Cambridge Audio nieuws

Redactie HiFi.nl | 13 februari 2007 | Cambridge Audio

(ingezonden mededeling)

Cambridge Audio introduceert twee nieuwe apparaten in de populaire Azur reeks.

Azur 740A

De 740 A is de meest recent loot aan de stam van Azurproducten. Er wordt niet alleen de vernieuwende technologie in gebruikt die ook verwerkt is in het topmodel uit de reeks , de 840A maar ook alle know how die opgedaan is met de 540A en 640A. De 740A is ontworpen om het gat in de mid-range op te vullen. Een indrukwekkende hoeveelheid vermogen (2 x 100W RMS bij 8 Ohm) die wordt geleverd door twee paar uitganstransistoren per kanaal. Deze zorgen voor voldoende opvang van pieken en de kracht om zelfs de `moeilijkste` luidsprekers aan te sturen. Een groot display zorgt ervoor dat de (programmeerbare) ingangen goed leesbaar zijn, de interne software zorgt voor een veelheid aan mogelijkheden.

Belangrijkste eigenschappen:

 • 100W RMS bij 8 Ohm, 150W RMS bij 4 Ohm
 • 6 inputs, 2 outputs en Tape In
 • Parametrische (programmeerbare) ingangen, zichtbaar op frontdisplay
 • Incognito voorbereid; er zijn aansluitingen voor externe bedieningspanelen en luidsprekers voor een eenvoudig drie-zone ‘’hub-loos’’ multiroom systeem
 • IR emitter In and Control Bus In/Out aanwezig voor custom installatie en multiroom (A-bus) toepassingen
 • Navigator style Azur afstandsbediening bedient ook: 
  • iPod– track skip en volume functies
  • Azur CD spelers 
  • Cambridge Audio’’s Incognito keypads
  • Discrete commando’s for custom install toepassingen
 • Solide aluminium front paneel samen met een ultra stijf, akoestisch gedempt chassis voor extreme lage vervorming
 • Hoofdtelefoonuitgang
 • Verkrijgbaar in zilver en zwart

De 740A maakt gebruik van de verdere ontwikkeling van Cambridge Audio`s betrouwbare versterker topologie en is uitgerust met drie separate transformatoruitgangen, voor het linkerkanaal, het rechterkanaal en de voorversterker, met aparte gelijkrichters en voedingen, waardoor de eindversterkers feitelijk in Dual Mono modus opereren.. Twee paar  topkwaliteitsuitgangstransistoren per kanaal zorgen ervoor dat de 740A in staat is om vrijwel elke luidspreker met gemak aan te sturen en de gebruiker te verzekeren van excellente laagweergave en groot dynamisch bereik.

Hoge precisie halfgeleiders worden toegepast voor volume-  en balansregeling in plaats van de in deze prijsklasse gewone volumeregelaars. Dit gaat wat het volume betreft in stappen van 1dB over vrwijwel het gehele bereik waardoor een enorme precisie bereikt wordt die ook betrekking heeft op de balansregeling.

Met de ingebouwde software kan het volume van alle in- en uitgangen ingesteld worden. De gebruiker kan eigennamen toekennen aan alle signaalbronnen, zichtbaar op het display waarvan ook de helderheid instelbaar is.

De 740A ondersteunt ook multi-room gebruik. Door het aansluiten van slechts twee externe Cambridge Audio Incognito keypads (of Incognito actieve luidsprekers) en een voedingsunit kan de  740A de hub zijn in een eenvoudig multiroomsysteem.  Input/Output and InfraRood emitter ingangen zijn aanwezig om de versterker, indien gewenst, in bestaande multiroomsystemen te integreren.

Het  versterkergedeelte van de 740A is gemonteerd op een speciaal ontworpen chassis met laagresonante eigenschappen. Een Azurstyle Navigator afstandsbediening waarmee alle functies bediend kunnen worden wordt meegeleverd. Alle Cambridge Audio afstandsbedieningen hebben nu ook een iPod– Commando waarmee het volume en trackselect daarvan bediend kunnen worden (hiervoor is wel een Apple of universeel dockingstation nodig).

Adviesprijs: 995 euro
Leverbaar: April 2007 of eerder


Azur 740C

De 740C is de nieuwste CD player in de Azur-reeks  Er wordt dezelfde upsamplingtechnologie gebruikt als in de 840C, op dit moment het topmodel van Cambridge Audio. In de 740C toegepast in combinatie met een tweetal Wolfson WM8740 24-bit DACs en voorzien van recent ontwikkelde Bessel implementatie van het door Cambridge zelf ontwikkelde virtual earth balanced filtering zet de 740C de standaard in de middenprijs-sector. De 740C werkt met dezelfde 32-bit DSP als de 840C en upsamplet naar  full 24-bit 384 kHz.  

Belangrijkste eigenschappen:

 • Adaptive Time Filtering (ATF) asynchrone upsampling technologie converteert 16-bit 44.1 kHz CD data naar 24-bit 384 kHz
 • Twee Wolfson WM8740 DACs in dual differentiële configuratie „ separate DACs voor linker en rechter kanaal 
 • Nieuw ‘’virtual earth balanced’’ Bessel anti-aliasing filters met minimale faseverschuiving en groepsvertraging
 • Infrarood en Control Bus In/Out voor eenvoudige ‘’custom installatie’’
 • Navigator style Azur afstandsbediening bedient ook:
  • iPod– track skip en volume functie
  • Azur versterkers
  • Cambridge Audio’s Incognito keypads 
  • Discrete commando’s voor custom install gebruik
 • Solide aluminium front paneel samen met een ultrastijf, akoestisch gedempt chassis voor extreme lage vervorming
 • Verkrijgbaar in zilver en zwart

De 740C is de eerste CD speler in deze prijsklasse die voorzien is van upsampling technologie; dit wordt normal gesproken alleen aangetroffen in apparatuur die minstens vier tot zes keer duurder is. De sleutel van de unieke prestaties wordt gevormd door het ATF–systeem (Adaptive Time Filtering) een techniek die samen met het Zwitserse Anagram Technologies is ontwikkeld. Dit systeem interpoleert op knappe wijze 16-bit/44.1 kHz CD (of andere) audiosignalen naar 24-bit/384 kHz door ook voor de allerbeste geluidskwaliteit gebruik te maken van een 32-bit Analog Devices Black Fin DSP (Digital Signal Processor) Het ATF systeem werkt ook aan geavanceerde polynomische curve fitting interpolatie en integreert een tijdsdomein model waardoor data buffering en re-clocking mogelijk zijn. Hierdoor wordt digitale jitter vrijwel volledig geëlimineerd.

De 740C is ook voorzien van een verbeterde versie van de door Cambridge Audio zelf ontwikkelde Dual Differential Virtual Earth Balanced filter topologie.  De ge-upsamplede signalen worden boven het gehoorbereik geplaatst waardoor anti-aliasing artefacts ontbreken; hierdoor  kon een nieuw lage orde tweepolige faselineaire Bessel versie toegepast worden voor constante groepsvertraging en minimale faseverschuivingen in het audiogedeelte.
 
Twee hoogwaardige Wolfson WM8740 24-bit DACs (Digitaal naar Analoog Converters) worden gebruikt in dual differential mode. Doordat elk kanaal een eigen DAC heeft om signalen te bewerken worden deze volledig gescheiden en kon een volledig symmetrische analoge filtering worden toegepast waardoor de 740C een mooi stereobeeld (staging) produceert. 

Het apapraat is ook voorzien van twee aparte ingangen waardoor ook andere (digitale) geluidsbronnen gebruikt kunnen worden om hoogwaardige kwaliteit te bereiken alsmede een digitale uitgang voor ge-upsampelde signalen van variërende woordbreedte onafhankelijk van de hoofd-audiouitgang die altijd werkt op 24/384kHz.

Adviesprijs: 995 euro
Leverbaar: April 2007 of eerder

MERK

EDITORS' CHOICE