NIEUWS

Misverstand - publicatie week 7


Marc Brekelmans | 15 februari 2007

Komt een man bij de Hifi-winkel: “Ik ben op zoek naar een paar goede boxen. Volgens mijn buurman moest ik naar een drieweg-systeem vragen van minimaal 200 watt, anders zou mijn 150 watt versterker ze opblazen”.

Een verzonnen situatie, maar wel eentje die in verschillende verschijningsvormen dagelijks voor komt.
Over audio-installaties (en dan heb ik het nog niet over hifi) bestaan vele misverstanden. Mensen die een surround-installatie willen kopen omdat dat volgens de ‘kenners’ een absolute must is…en dat terwijl de persoon in kwestie zelden films of concert-dvd’s kijkt, maar wel een verwoed liefhebber is van klassieke muziek. Diezelfde ‘kenners’ kunnen u ook met absolute zekerheid melden hoeveel watt hun geliefde luidsprekers hebben. En dat een drieweg systeem altijd beter is dan een tweeweg systeem. U heeft zo’n vriend, oom of bekende in uw kennissenkring? Neem hem (meestal zijn het mannen) dan vooral niet mee als u op zoek gaat naar een goede hifi-installatie.

Er zijn namelijk geen pasklare antwoorden op de vraag: “wat moet ik kopen?”. Veel hangt af van de wensen en omstandigheden van de vraagsteller. Een goede verkoper in een hifiwinkel zal u daarom uitgebreid aan de tand voelen over uw bestaande apparatuur, uw muzieksmaak, uw voorkeuren, uw luistergewoonten en de luisteromstandigheden. Op basis van die informatie kan hij een set samenstellen die waarschijnlijk goed bij u past. Maar het zijn uw oren (en misschien uw ogen) die bepalen welke apparatuur het beste bij uw wensen aansluit. U moet dus altijd zelf luisteren! En wees niet bang om uw mening te verkondigen; als u geen verschil hoort is er misschien geen verschil (hoorbaar). Maar tien tegen één dat u wel verschil hoort tussen de verschillende componenten. Dan hoeft u alleen nog te bepalen wat u het mooiste vindt.

Lees ook het artikel introductie in Hifi van Kilian Bakker om meer te weten te komen over de belangrijkste mythes en misverstanden in hifiland.

Ik wens u weer veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Achtergrondartikelen - column

Introductie in Hifi  
Heeft een hoogwaardig muzieksysteem nog steeds zin? Hebben audiofielen een afwijking of eerder een terechte verslaving? Met dit artikel hoopt HiFi.nl starters een antwoord te geven.

Analoge Meeting 2007  
De belofte van veel vinyl en bloedmooie platenspelers zorgden ervoor dat kou, sneeuw en ijzel ons niet weerhielden af te reizen naar het mooie Sneek.

Arcam nieuws 2007
Naar aanleiding van de introductie van o.a. de nieuwe Arcam Solo Movie 5.1 en de MS250 Music Server, gaf het bedrijf op 7 februari een perspresentatie van deze nieuwe producten in hartje London. HiFi.nl was aanwezig voor een verslag in woord en beeld.

Litte red (brood)rooster, door Bert Dekker  
Een tijdje geleden liepen we een elektronicazaak binnen in het centrum van een grote stad bij ons in de buurt. Witgoed en bruingoed, u kent het wel. Zo een zaak waar je “serieuze” audio niet tegenkomt.


Software

Various Artists - Stockfisch Vinyl Collection Vol. 1 (Vinyl)
Toen Sara K.’s album ‘Water Falls’ niet alleen op CD maar ook op LP uitkwam was ik er als de kippen bij om voor mijzelf tegelijk met de CD een exemplaar van deze prachtige dubbelaar op 180 gram nieuw vinyl te bemachtigen. Zoals elders te lezen is prefereerde ik vanaf het eerste moment de LP versie en tot op heden is daar geen verandering in gekomen.

David Kitt – Not Fade Away (CD)
Doordat succesvolle ‘soortgenoten’ David Gray en Damien Rice stevig aan de weg timmeren, is het druk in singer-songwriter land. Door zich te onderscheiden en dicht bij zichzelf te blijven, hoeft Kitt daar geen last van te hebben.

Lee Hazlewood - Cake or Death (CD) 
Lee Hazlewood is een uniek fenomeen uit de jaren 60 en 70. Zijn nieuwe album wordt aangekondigd als afscheid, want hij heeft kanker en verwacht niet lang meer te leven te hebben. Niet dat Cake or Death daardoor een triest of zwaar album is, integendeel. Het is een aangename mengeling van nieuwe nummers en drastische herzieningen van oude hits, gemaakt door een buitengewoon laconieke, vitale man van 77 met vrienden uit zijn lange carrière.

Benni Hemm Hemm – Kajak (CD) 
Benedik Hermann Hermannsson komt uit IJsland. Eerst maakte hij in zijn eentje muziek, maar dat vond hij wat eenzaam. Dan maar het andere uiterste – IJslanders zijn mensen van extremen. 17 leden omvat de naar hem vernoemde band, maar ze doen geloof ik niet altijd allemaal mee. Bijzonder is dat zowat de helft van de leden blaast op koperinstrumenten, waardoor een soort mengelmoes van popbandje en fanfare ontstaat.

Be with me (DVD-film)
In een wereld waar alles te koop lijkt is liefdesgeluk een invloedrijke uitzondering. In deze uiterst vertilde en mooi gestileerde film volgen we drie verhaallijnen over mensen van verschillende generaties, die zoeken naar liefde in Singapore. Uitvoerig volgen we vooral de blinde en dove Theresa Chan, die zichzelf speelt als was het een documentaire. Hoe zij met haar handicaps blijmoedig en vitaal in het leven staat is hartverwarmend en indrukwekkend.

EDITORS' CHOICE