NIEUWS

Design - publicatie week 11


Marc Brekelmans | 15 maart 2007

Wat is design? Is een platte luidspreker design, of is het uiterlijk gewoon een gevolg van het luidsprekerprincipe?  En kun je een all-in-one van ruim 30 kilo een designobject noemen. Beauty is in the eye of the beholder, zoals ze in Engeland zeggen, maar persoonlijk vind ik de Musical Fidelity kW250S erg fraai. En volgens auteur Rene Smit geldt dat zeker ook voor de prestaties van deze krachtpatser.

Wat zeker niet onder de noemer design te vatten is zijn de luidsprekers van Living Voice. Of u moet zes planken met een paar luidsprekerunits erin onder minimalistisch design willen scharen. Gelukkig klinken deze kisten beter dan dat ze er uit zien. Waarmee ik overigens niet wil suggereren dat de Living Voice luidsprekers niet erg fraai zijn afgewerkt, het tegendeel is eerder waar. Oordeelt u zelf maar aan de hand van de foto’s die onze fotograaf Jiri Büller tijdens de introductie van dit luidsprekermerk nam bij Audio Excellence in Zevenbergen.

Het toeval wil dat twee importeurs/fabrikanten van ‘platte’ luidsprekers ons afgelopen week een artikel ter publicatie toestuurden. De één een fabrikant van magnetostatische luidsprekers de ander fabrikant van de electrostatische variant. De eerste wil u graag meer vertelen over de werkingswijze van magnetostatische luidsprekers, de laatste wil u vertellen de ‘platte’ trend.

Een merk dat al jaren op de grens tussen design en geluidskwaliteit opereert  is het Zwitserse merk Piega. Toch is design  volgens importeur Bouke Seelemeijer nooit een uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van Piega luidsprekers. Wat dan wel? U kunt het deze week  lezen en zien (we hebben namelijk van ons bezoek aan BSA ook een videoreportage gemaakt) op HiFi.nl.

Veel lees- en kijkplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Musical Fidelity kW250S  
Behoor je als recensent opgewonden te raken wanneer de hoofdredacteur je vraagt een alles in één apparaat te testen? Normaal gesproken niet nee.


Achtergrondartikelen – column

Introductie Living Voice 
Over het algemeen ben ik niet zo happig op het verslaan van productpresentaties. Pas wanneer er aan een aantal voorwaarden voldaan is, ben ik bereid - en soms zelfs enthousiast - om af te reizen naar de plek waar een nieuw product onder de aandacht gebracht gaat worden.

The Magneplanar Speaker  
Magnepan weergave panelen zijn technologisch geavanceerde luidsprekersystemen die er niet alleen heel anders uitzien dan normale conusluidsprekerboxen, maar ook heel anders werken en vooral klinken!

2007: het jaar van plat, design, high definition audio?  
Het jaar 2007 is inmiddels in volle gang. We zien dat de trends van afgelopen jaar doorzetten. De Nederlander is meer ontspannen, positiever over de economie. Men durft ook weer geld aan leuke dingen voor zichzelf uit te geven, in plaats van alles te bewaren voor “a rainy day”.

Weer prijs!, door Bert Dekker  
Alweer eens prijs. Alweer een middenoorontsteking. Iedere winter hoop ik dat het griepseizoen aan me voorbij gaat. Of dat ik op zijn minst zoveel mogelijk gevrijwaard blijf van verkoudheden...


Hi-Visit

Bouke Seelemeijer Audio 
“Liefde voor muziek én techniek”. Dat zijn de woorden die Bouke Seelemeijer in de mond neemt als hij praat over “zijn” luidsprekers van het merk Piega. Reden te meer om stil te staan bij dit gerenommeerde luidsprekermerk uit een land waar alles wat er vandaan lijkt te komen omlijst lijkt te zijn met net dat extra beetje magie oftewel “das gewisse etwas”.


Software

ELO – Balance Of Power (CD) 
Voor velen is dit een onbekend album van ELO. Het was ook meteen hun laatste studio album. Het kortste ELO album. Het eerste album zonder (echte) violen. Het album waar ELO een trio werd, door het vertrek van bas gitarist Kelly Groucutt.

The Plastic Ono Band – Live Peace in Toronto 1969 (Vinyl)  
Zou het zo zijn dat liefde blind maakt? De combinatie John Lennon en Yoko Ono maakte niet iedereen even blij. Het luidst geklaagd werd door de fans van eerstgenoemde, maar ook voor de performancekunstenares Yoko Ono is het maar de vraag de koppeling van haar werk aan dat van haar echtgenoot een gelukkige was. Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik vind haar bijdrage aan dit concert veel interessanter dan die van Lennon.

Brisk Recorder Quartet Amsterdam – Vintage Brisk (CD) 
Eerst Algemene Muzikale Vorming, dan blokfluit, en wie dan nog zin heeft mag het proberen op een ‘echt instrument’. Die benadering van het muziekonderwijs heeft de status van de blokfluit geen goed gedaan. Gelukkig zijn er genoeg muzikanten die willen bewijzen dat de blokfluit wel een ‘echt’ instrument is, en daarbij niet alleen geschikt voor oude muziek, maar ook interessant voor eigentijdse componisten.

Johan Schenk - Bacchus, Ceres en Venus (CD) 
Nederland is in de traditie van opera en muziekdrama, bepaald geen bolwerk en zal het waarschijnlijk ook nooit worden.

Zar und Zimmerman (DVD-muziek) 
Legendevorming en romantische verbeeldingskracht hebben het historische verblijf van tsaar Peter de Grote in Zaandam, waar hij persoonlijk het vak van scheepsbouwer wilde leren, in een alles behalve waarheidsgetrouwe weergave doen voortleven.

Ettore Scola Box (DVD-film) 
De DVD-reeksen met filmklassiekers van NRC Handelsblad en Homescreen, geselecteerd en van toelichting voorzien door Joyce Roodnat, volgen elkaar al jaren achtereen continu op. Momenteel loopt een tweede reeks Italiaanse cinema, onder de noemer De Italiaanse Magistralen. De eerste aflevering van deze serie bestaat uit maar liefst drie films uit wat genoemd wordt ‘het hart van de carrière’ van Ettore Scola.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »