Die Gezeichneten" van Franz Schrecker (1878-1934) dan de term "opera". De nieuwe productie van dit magnum opus bij de Nederlandse Opera is verbazingwekkend en fascinerend, met name door de magistrale vertolking van het meer dan 100-koppige Kon. Concertgebouworkest in de bak, onder briljante leiding van Ingo Metzmacher.

J.S. Bach – Organ Works Vol.8 (CD) 
Het Christian Müller-orgel uit 1738 in de St. Bavo te Haarlem behoort tot de topstukken uit het orgelbestand van het werelderfgoed der Lage landen. Geen wonder dat grote organisten uit alle windstreken zich de kans niet laten ontgaan, dit schitterende instrument te bespelen als de gelegenheid zich voordoet.

The Tchaikovsky Cycle – volume 1 (DVD-muziek) 
Arthaus Musik is gestart met een serie orkestwerken van Tchaikovsky op dvd, waarvan de eerste nu is uitgebracht. En, om met de deur in huis te vallen, dat smaakt naar meer.


EDITORS' CHOICE