NIEUWS

Playstation – publicatie week 12

Marc Brekelmans | 23 maart 2007

De Sony Playstation op HiFi.nl? Dat is toch een spelcomputer? Klopt…. Maar eigenlijk zou je moeten zeggen: dat was toch een spelcomputer? Want de nieuwste Playstation is inmiddels veel meer dan een spelcomputer.

De belangrijkste nieuws voor de lezers van HiFi.nl is het feit dat de Playstation 3 een volwaardige Blu-ray speler is. Het is momenteel zelfs de goedkoopste Blu-ray speler op de markt en dan krijgt u nog eens een 60 Gigabyte harde schijf, een zeer fraaie spelcomputer en Internettoegang op de koop toe. Eigenlijk is iedereen die over een groot televisiescherm beschikt aan zichzelf verplicht om zo’n PS3 te kopen (nee, ik heb geen aandelen Sony), want het High Definition beeld dat de PS3 op uw scherm tovert is werkelijk adembenemend. De PS3 zou wel eens de definitieve doorbraak voor Blu-ray kunnen gaan betekenen.

Over High Definition beeld gesproken; vandaag publiceren we weer een vodcast op HiFi.nl, en deze zijn te downloaden in verschillende beeldformaten (kwaliteiten). De hoogst aangeboden resolutie is het HD formaat1080p.

Duizelt het u een beetje als het over moderne beeld- en geluidsformaten gaat? Blu-ray, DTS-HD, Dolby True HD, HD-DVD!? Maakt u zich niet ongerust, u bent niet de enige. Daarom publiceren we vandaag het vierde deel uit de reeks ‘Surroundformaten’.

Om wat dichter bij onze audio roots te blijven hebben we deze week ook een recensie van de Wilson Benesh Circle draaitafel met Dynavector Element, en een recensie van buizen. U weet wel, die ‘lampen’ die vroeger in iedere radio zaten. Buizenversterkers worden steeds populairder, en met de komst van goedkope buizenversterkers uit o.a. China, is ook de interesse in de buis weer aangewakkerd. Maar de deze week geteste EAT buizen zijn bijzonder. Alleen al door hun extravagant hoge prijs. Of die hoge prijs zich ook vertaalt in een extreem hoge geluidskwaliteit? Dat kunt u lezen in de recensie van Rob van Ginneken.

Is het u ook al eens opgevallen dat steeds minder audioapparaten beschikken over een hoofdtelefoonaansluiting? En dat terwijl de hoofdtelefoon een ideale oplossing is als u van hoogwaardige audio wilt genieten zonder uw omgeving te storen, of juist door uw omgeving gestoord te worden. Er is een ruime keuze in hoofdtelefoons, maar welk type is het meest geschikt voor uw situatie? U leest het in het artikel van Kilian Bakker.

Oh ja, niet vergeten: dit weekend wordt in Rotterdam de Luistershow 2007  in Hotel Engels gehouden, en als u in het Noorden van het land woont, dan kunt u de Wonen & Co beurs in Groningen bezoeken.


Ik wens u weer veel lees-, kijk-, luister en misschien zelfs wel speelplezier.
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

EAT KT88 Diamond 
In de wereld van de chique kleding en kostbare accessoires hebben ze er een zalvende uitdrukking voor: ‘Het kost wat, maar dan heb je ook wat!’ Als je het zo bekijkt, blazen de EAT KT88 buizen – of zoals men in België zegt: lampen – letterlijk en figuurlijk een leuk deuntje mee. Ze krijgen niet voor niets de typeaanduiding ‘Diamond’ mee.

Wilson Benesh Circle en Dynavector DV 20X L 
De luidsprekers van het Engelse merk Wilson-Benesh zijn bij veel Nederlandse audiofielen bekend. Toch was het eerste Wilson -Benesh product een platenspeler. Wilson Benesh heeft nog steeds een platenspeler in hun pakket, genaamd Circle. De Circle werd beluisterd in combinatie met de ACT 0.5 toonarm en het Dynavector DV 20X-L Moving Coil element

Achtergrondartikelen

Hoofdtelefoon(versterker) 
Voor wie ongestoord of niet-storend van zijn of haar lievelingsmuziek wil genieten kan een hoofdtelefoon soms de beste -of zelfs de enige- oplossing zijn.

Surroundformaten deel 4  
Met de komst van HD-DVD en Blu-ray zijn u de kreten zoals Dolby TrueHD of DTS-HD wellicht al opgevallen. Maar wat is het en wat gaat het voor u betekenen?


Hi-Visit

EP TV Centrum Eindhoven 
Als geboren en grotendeels getogen Eindhovenaar zou ik me eigenlijk een beetje moeten schamen dat ik tot het moment van deze Visit nog nooit een voet binnen de deur had gezet bij EP: TV Centrum. Ik wist natuurlijk wel dat ze bestonden. Ik kom regelmatig op de Geldropseweg, maar ik had me altijd laten misleiden door de naam, en de enigszins dorpse uitstraling van de voorgevel.


Software recensies

Sarah Vaughan - Sarah Vaughan In Hi-Fi (Vinyl) 
Sarah Vaughan, die al populair is voordat zij een contract tekent bij Columbia waar ze van 1949 tot 1953 blijft, kan zonder meer gerekend worden tot het selecte groepje van zangeressen dat in de vorige eeuw de jazz domineerde en waartoe ook Ella Fitzgerald, Billie Holliday en Dinah Washington behoren.

Roy Eldridge - Rockin’Chair (Vinyl) 
In 1950 gaat Roy Eldridge met Benny Goodman’s sextet naar Europa. Hij speelt in diverse landen, maakt opnames in o.a. Stockholm en Parijs met Amerikaanse en Europese jazzmusici om daarna terug te keren naar Amerika waar Norman Granz net zijn nieuwe label Norgran opgericht heeft.

Kendra Shank - A Spirit Free (CD) 
De titel van deze CD is afkomstig uit het vierde nummer ‘Down Here Below’. Maar meer nog dan een titel is het een verwijzing naar de persoon die niet alleen die song, maar alle elf de composities van deze CD op haar naam heeft staan.

Sotu the traveller – Day dreams (CD)  
Het nieuwe amsterdamse hip hop label Appletree Records zet (vul zelf in) Nederland, zichzelf en/of Sotu op de (internationale) hip hop kaart?

Bach – Hohe Messe  (SACD) 
Voor de derde maal presenteren de Nederlandse Bachvereniging en museum het Catharijneconvent een prachtig pakketje, met daarin een dubbele SA-CD van een groot religieus werk van Bach en een gebonden boekje. Dirigent Jos van Veldhoven gaat verder op de reeds enkele jaren ingeslagen weg van versobering, door de grootse mis met een ongebruikelijk kleine bezetting uit te voeren.

Charlotte Gainsbourg - 5.55 (SACD) 
Charlotte Gainsbourg? Is dat niet de dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin? Inderdaad ja, maar waag het niet om dat tegen de dame in kwestie te zeggen. Ze wordt er liever niet aan herinnerd.


EDITORS' CHOICE